Mircea Drăghici și Codrin Ștefănescu, la DNA. Noi acuzații pentru trezorierul PSD

Data actualizării: Data publicării:
mircea-draghici-codrin-stefanescu-dna-inquamphotos-octav-ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, și Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, au sosit luni la Direcția Națională Anticorupție. Ei au anunțat că depun o plângere la adresa procurorilor care anchetează modul în care au fost cheltuiți banii partidului primiți din subvenții de la stat. În acest dosar, Mircea Drăghici a fost pus sub urmărire penală pentru că ar fi delapidat banii partidului.

Mircea Drăghici și Codrin Ștefănescu la intrarea în sediul DNA.

ACTUALIZARE. Procurorii anticorupție au extins cercetările în cazul trezorierului PSD, Mircea Drăghici. Acesta ar fi cumpărat din banii partidului o maşină de lux, după care a vândut-o, în numele formaţiunii politice unei rude, fără să încaseze banii pentru partid.

„În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupe) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar la data de 18.07.2017, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018”, se arată în comunicatul DNA


Codrin Ștefănescu a declarat că ancheta DNA cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii ajunși la PSD din subvenții este „abuzivă”.

Ei doresc să depună mai multe documente și să facă plângere penală cu privire la interferența în treburile partidului.

Potrivit acestora, modul în care sunt cheltuiți banii unui partid se hotărăsc de organele de conducere, iar orice relație solicitată unui partid politic cu privire la oportunitatea și eficiența cheltuielilor sau orice explicație cu privire la acestea, intră in conflict, atât cu legea, cât și cu principiile unui democrații reale.

PSD mai argumentează că procurorii anticorupție conduc un demers „exagerat și nerezonabil”, deoarece Autoritatea Electorală Permanentă sau Curtea de Conturi nu au ridicat probleme în acest sens.

Social-democrații mai spun că DNA acționează „cu dublă măsură”, deoarece AEP ar fi sesizat „aspecte penale ce țin de campania electorală și nu de viața curentă de partid” la PNL și USR. Astfel, li se reproșează procurorilor anticorupție că nu au efectuat cercetări în acest sens și nici nu au formulat acuzații la adresa persoanelor din aceste două partide.

Cei doi au mai acuzat DNA că se „poziționează politic în plin an electoral” și că „subminează statul de drept și echilibrul puterilor în stat”.

PSD mai spune că DNA a înregistrat „o premieră nedorită la nivel european, chiar și mondial” prin faptul că a obținut mandat de supraveghere pentru toate tranzacțiile financiare din anii 2017 - 2018 ale „celui mai mare partid de stânga din Europa”.

Potrivit sursei citate, este de neconceput ca o unitate de parchet să dețină spre studiu și analiză toată strategia unui partid politic.

Mircea Drăghici și Codrin Ștefănescu la plecarea de la DNA.

Citește și

Visteriile de partid se umplu până la refuz de bani publici. Ce înseamnă "efectul Drăghici"

Directorul din AEP care a început să controleze cum a cheltuit PSD banii de la stat, dat afară. Reacția Opoziției

Câți bani au încasat partidele din subvenții de stat, în martie. Peste jumătate din sumă a mers la PSD

La începutul lunii aprilie, Mircea Drăghici a fost pus sub urmărire penală de către procurorii anticorupție. El este acuzat de delapidare și folosire a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Potrivit procurorilor, Drăghici „și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil”.

DNA îl suspectează pe Drăghici că a decis să cumpere o clădire în valoare de peste 500.000 euro, pe care să o plătească, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil. Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni. În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai spun că, după ce Autoritatea Electorală Permanentă a început un control privind folosirea subvențiilor de către PSD, „a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri