Patroni păcăliţi de falşi inspectori. Le dădeau mită de frica unor controale

Data actualizării: Data publicării:
politie

Afacerea profitabilă, dar ilegală a șase falşi inspectori a fost stricată de poliţişti. Suspecţii mergeau în magazine din Bucureşti şi le cereau mită patronilor, pe care îi păcăleau că riscă amenzi pentru presupuse nereguli.

„De ce i-aţi păcălit pe oameni? Câţi bani ai luat? De câte ori aţi fost la acele magazine?” Întrebări fără răspuns. În faţa judecătorilor vor trebui însă să răspundă acuzaţiilor de înşelăciune, furt şi uzurpare de calităţi oficiale. Procurorii spun că cei şase se dădeau inspectori şi atunci când intrau în magazine foloseau legitimaţiile pe care le aveau de la Asociația Grup Asociativ pentru Protecția Consumatorului - un ONG desfiinţat în urmă cu mai mulţi ani. Patronii îi credeau, se speriau, iar unii chiar le dădeau şi mită pentru a scăpa de amenzi.

Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: „Aceștia, pretextând fie controale fie anumite verificări de rutină, solicitau diverse sume de bani. Nu exista o sumă fixă, ba mai mult, în unul dintre cazuri, profitând de neatenția vânzătorului din magazinul în care au intrat, au sustras trei perechi de încălțăminte sport.”

Doi dintre ei au fost prinşi în flagrant chiar în momentul în care ieşeau dintr-un magazin după un astfel de control. Cei şase nu ratau nicio firmă. Mergeau peste tot, de la saloane de înfrumuseţare, la magazine alimentare. Aveau o metodă care să nu bată la ochi: percepeau sume modice şi, ca nişte adevăraţi inspectori ce voiau să fie, le promiteau patronilor că se întorc pentru a le verifica activitatea.

În cazul unei firme din Sectorul 5 al Capitalei, falșii inspectorii au cerut patronilor 6.000 de lei cu promisiunea de a nu le mai face noi vizite.

Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor spun că nu sunt singurii comisari falşi şi îi sfătuiesc pe patroni să se uite pe site pentru a verifica identitatea atunci când au dubii.

Cătălin Popa, șef OPC Bucuresti: „Din ce am aflat, sunt foate bine îmbrăcați, intră cu foarte mult tupeu.”

Unul dintre cei şase falşi inspectori este recidivist. El a mai fost arestat pentru înşelăciune după ce în urmă cu doar trei ani făcea acelaşi lucru: se dădea inspector OPC. A fost eliberat din arest anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri