Ministrul Justiției a publicat documente secrete în raportul prin care cere revocarea șefei DNA

Data actualizării: Data publicării:
toader
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Eroare sau chiar încălcare a legii din partea ministrului Justiţiei. Tudorel Toader a publicat în raportul pe baza căruia cere revocarea din funcţie a şefei DNA documente cu caracter confidenţial ale Inspecţiei Judiciare. E vorba despre un raport prin care se cerea cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kovesi şi a adjunctului acesteia, Marius Iacob. Judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM, a explicat la Digi24 cum a încălcat ministrul Tudorel Toader legea după ce publicarea documentui.

Unul dintre argumentele cu care Tudorel Toader încearcă revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA este înregistrarea făcută publică anul trecut, care acum face obiectul unei cercetări disciplinare la Inspecția Judiciară. Este vorba despre înregistările în care se presupune că șefa DNA le-ar fi spus procurorilor din subordinea sa: „să decapăm, să ajungem la premier”.

CITIȚI ȘI: Tudorel Toader se apără: Raportul Inspecției Judiciare privind cercetarea lui Kovesi nu este confidențial

Ministrul justiției a evocat aceste înregistrări joi, când a ținut discursul cu cele 20 de capete de acuzare la adresa procurorului-șef al DNA.

Însă, odată cu publicarea raportului pe site-ul ministerului a anexat și un raport al Inspecției Judiciare care în acest moment nu este destinat publicității pentru că încă este pe rol cercetarea disciplinară care o vizează pe Laura Codruța Kovesi, iar CSM nu s-a pronunțat cu privire la acest lucru.

Judiciariștii consultați de Digi24 spun că, prin publicarea acestor informații secrete, Tudorel Toader riscă acuzații de ordin penal, pentru că reprezintă infracțiune publicarea unor informații care nu sunt destinate publicității.

Neoficial, cei de la Inspecția Judiciară spun că acest raport nu ar fi trebuit să existe în spațiul public.

Încercarea de a obține condamnări cu orice preț în condițiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniștri, să ajungem la persoane de rang înalt. Această încercare, decapare este cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. O cauză penală are importanța ei, nu sunt unele mai importante sau mai puțin importante pentru că la mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele trebuie rezolvate așa cum au fost organele de urmărire sesizate și nu după importanță, după grad, după funcție”, a susținut Tudorel Toader pe 22 februarie.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri