Rețeta finanțărilor ilegale a partidelor, descrisă din interior

Data actualizării: Data publicării:
catuse

Doi oameni de afaceri au dezvăluit, în faţa judecătorilor, unul dintre mecanismele de finanţare a partidelor politice. Cei doi, martori în dosarul Gala Bute, au fost audiaţi la instanța supremă, unde au explicat cum returnau 10% din încasările pe lucrări făcute în favoarea statului, sub formă de comision. Este doar cel mai recent caz dintr-un şir de anchete ale procurorilor care au pus lupa pe finanţarea partidelor şi campaniilor electorale din ultimii ani.

Doi dintre denunţătorii din dosarul Gala Bute, ce îl are în prim plan pe fostul ministru Elena Udrea, au explicat cum au ajuns să finanţeze în 2011 partidul aflat de la guvernare.

„Prima discuție cu Adrian Gărdean (om de afaceri, n.r.) despre comisioane a fost în prima parte a anului. După care, în a doua jumătate a anului 2011, cred că era luna august, am avut o discuție mai concretă cu Gărdean şi am decis că va trebui să plătim acest comision pentru deblocarea plăților”, este declaraţia martorului Corin Boian.

Omul de afaceri Corin Boian a susţinut că, împreună cu asociatul său, Adrian Gărdean, au strâns 900.000 de euro, bani pe care cel din urmă a spus că i-a predat, cash, fostului secretar general al Ministerului Dezvoltării.

„Singura persoană care mi-a confirmat că despre comision ar cunoaşte Nastasia (fost secretar general al MDRT, n.r.) şi Udrea (fost ministru al Dezvoltării, n.r.) a fost Lungu Ştefan (fost consilier al ministrului Dezvoltării, n.r.). Acesta mi-a confirmat că banii din comision sunt destinaţi acoperirii cheltuielilor din campaniile electorale ale PDL”, este declaraţia martorului Adrian Gărdean.

Reţeta folosită de cei doi se regăseşte şi în alte cazuri recent ajunse în atenţia procurorilor. Un exemplu este dosarul foştilor lideri democrat liberali Vasile Blaga şi Gheorghe Ştefan.

Gheorghe Ștefan i-a promis lui Horațiu Berdilă că va interveni la directorul unei companii de stat, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate. În schimb, a pretins și a primit între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte aproximativ 25.000.000 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Ioana Băsescu şi Elena Udrea sunt cercetate şi ele într-un dosar în care oameni de afaceri ar fi fost constrânşi să contribuie pentru campania prezidenţială din 2009.

Anchetele DNA au arătat însă şi reversul medaliei. Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat la închisoare, după ce procurorii au demonstrat că a finanţat campanii electorale pentru a-şi asigura sprijin în afacerile derulate cu statul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri