Legile justiției. Lazăr: Așteptăm o decizie „istorică” de la CCR

Data actualizării: Data publicării:
170223_BILANT_DNA_augustin lazar_2016_65_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Procurorul general Augustin Lazăr se declară convins că judecătorii Curții Constituționale vor da o decizie „istorică” la sesizările privind modificarea legilor Justiţiei.

„Ministerul Public în continuare este foarte atent, urmăreşte cu cea mai mare atenţie procedura de verificare a constituţionalităţii acestor legi. Am pus la dispoziţia instituţiilor competente toate suspiciunile de neconstituţionalitate pe care le-am avut şi avem convingerea că se va da o decizie de către Curtea Constituţională, una care va fi de referinţă, fără îndoială o decizie istorică cred că va fi, şi Curtea Constituţională cred că va da o soluţie înţeleaptă într-un caz care se află în atenţia opiniei publice româneşti”, a spus Augustin Lazăr, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat CCR, la sfârșitul anului trecut, în legătură cu mai multe articole din legile justiției.

Cea mai importantă critică adusă modificărilor Legii organizării judiciare se referă la înfiinţarea Parchetului special pentru investigarea judecătorilor şi procurorilor. Magistraţii consideră că se încalcă principiul egalităţii în faţa legii, deoarece ar deveni singura categorie profesională din România cu un parchet dedicat. Măsura este calificată drept o discriminare.

În modificarile aduse Legii CSM, magistraţii au identificat alte nereguli. O gravă încălcare a Constituţiei este considerată alegerea preşedintelui CSM doar prin votul judecătorilor aleşi în Consiliu, iar a vicepreşedintelui doar de către procurorii membri.

Înalta Curte consideră că verificarea, de către comisiile parlamentare de control al serviciilor secrete, a declaraţiilor date de magistraţii aleşi în CSM, conform cărora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori, încalcă separaţia puterilor în stat.

Prima sesizare făcută de Curtea Supremă se referă la Statutul magistraţilor. Documentul a fost trimis CCR înainte de Crăciun. Cei 89 de magistraţi care l-au adoptat atunci susţin că schimbările votate de Parlament încalcă 14 articole din Constituţie.

La prima ședință a CSM din acest an, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa şi încrederea că judecătorii Curţii Constituţionale se vor apleca cu mult profesionalism şi cu multă obiectivitate asupra aspectelor contestate în legile justiţiei, despre care a spus că au fost adoptate fără transparenţă, printr-o procedură neclară, ad-hoc, cu „pumnul în gura opoziţiei” şi sub presiunea timpului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri