Procesul lui Liviu Dragnea, amânat pentru 20 mai. DNA acuză că se încearcă tergiversarea dosarului

Data actualizării: Data publicării:
protest dragnea iccj_inquam ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție care judecă dosarul angajărilor fictive din Teleorman, în care Liviu Dragnea este inculpat, a decis luni o nouă amânare. Va fi un nou termen pe 20 mai.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 15:17. Termenul de azi din procesul lui Liviu Dragnea se încheie cu o amânare. Următorul termen va avea loc pe 20 mai. 

Judecătorii au amânat finalul procesului angajărilor fictive, care-l vizează pe Liviu Dragnea. Au stabilit un nou termen pe 20 mai, care ar putea fi, cum era şi cel de luni, ultimul din proces. Şedinţa a fost marcată de presiunea străzii: au fost 600 de oameni în faţa sediului Curţii Supreme, susţinători şi contestatari ai liderului PSD.

DNA a arătat că se încearcă tergiversarea dosarului, în condițiile în care unul dintre judecătorii din complet se va pensiona la 1 iunie, iar în aceste condiții, ar fi imposibil să se dea atât o soluție definitivă, cât și motivarea acesteia. 

Liviu Dragnea a ieșit de la ICCJ. A fost întâmpinat atât de susținătorii săi, care scandau „PSD”, cât și de protestatari care l-au huiduit.

Citiți și: VIDEO. „Am venit să-mi fac meseria. Sunt lăcătuș”. Ce spun susținătorii lui Liviu Dragnea din fața ÎCCJ

Grămezi de gunoaie lăsate în urmă de suținătorii lui Dragnea, în fața clădirii ICCJ

Șeful PSD nu a vrut să dea declarații jurnaliștilor.

dragnea plecare iccj inquam octav ganea 20190415152422_OGN_0668-01
dragnea plecare iccj inquam octav ganea 20190415152422_OGN_0668-01

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 15:00. Completul de 5 judecători s-a retras pentru deliberare. Ei trebuie să decidă dacă acceptă solicitările avocaților. Mai exact, dacă se pronunță azi sau la un alt termen.

Avocații lui Dragnea au cerut o amânare: „Nu urmărim tergiversarea ca să se pensioneze un judecător”

Actualizare 14:50. Avocatul Toni Neacșu a cerut o amânare până după decizia Curții Constitiționale privind completurile de 3 judecători. DNA acuză tergiversraea procseului.

Judecător: Asta ar fi o cerere ca în cadrul acestui proces să analizăm cele două contracte de muncă ale celor două, că angajatorul a cunoscut că persoanele cele două urmau să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.

Toni Neacșu: E normal să se aștepte soluționarea acelui conflict de la CCR. Amânare până după pronunțarea CCR consideram că este o soluție foarte bună. Dacă instanța rămâne în pronunțare azi și CCR nu se pronunța. nu ar mai fi nimic de făcut dacă CCR decide ceva în neregulă. Vă rog să amânați cauza, ca să fie legea respectată.

Procuror DNA: Nu avem de ce să așteptăm decizia CCR, nu are incidență în cauză. Din punctul meu de vedere, Parlamentul este în conflict cu el însuși.

Procuror DNA: Referitor la sesizările mele: doar Dragnea și Olguța au invocat nulitatea sentinței, având în vedere nelegala compunere a completului de fond. Celelalte cereri de amânare pe acest aspect sunt nefondate. Considerăm că inculpații își pot pregăti apărarea și în jumătate de oră pe excepții. Considerăm că se încearcă tergiversarea dosarului, este cunoscut că un membru al completului urmează să se pensioneze.

Avocat Dragnea: Aș vrea ca doamna procuror să își ceară scuze, noi nu urmărim tergiversarea ca să se pensioneze un judecător.


DNA a solicitat în luna martie schimbarea încadrării juridice

Actualizare 14:40. Olguța Șefu a completat declarația dată înainte de audierea lui Liviu Dragnea. În plus, completul de 5 judecători i-a întrebat pe avocații lui Liviu Dragnea dacă au avut timp să pregătească apărarea, asta după ce DNA a solicitat în luna martie schimbarea încadrării juridice.

Olguța Șefu: Doresc să completez declarația și vă rog frumos să-mi repetați întrebarea.

Judecător: Cum explicați diferența dintre declarația din urmărit penal și ce ați declarat azi cu privire la fișa postului pentru Botorogeanu, întocmită de dvs?

Olguța Șefu: Nu-mi amintesc.

ICCJ: În 18 martie, DNA a depus cerere de schimbare a încadrării juridice pentru cei trei inculpați față de care a declarat apel.

Avocat Dragnea: În funcție de răspunsul dvs, noi fie vom cere împlinirea termenului de prescripție, fie vom cere probe, că asta înseamnă că dintr-o infracțiune simplă ajungem la o infracțiune complexă, cu mai multe acte materiale.

ICCJ: Nu am terminat ce aveam de spus. Voiam să ne asigurăm că ați primit toți această cerere din partea DNA pentru cei 3 inculpați și dacă ați avut timp să vă pregătiți apărarea.


Actualizare 14:35. Audierea lui Liviu Dragnea s-a încheiat.

Răspunsurile lui Dragnea la întrebările DNA

Actualizare 14:14. Au început întrebările puse de procurorul DNA.

DNA: Le-a perceput pe Botorogeanu și Stoica drept voluntari?

Instanță: Se respinge întrebarea, a spus că nu știe.

DNA: Știe inculpatul că Botorogeanu a fost angajată o perioadă la Tel Drum?

Instanță: Respinge întrebarea.

DNA: O cunoștea in perioada 2007-2012 pe inculpata Marica Valentina?

Dragnea: Nu pot să afirm exact că o cunoșteam atunci. Acum o cunosc. Dar nu cred că am cunoscut-o în afara procesului. Acum suntem co-inculpați. Am citit în motivarea de la fond că aș fi avut o discuție cu Marica, amenințând-o că îi desființez postul din organigrama dacă nu își retrage o acțiune în instanță împotriva CJ. Nu am avut nicio astfel de discuție.

DNA: Știe inculpatul din cine era format colegiul director al DGASPC?

Dragnea: Nu știu, scrie în lege, sigur era secretarul județului care îl conducea și sigur era și directorul general DGASPC.

DNA: Dacă tot știe legea, își amintește că din colegiu făceau parte trei consilieri județeni desemnați de șeful CJ?

Dragnea: Nu îmi amintesc, trebuie sa verific documentele, eu nu am încredere în nimic din ce spune DNA, că făceau parte 3 consilieri județeni numiți de...

DNA: Dacă tot nu se întâmplă nimic la PSD, de ce era nevoie de cele două la sediul PSD?

Dragnea: Nu am de gând să răspund direct la DNA eu, e o întrebare tipic DNA și nu răspund, nu, nu răspund la întrebările DNA. Încă o dată, nu am încredere în DNA și nu răspund la întrebările DNA.

Dragnea: Indiferent ce decizie veți lua, voi considera că acesta este un dosar politic

Avocatul lui Dragnea: La direcție se făceau numiri politice?

Instanță: Ce înseamnă numiri politice?

Dragnea: Cred că doamna avocat se referă la motivarea de la fond, în care scrie că este evident că la DGASPC se făceau numiri politice.

Avocatul lui Dragnea: Mă refer, desigur, la funcții de conducere.

Dragnea: Nu puteau fi politice, pentru că la toate instituțiile din subordinea CJ se organizau concursuri la ANFP, la București, de o comisie din care făceau parte funcționari, nu politicieni. Abia după ce o persoana câștiga un concurs, venea la CJ și era validată numirea.

Avocat Dragnea: Soții Botorogeanu erau oamenii de casă ai familiei Dragnea?

Dragnea: Acești oameni nu au fost niciodată la mine în casă sau în curte. Sunt absolut convins că fosta mea soție nu îi cunoaște dacă îi vede. Este o afirmație mincinoasă.

Dragnea: După ce am citit motivarea, după ce am mai citit niște declarații... mi se impută că am instigat-o pe Alesu în 2008, dar am văzut că altcineva spune că i-a spus din 2007 despre ele.

Instanță: Astea sunt apărări, la final!

Dragnea: Eu sunt inginer. E un sentiment profund de nedreptate. Nu am înțeles ce legătură are fascismul cu acest proces.

Instanță: Astea sunt tot apărări. Vă mai întrebăm noi. Ați discutat cu Alesu în sediul CJ despre cele două inculpate?

Dragnea: Nu.

Dragnea: Indiferent ce decizie veți lua, vă asigur că nu am purtat acea discuție, nu am știut că cele două nu au venit la serviciu, reafirm că sunt nevinovat și am considerat, consider și voi considera că acesta este un dosar politic.


Declarațiile lui Liviu Dragnea în fața instanței

Actualizare 13:45. A început audierea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD își menține declarațiile date în primă instanță.

Instanță: Ați mai dat declarații, vă amintesc faptul că aveți dreptul să nu dați o declarație, dar dacă dați, orice spuneți poate fi folosit și împotriva dvs. Sunteți de acord să dați declarație în continuare?

Dragnea: Da! Mențin toate declarațiile de până acum din dosar, inclusiv pe cele de la confruntarea din fond.

Instanță: Ați săvârșit vreuna din faptele acuzate?

Dragnea: Așa cum am spus și la fond, sunt total nevinovat, nu am avut cunoștință de faptul că doamna Botorogeanu și doamna Stoica nu au mers la serviciu, nimeni nu mi-a spus că aceste două salariate nu se prezintă la locul de muncă. Nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni pentru a le menține pe cele două în funcții.

Instanță: Ați coordonat sau controlat vreodată activitatea DGASPC?

Dragnea: Am citit și în motivare, dar nu sunt de acord că eu aș fi omis sau diminuat implicarea mea. Răspunsul este nu. DGASPC nu era în subordinea mea directă, ci a CJ Teleorman, potrivit legii. Atribuțiile de coordonare efectivă le avea colegiul director, așa cum am mai declarat, și secretarul județului, care era președintele colegiului, avea rol de coordonare și control. Aceste aspecte arătate și la prima instanță erau prevăzute de lege, de aceea nu aveam de ce sa fac o dispoziție de delegare. Relaționarea dintre consiliile județene si DGASPC-uri se baza pe legislația specifică acestor instituții. Niciun președinte de CJ nu mergea în control să verifice fise de pontaj sau prezențe, erau atribuțiile colegiului de conducere.

ICCJ: Aveați sau nu obligația de a sancționa în această situație?

Dragnea: Desigur că nu, sub nicio formă, era atribuția și obligația conducerii executive.

ICCJ: Conducerea instituției era subordonată președintelui CJ?

Dragnea: Direcția era în subordinea CJ, adică directorul era în subordinea consiliului județean.

ICCJ: Ați discutat vreodată cu Stoica sau cu Botorogeanu să se angajeze la Direcție, dar de fapt să lucreze la PSD?

Liviu Dragnea: Nu am avut niciun fel de discuție pe aceasta temă, adică eu sa le spun să se angajeze la DGASPC, dar în fapt să lucreze la PSD Teleorman. Nici nu am cerut cuiva să le angajeze.

ICCJ: Referitor la susținerile lui Floarea Alesu. Ați discutat vreodată cu ea despre Stoica și Botorogeanu?

Liviu Dragnea: Nu am avut niciun fel de discuție cu Floarea Alesu despre cele două angajate și nici despre situația altor angajați de la instituția respectivă.

ICCJ: Punctual, e adevărat că în anul 2008 Floarea Alesu a venit la dvs sa vă spună despre cele două?

Dragnea: Punctual, răspunsul e nu.

ICCJ: În anul 2009?

Dragnea: Categoric, nu!

ICCJ: Despre modificarea organigramei și înființarea Biroului Secretariat ați discutat cu Alesu?

Dragnea: Nu!

ICCJ: Le cunoașteți pe Stoica și Botorogeanu de dinainte de proces?

Liviu Dragnea: Da.

ICCJ: De la organizația de partid a PSD?

Liviu Dragnea: În anii respectivi, 2005-2006-2008, nu erau la noi la sediile județene de partid, o activitate cu sute de acțiuni. Erau cam două întâlniri pe lună în biroul permanent județean. Aici veneau cei aleși, 28-30 de oameni, mai veneau și unii primari să mai discute, câțiva membri și voluntari. Era o încăpere cam cât sala asta. Sigur că le vedeam pe aceste doamne, vedeam și alți voluntari. De regulă, erau după program, sâmbătă sau duminică, pentru că toți cei aleși în BPJ aveam serviciu. Eu nu întrebam pe nimeni la întâlniri fiecare voluntar ce face și cât face sau stă la partid, era exclusiv treaba secretarului de partid. Eu nu eram un șomer, munceam de dimineață până seara ori la CJ, ori în județ, ori la București. Secretarul general era cel care venea mai des la partid, poate zilnic, însă noi nu am avut secretar acolo, nu era necesar.

Instanță: În afară de aceste întâlniri, mai mergeați la partid?

Dragnea: Nu, că nu aveam de ce.

Instanță: Le-ați văzut pe Stoica și Botorogeanu la întâlniri?

Dragnea: La unele erau, la altele nu. La organizație nu există angajați, nu există secretară.

Instanță: Ce alte activități mai avea partidul la sediul organizației?

Dragnea: Dacă aș fi vrut să discut cu secretarul executiv, venea la sediul CJ. La partid nu se întâmpla prea mult, era imediat după intrarea în opoziție, nu e prea elegant ce o să vă spun, dar cam bătea vântul prin sediile PSD atunci. Îi aduceam foarte greu pe oameni să facem ședința de biroul permanent județean, că oamenii erau foarte speriați de Băsescu.

Instanță: Nici în campania electorală nu era activitate suplimentară la partid?

Dragnea: Ba da, dar eu mergeam în județ, campaniile nu se câștigă din birou. La toate partidele, în campanie vin la partid zeci de voluntari, membri de partid tineri care vor să se implice.

Instanță: Stoica și Botorogeanu ce treabă aveau? Erau membri de partid?

Dragnea: Nu știu. Eu am tot citit declarațiile din acest dosar, cât am putut, nu am înțeles ce făceau exact acolo. Eu când mergeam acolo nu îi întrebam pe toți ce fac, de când sunt. Și acum la ședințele BPN sunt membrii și încă 10-15 persoane. Fiecare vine cu un consilier, cu un tânăr membru de partid. Nu știu deci de ce Stoica și Botorogeanu veneau la întâlnirile Biroului permanent județean.

Instanță: Dar de ce veneau aceste persoane? Erau curioși sau veneau să sprijine partidul? Încerc să înțeleg.

Dragnea: Nu veneau de curiozitate. Veneau primarii...

Instanță: Nu, Stoica și Botorogeanu? Erau membri de partid?

Dragnea: Eu sper că da, nu știu de ce participau, eu eram sigur că toți erau membri de partid.

Instanță: Revenind la coordonarea DGASPC, dvs participați la ședințele colegiului director.

Dragnea: Nu!


Actualizare 13:25. Cei trei bărbați ridicați de la ICCJ au fost amendați cu câte 200 de lei fiecare.

Recuzarea judecătoarei Simona Enceanu a fost refuzată

Actualizare 12:40. A fost respinsă cererea de recuzare ca fiind nefondată. Completul de judecător rămâne în aceeași formulă și din acest moment începe audierea inculpaților. Prima este Olguța Șefu, urmată de Liviu Dragnea.

Actualizare 12:15. Suspendarea ședinței de judecată durează mai mult de 30 de minute, asta deoarece este așteptat ca un alt judecător să iasă de la alt proces pentru formarea completului care să analizeze cererea de recuzare a judecătoarei Simona Enceanu.

Actualizare 11:32. Ședința de judecată a fost suspendată pentru jumătate de oră, deoarece Liviu Dragnea a recuzat un judecător, potrivit informațiilor Digi24. Este vorba despre judecătoarea Simona Enceanu. Avocatul liderului PSD a invocat faptul că a citit pe internet că soțul acestei ar fi „un propagandist PSD pe Facebook”.

Ceilalți judecători din complet sunt: Alexandra Iuliana Rus, Tatiana Rog, Luciana Mera și Rodica Aida Popa.

Un alt complet deliberează în acest moment dacă acceptă recuzarea cerută de apărătorii lui Liviu Dragnea.

Anterior, judecătoarea Simona Enceanu a făcut o cerere de abținere în acest caz, care a fost respinsă.

Citește și Mesajul Jandarmeriei, după ce protestatarii au aruncat cu apă în Liviu Dragnea


Încăierare la ICCJ în momentul în care a ajuns Dragnea

Actualizare 10:48. Liviu Dragnea a ajuns la ICCj. În acel moment, s-a produs o încăierare între oamenii prezenți la fața locului și jandarmi (VIDEO).

Citiți și:  Mesajul Jandarmeriei, după ce protestatarii au aruncat cu apă spre Liviu Dragnea


Citește și VIDEO. Măsuri speciale ale Jandarmeriei pentru procesul lui Dragnea la instanța supremă

Ne așteptăm să fie ultimul termen al procesului pentru că la termenul precedent, atunci când Liviu Dragnea nu a mers în instanță din cauza problemelor de sănătate, magistrații le-au pus în vedere avocaților ca la următorul termen, adică luni, 15 aprilie, să fie pregătiți să pună concluziile finale în acest proces.

Este foarte posibil ca magistrații să înregistreze declarațiile avocaților, dar și ale inculpaților și să rămână în pronunțare, urmând ca la o dată ulterioară să dea și decizia finală în acest proces al angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. În acest dosar, Liviu Dragnea a fost judecat și condamnat în primă instanță pentru instigare la abuz în serviciu.

La fel de posibil este, însă, ca Liviu Dragnea să meargă în instanță, să dea o declarație și să ceară o amânare până când Curtea Constituțională se va pronunța în chestiunea completurilor de 3 judecători, pe care Liviu Dragnea le-a contestat prin intermediul lui Florin Iordache. Avocaţii lui Dragnea au anunţat că vor ridica în faţa judecătorilor o excepţie privind nelegala constituire a completului de trei magistraţi care l-a condamnat pe liderul PSD. În opinia avocaţilor, completul trebuia să fie specializat în fapte de corupţie.

Așadar, este o zi importantă, se va lua o decizie la Înalta Curte de Casația și Justiție și este foarte posibil ca și liderul PSD să fie prezent la acest termen al procesului, care a avut până acum mai multe amânări.

Citiți și: 

CTP, despre miza sesizării CCR de către „asaltangiul de profesie” Florin Iordache

Augustin Zegrean despre miza amânării de la CCR: Faptele în dosarul angajărilor de la Teleorman se vor prescrie

CCR amână decizia până pe 19 aprilie. Ce înseamnă această întârziere pentru Liviu Dragnea

Dosarul angajărilor fictive. Alți inculpați

Tot luni ar trebui audiată şi Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman, după care judecătorii ar trebui să intre în dezbateri pe fond, acesta putând fi ultimul termen al procesului.

La 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi Anisei Niculina Stoica.

Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul „Referendumul”, rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.

Alte condamnări în dosar:

*Floarea Alesu, fost director general al DGASPC Teleorman, 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare;

*Rodica Miloş, fost director executiv adjunct al DGASPC Teleorman - 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 de ani;

*Olguţa Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al DGASPC Teleorman - 3 ani închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 5 ani pentru abuz în serviciu;

*Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, pentru abuz în serviciu - 3 ani cu suspendare sub supraveghere cu un termen de încercare de 5 ani;

*Valentina Mirela Marica, la data faptelor şef al Complexului de recuperare şi coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei - 3 ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 5 ani;

*Constantin Claudiu Balaban, şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei din municipiul Alexandria - 3 ani închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 5 ani;

*Nicuşor Gheorghe, la data faptelor şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare - un an închisoare cu suspendare cu termen de încercare de 3 ani;

*Anisa Niculina Stoica: un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani;

*Adriana Botorogeanu: 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de 4 ani.

Judecătorii au decis atunci încetarea procesului penal în cazul Bombonicăi Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, aceasta achitând prejudiciul în cauză. De asemenea, în cazul acesteia a fost aplicată sancţiunea administrativă a amenzii în cuantum de 1.000 de lei.

Ce acuzații i se aduc lui Liviu Dragnea

În decembrie 2013, procurorii au înregistrat o sesizare din oficiu cu privire la faptul că Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, proceda la menţinerea ilegală în posturi a două angajate, Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica. Potrivit procurorilor, cele două angajate nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman. DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman. 

(surse: Digi24, Agerpres)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri