Noua controversă OUG 13. Ce sunt amnistia și grațierea

Data actualizării: Data publicării:
justitie

Amnistia şi graţierea sunt subiecte pe agenda publică de aproape doi ani. S-a discutat despre ele iniţial în contextul problemei supraaglomerării din penitenciare. La începutul anului trecut, graţierea colectivă a ajuns în Parlament, iar Executivul adopta celebra Ordonanţă de Urgenţă 13, considerată de mai mulţi jurişti o amnistie mascată a mai multor fapte de corupţie. S-a renunțat la ea în urma unor ample proteste.

Atât amnistia, cât și grațierea sunt definite în Codul penal, însă sunt acordate prin acte normative cu putere de lege.

Amnistia se acordă pentru anumite infracțiuni sau categorii de infracțiuni și echivalează cu o nepedepsire a comiterii acestor fapte. Dacă este acordată după o condamnare pentru respectiva infracțiune, atunci nu mai este executată pedeapsa dictată anterior de judecători.

Grațierea se acordă pentru pedepse deja pronunțate prin hotărâri definitive ale judecătorilor, iar un astfel de act normativ – lege sau OUG - de grațiere a unor pedepse ar trebui să cuprindă în primul rând numărul de ani pentru care se acordă acest beneficiu. El poate fi acordat în totalitate – condamnatul este iertat complet de executarea pedepsei – sau se poate trece la o pedeapsă mai blândă, de exemplu înjumătățirea perioadei de executat, de asemenea într-o limită de ani. Se pot introduce și excepții de la grațierea executării pedepsei.

Citiţi şi: Lovitura lui Dragnea se va lăsa şi cu victime colaterale. Să le cunoaştem

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri