Numele lui Victor Ponta apare în dosarul lui Sebastian Ghiță. Referatul procurorilor

Data publicării:
sebastian ghita digi

Acuzaţiile de scurgere de informaţii care îl vizează pe Sebastian Ghiţă pornesc de la un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti care ducea la un apropiat al acestuia - preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Martori, dar şi fostul şef al Parchetului, Liviu Tudose, care e acum arestat în dosar, vorbesc despre felul în care ar fi decurs lucrurile.

„Liviu Tudose a mai declarat că, începând cu toamna anului 2013, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian a început să vină din ce în ce mai des la locuinţa sa (...) solicitându-i, în mod insistent, „să-l salvez pe moşu”, referindu-se la Mircea Cosma, întrucât pe măsură ce avansau cercetările în respectiva cauză, era previzibil că se va ajunge la Mircea Cosma, la acel moment fiind de notorietate faptul că societăţile agreate plăteau şefului Consiliului Judeţean Prahova comisioane pentru acordarea lucrărilor.”

sursa: dosar DNA

La schimb, spune acelaşi martor, procurorului i s-ar fi promis o funcţie importantă, fie la Departamentul Anti-Fraudă, fie la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor. Numirile se făceau de către premier, aşa că deputatul pentru care DNA vrea ridicarea imunităţii ar fi mijlocit o întâlnire între Victror Ponta şi magistrat.

„Pentru a justifica desele întâlniri pe care le are cu procurorul general Tudose Liviu, Ghiţă Sebastian i-a propus acestuia să devină naşul de cununie al unui apropiat de-al său, lucru care s-a şi materializat în cursul lunii august 2013, la eveniment fiind prezent şi Victor Ponta, care a stat la masă cu procurorul general.”

sursa: dosar DNA

Audiat înainte de arestarea preventivă, procurorul a confirmat declaraţia martorului.

„A recunoscut că, în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director DLAF, sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată. Referitor la această situaţie, Tudose Liviu a declarat că, în percepţia sa, întâlnirea a fost o modalitate a celor doi de a-l „ține aproape de ei".”

sursa: dosar DNA

Procurorii citează declaraţii ale altor martori potrivit cărora şi fostul şef al Poliţiei Prahova, Viorel Dosaru, ajuns de asemenea în arest, îi furniza lui Sebastian Ghiţă date din anchetă.

„I-aţi susţinut pe Sebastian Ghiţă sau pe ceilalţi? Aţi oferit informaţii secrete care ar fi încurcat anchete? De ce v-au adus?”

În ceea ce privește acuzațiile de șantaj, acestea au fost formulate de omul de afaceri Theodor Berna. Patronul Tehnologica Radion le-a spus procurorilor ca Sebastian Ghiță i-a cerut sa încheie un contract în valoare de 500 de mii de euro pentru servicii furnizate de Asesoft, servicii care în realitatea nu ar fi existat, pentru a înceta atacurile mediatice prin intermediul postului TV pe care îl administra la vremea respectiva.

„Sub imperiul presiunii create de Ghiţă Sebastian şi de teama ca societatea să nu-şi piardă beneficiarii, în cazul în care postul de televiziune Realitatea TV ar fi continuat atacurile mediatice, denunţătorul a acceptat propunerea lui Ghiţă Sebastian Aurelian.”

Între timp, Sebastian Ghiță a mers la Parlament pentru a își studia dosarul.

Sebastian Ghiță: „O să le prezint calitatea denunțătorilor și o să o fac și publică să știți toți și să vedeți toți cum arată azi un denuțător în România cu peste 10 dosare penale și nu știu câte arestări. În ceea ce privește acest dosar și acuzatiile de aici, sunt absolut nevinovat, pare o veșnică încercare să mi se pună în cârcă lucruri. Nu doar pe mine m-a denunțat acel personaj căruia îi spunem om de afaceri, Răzvan Alexe, ci și pe procuroul care l-a cercetat și l-a închis și mă întreb dacă nu cumva e o răzbunare a acestui personaj și care e calitatea morală în fața societății să denunțe un procuror care l-a anchetat. Un om care a vândut droguri, a făcut contrabandă și ajunge să înfunde un procuror. Am încredere în judecata colegilor și îi voi ruga să nu voteze, chestiunea cu imunitatea parlamentară e falsă.”

În acelaşi dosar în care se cere aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă, parlamentarul este acuzat şi de conducere fără permis.  


ACTUALIZARE 17. 37 Informaţii noi în dosarul deputatului Sebastian Ghiţă. Theodor Berna, patronul firmei de construcţii Tehnologica Radion, este cel care l-a denunţat pe Sebastian Ghiţă la DNA. Mai mult, în referatul procurorilor apare şi numele fostului premier Victor Ponta. Acesta i-ar fi promis procurorului Liviu Tudose, în acest moment arestat în dosar, funcţia de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau cea de şef la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.  

ACTUALIZARE 15.17. Arest preventiv pentru doi procurori şi doi poliţişti în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă. Cei patru, toţi cu funcţii de conducere în Poliţie şi Parchet în trecut, sunt acuzaţi că au divulgat informaţii secrete.

Fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose și Aurelian Mihăilă și fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost reținuți, miercuri seară, de procurorii DNA.


O să le prezint calitatea denunţătorilor şi o să o fac şi publică. Să ştiţi toţi şi să vedeţi toți cum arată azi un denunţător în România, cu peste 10 dosare penale și nu ştiu câte arestări. În ceea ce priveşte acest dosar şi acuzaţiile de aici, sunt absolut nevinovat. Pare o veşnică încercare să mi se pună în cârcă lucruri. Nu doar pe mine m-a denunţat acel personaj căruia îi spunem om de afaceri, Răzvan Alexe, ci şi pe procuroul care l-a cercetat şi l-a închis şi mă întreb dacă nu cumva e o răzbunare a acestui personaj şi care e calitatea morală în faţă societăţii a acestui personaj să denunţe un procuror care l-a anchetat. Un om care a vândut droguri, a făcut contrabandă, nu știu câte infracțiuni a făcut omul ăsta şi ajunge să înfunde un procuror”, a spus Sebastian Ghiță.

Am încredere în judecata colegilor şi îi voi ruga să nu voteze, chestiunea cu imunitatea parlamentară e falsă”, a adăugat deputatul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri