Legile controversate de pe masa judecătorilor CCR

Data actualizării: Data publicării:
Curtea Constitutionala_ccr (4)

În afară de legea conversiei creditelor în franci, judecătorii Curţii Constituţionale mai au şi alte legi controversate de analizat până la finalul anului. Ordonanța 20 privind creșterea salariilor medicilor și profesorilor, legea eliminării celor 102 de taxe și recunoașterea căsătoriilor gay au ajuns pe masa magistraților de la CCR. 

Ordonanţa 20 privind legea salarizării va fi dezbătută pe 7 decembrie. Ordonanţa prevede măriri salariale cu 15% pentru profesori şi medici de la 1 ianuarie 2017.

Proiectul a fost votat de PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi. Liberalii au ieşit din sală înaintea începerii votului final.

Guvernul a fost cel care a sesizat Curtea Constituțională cu privire la această lege. Premierul Dacian Cioloş a acuzat ca modificările aduse OUG 20 în Parlament s-au făcut fără o analiză și fără o dezbatere solidă.

De asemenea, legea eliminării celor 102 taxe este un alt proiect controversat ce va ajunge pe masa judecătorilor CCR. Proiectul a avut un parcurs record în Parlament, a durat doar 15 zile de când a fost depus şi până a fost votat în unanimitate.

Președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la această lege. Şeful statului a declarat că este îngrijorat de faptul că anumite instituţii publice ar putea să nu mai funcţioneze corespunzător odată cu eliminarea unor taxe care ajungeau la bugetul lor.

Recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex va fi discutată, din nou, de Curtea Constituţională, săptămâna viitoare. Va fi a treia oară când se va întâmpla acest lucru, după ce un cuplu format din doi bărbaţi a cerut modificarea codului civil, pe care îl consideră discriminatoriu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri