Ministrul justiției critică DNA

Data actualizării: Data publicării:
171013_CSM_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudorel toader
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul justiţiei îi critică dur pe procurorii anticorupţie. Prezent la sediul CSM, la audierea inspectorilor care au fost în control la DNA, Tudorel Toader a scos în evidenţă problemele pe care aceştia le-au descoperit. Mai mult decât atat, ministrul a anunţat că vrea schimbarea procedurilor de control şi înteţirea verificărilor.

„Să ai dosar penal din 2004, de 13 ani de zile, și să nu fie rezolvată decât prin conexare în 2017, păi termenul ăla rezonabil, celeritate, lipsa unei proceduri penale selective, sunt excluse. În 2004 se prescrie de atâtea ori. A venit noul Cod penal. E ceva în neregulă acolo, după cum mie și 2014, cauză nesoluționată, unde s-a spus că nu s-a făcut nimic trei ani de zile, mie și trei ani mi se pare foarte mult. Sunt realități pe care Inspecția le-a constatat și eu cred că aceste constatări ale Inspecției, făcute la o unitate sau alta, ar trebui să se răsfrângă și la alte unități, ca la rândul lor să ia măsuri de îmbunătățire a activității”, a declarat ministrul justiției.

În acest context, ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni că va propune în proiectul de modificare a legilor justiției controale de fond la parchete o dată la patru sau cinci ani.

„Din momentul în care am solicitat acest control managerial am spus, și am raportul din 2007, că de 10 ani de zile nu s-a procedat la o astfel de evaluare, astfel de control și am primit precizări publice că în ultimii 10 ani s-au făcut 136 de controale. Eu știu lucrul ăsta, dar cele 136 de controale (...) sunt punctuale, (...) dar o evaluare de fond nu s-a făcut din 2007 și concluzia mea, și o voi trece și în proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției, concluzia mea este că cel puțin la cinci ani, dacă nu o fi prea mult, un astfel de control tematic de fond ar trebui făcut la fiecare unitate de parchet de pe lângă judecătorie, de la Înalta Curte, adică cu toții să avem această evaluare. Poate nu e bine la cinci ani, poate e la patru ani, să coincidă cu durata mandatului celui care are funcție de conducere, dar e nefiresc 10 ani de zile alții să fie controlați de 10 ori și una sau alte entități să nu fie controlate niciodată”, a declarat Toader, în cadrul Secției pentru procurori a CSM.

Ministrul justiției a avut două intervenții în timpul audierilor de aproape trei ore de la sediul CSM - secția procurori. Tonul dezbaterilor a fost destul de aprins, relatează corespondentul Digi24. (vezi video)

„Ni se reproşează că am verificat dosare, că am făcut adnotări pe ciorne. Păi ce putea face un inspector în timpul controlului decât să îţi noteze numere de dosare pe care trebuiau să le verifice!?”, a declarat la CSM Gheorghe Stan, adjunct la Inspecția Judiciară.

„Despre scurgerile de infromaţii nu putem discuta la modul teoretic. Am participat la verificarea secţiei de macrocriminalitate economică. Nu au existat scurgeri de informaţii. Nici nu mi-am pus problema că o verificare directă efectuată de inspectorii judiciari ar însemna o posibilitate de a scurge informaţii. Resping în totalitate această chestiune. Totul s-a făcut cu bună-credinţă şi nu există niciun fel de alte interese.Nu accept ca ca lucrurile să fie sugerate”, a declarat la rândul său Adriana Pampu, director la Direcția de control procurori.

„Noi nu am vânat greşeli, dar în acelaşi timp rolul unui raport nu este acela de a aduce laude neasemuite şefilor pe care-i controlăm”, a insistat și inspectorul Monica Pleșa.

A intervenit și ministrul justiției, luând apărare inspectorilor judiciari: „Fac apel la dumneavoastră dacă nu va supăraţi. La un fel de echilibru, de egalitate de arme, de abordare. Sentimentul meu este că faceţi anchetă cu dânşii acum şi am participat şi la cealaltă audiere. Până la urmă dânşii, dna Kovesi cu adjuncţii, au relatat ce au avut de relatat. Lăsaţi-i şi pe dânşii în aceeaşi manieră. Par un pic cam agresive”, le-a spus ministrul membrilor secției pentru procurori din CSM.

(surse: Digi24, Agerpres; foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri