Legile justiției | Ministrul se apără: Sunt doar niște propuneri

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader 3

Măsurile de reformă a justiţiei anunţate miercuri sunt doar propuneri, nu fac parte dintr-un proiect de lege, a precizat vineri dimineață ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Acesta spune că a preferat, înainte ca propunerile să fie trimise instituţiilor din domeniul judiciar, să le pună în dezbatere publică. Abia după ce societatea se va exprima, propunerile vor deveni proiect de lege, a precizat ministrul într-o conferință de presă.

„Cunosc așteptarea de la CSM, de la DNA, de la DIICOT, de la societate în general. Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției după ce se va exprimă toată lumea, toată societatea, toate organizațiile profesionale. Și după ce se vor exprima puncte de vedere, opinii, critici, cu privire la toate probleme pe care le-am enunţat. De ce fac asta?

În primul rând, pentru că legile justiţiei sunt legile care într-un fel sau altul ne vizează pe fiecare. Pentru că legile justiţiei, cu modificările propuse, au ca fundament, ca obiectiv, una dintre puterile statului, puterea judecătorească.

De aceea, ieri, fiind la instanţă şi la penitenciare, nu am văzut toate reacţiile şi conţinutul lor. Azi primesc informarea de presă şi voi vedea azi cine şi ce puncte de vedere a exprimat”, a explicat ministrul justiției, Tudorel Toader.

Citiți și: Legile justiţiei | Liderii PSD fac un pas înapoi, după critici intense

Ministrul justiţiei a mai spus că nu va trimite proiectul de modificare a legilor justiţiei pentru consultare la DNA, DIICOT şi Ministerul Public, ci doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), acesta având atât secţie de procurori, cât şi de judecători. Avizul CSM este doar consultativ, Parlamentul având putere de decizie, a precizat ministrul.

„Avizul CSM e un aviz consultativ. CSM reprezintă atât judecătorii, cât şi procurorii. Nu trimit proiectul de lege şi la Ministerul Public, şi la DNA, şi la DIICOT, ci la CSM, care are şi secţie de procurori, şi secţie de judecători şi coagulează opiniile dânşilor. Probabil afirmaţia că nu cunoşteau anumite chestiuni se referă la cele prezentate de mine miercuri. Iată că le cunosc dintr-o dezbatere publică. Le vor cunoaşte în momentul în care trimit proiectul de lege şi nu uitaţi că este un aviz consultativ, este o propunere de modificare. Propunere cu care mă duc în Guvern, Guvernul poate face modificări. Îl aprobă, apoi pleacă la Parlament şi intră în procedură de legiferare, unde iarăşi sigur vor fi multe modificări. Ministerul Justiţiei propune, Parlamentul decide”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a susţinut că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări, ci doar îşi doreşte să existe o lege a justiţiei „aşa cum românii şi-o doresc”.

„Dacă reuşim o lege care să coaguleze toate opţiunile din societate, va fi greu să criticăm legea”, a adăugat el.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Propunerile au fost aspru criticate, inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, care a afirmat că modificările reprezintă „un atac asupra statului de drept” şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate ele vor anula eforturile României din ultimii 10 ani.

Tudorel Toader: „Societatea trebuie să spună ce e bine şi ce nu este bine”/ „Nu sunt înregimentat politic”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut, vineri dimineaţă, o conferinţă de presă în care a spus că nu va da forma finală şi nu va trimite mai departe proiectul privind legile justiţiei până când nu va avea toate punctele de vedere exprimate pe fiecare propunere, arătând că "societatea trebuie să spună ce e bine şi ce nu este bine" din ceea ce a propus. El a mai susţinut că nu este înregimentat politic şi că nu are niciun interes prin promovarea acestor modificări.

Ministrul Justiţiei a ţinut să spună că nu este în concediu şi că luările de poziţie de până acum privind modificarea celor trei legi ale justiţiei "s-au focusat pe două-trei măsuri".

"Ştim dezbaterile critice din spaţiul public din ultimul an - dacă e bine sau nu ca un procuror sau un judecător să se pensioneze astăzi şi să se reangajeze prin votul CSM peste o lună de zile. Am propus abrogarea acestei prevederi, să vedem dacă societatea românească vrea ca magistratul să se pensioneze azi şi să se reangajeze mâine. Să spună societatea, lumea de profil juridic sau nu, dacă este bine sau nu ca un procuror sau judecător să dea examen, să muncească la Judecătorie şi să ia salariu de Înaltă Curte sau Tribunal. Riscăm să ajungem să avem foarte mulţi magistrati cu grad profesional de instanţă supremă şi cu activitate de judecătorie. Să spună lumea dacă este corect sau nu", a declarat ministrul Justiţiei.

"Nu facem experimente judiciare. Într-un stat de drept, nu faci experimente pe cetăţeni. Vă repet că proiectele de lege au făcut acest du-te - vino. Am preluat majoritatea propunerilor venite de la CSM la Legea 317. Asta este una dintre cele trei legi. Prin urmare, cele trei legi au plecat de la CSM, au venit la Ministerul Justiţiei, s-au dus înapoi la CSM şi din nou la MJ, acum le trimit la CSM. Este adevărat că eu, ca ministru al Justiţiei, puteam foarte simplu ca propunerile de modificare pe care le-am enumerat să le inserez în proiectul de lege, să le trimit la CSM, societatea să nu cunoască acest lucru şi conţinutul lor, după care să aflaţi conţinutul propunerilor de modificare, să va vedeţi în faţă unui fapt împlinit. Asta este tehnica. Ai proiectul de lege modificat, avizat, îl pui pe circuit, trimis la Guvern şi Parlament. Eu am preferat, dată fiind importanţa fundamentală a legilor justiţiei, o formulă care, chiar în detrimentul curgerii unui interval suplimentar de timp, să interpună o procedura suplimentară”, a explicat Tudorel Toader.

"Am preferat să vin în faţa dumneavoastră, să prezint propunerile şi să le pun în dezbatere publică. Şi asta facem acum. Eu v-am prezentat principalele propuneri la care toată lumea se exprimă, dar aş dori să se exprime cu privire la fiecare propunere în parte. Nu am inserat propuneri în proiectul de lege să le trimit la CSM şi după-aia să aflaţi, le-am pus în dezbatere publică şi încă ţin proiectul de lege, ca să văd exprimările cu privire la fiecare propunere în parte. După ce am toate aceste puncte de vedere, dau forma finală şi îl trimit la CSM. Până când nu am toate exprimările cu privire la fiecare dintre propuneri, nu dau drumul la proiectul de lege. Într-un stat democratic trebuie să se exprime şi societatea, în general, nu doar decidenţii. Întreaga societate trebuie să aibă posibilitatea să se exprime, dar întreaga societate nu e doar cea care vine în sală, la dezbatere, ci şi cea pentru care se vor aplică legile”, a completat Toader.

Citiți și: 

Comisia Europeană, îngrijorată cu privire la modificarea legilor justiţiei din România

Macron avertizează: Proiectul de reformă a justiţiei „nu este coerent cu voinţa de luptă împotriva corupţiei"

De ce s-a supărat păpușarul lui Toader pe Iohannis

Poziția DNA la propunerile lui Toader: „Afectează grav independența procurorilor”

Ce scrie presa internațională despre modificările propuse la legile Justiției

Protest în Piața Victoriei față de propunerile făcute de ministrul Justiției

Reacția lui Iohannis, la propunerile lui Toader: „Atac asupra statului de drept”

Judecătorul Cristian Dănileț, după modificările anunțate de Toader: Mi se pare cea mai dură propunere

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri