OUG13 reînvie. Florin Iordache: Să nu mai facem dosare degeaba

Data actualizării: Data publicării:
florin iordache - gov.ro

Florin Iordache ar vrea o nouă ordonanţă 13. Fostul ministru al Justiţiei spune că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă este cea mai rapidă metodă pentru stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu. Limita ar trebui să fie 200.000 de lei, crede Florin Iordache.

Declaraţiile fostului ministru al Justiției vin la două zile după ce Curtea Constituţională a spus că Guvernul sau Parlamentul au în sarcină să reglementeze existenţa unei limite pentru această infracţiune.

Pragul nu se stabileşte pentru o persoană anume. Acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba. Aici discutăm dacă există faptă penală sau nu există faptă penală. Noi când am stabilit pragul, pornind de la articolul din Codul Penal care stabileşte acel prejudiciu de 2 milioane, am zis 10% din prejudiciul maxim. Legea deocamdată este la Ministerul justiţiei şi aşteptăm legea. Soluţia rapidă, ministerul ar putea veni cu o ordonanţă”, a declarat Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei.

El a mai spus că pragul minim pentru ca abuzul în serviciu să fie infracţiune poate rămâne la 200.000 de lei, aşa cum prevedea OUG 13, sau poate fi majorat la 400.000.

Întrebat pe ce se bazează când spune că pragul ar putea fi chiar 400.000 de lei, Florin Iordache a evitat un răspuns clar. 
 
„Uitaţi-vă în Codul penal, acolo se precizează foarte clar prejudiciul de două milioane de lei şi noi atunci când am stabilit pragul pornind de la articolul din Codul penal care stabileşte acel prejudiciu de două milioane am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabileşte Codul penal. Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere, dumneavoastră mi-aţi cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000, repet, dar punctul nostru de vedere a fost atunci că trebuie să fie 10% din acel prejudiciu care e stabilit de Codul penal. Avem o normă. În acelaşi timp, dacă vă uitaţi şi în Codul vamal se discută acolo de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000, deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000”, a explicat Iordache.
 
Premierul nu vrea OUG
 
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, din nou, că stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanţă de urgenţă, precizând că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale, după care va fi elaborat proiectul de lege de modificare a Codurilor penale, care va primi avizul Guvernului şi va fi trimis în Parlament.
 
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri