Pedepse mai mici, ispășite acasă. Ce spune deputatul Cătălin Rădulescu

Data publicării:
catalin radulescu

Ordonanţa 13 se întoarce, sub forma unui proiect de lege depus în Parlament de 39 de parlamentari PSD. Iar prevederile lui sunt chiar mai dure decât cele care au scos sute de mii de oameni în stradă în februarie. Una dintre ele este introducerea unui prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu îşi mai doreşte şi ca pedepsele mai mici de 3 ani de închisoare să se execute în arest la domiciliu.

Iniţiatorul acestui proiect este Cătălin Rădulescu, deputat PSD. El spune că a depus proiectul în urmă cu 3 luni.

Abuzul în serviciu, în marea majoritate a țărilor este dezincriminat, în alte țări este incriminat, Comisia de la Veneția ne-a spus că trebuie să punem un prag mare. Trebuie să vedem până unde vom merge cu incriminarea penală la abuzul în serviciu. Sunt propuneri și cu un milion de euro și cu 100 mii de lei și cu 200 de mii și cu 500 mii de euro”, spune Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Sunt, în acest moment, cel puţin 16 propuneri de prag, toate în lucru la comisia specială condusă de Florin Iordache. Vor fi discutate la finalul lunii ianuarie. Opoziția se opune introducerii unui astfel de prag.

Înseamnă că tot ce este sub acest prag este nesancționabil, prin urmare cei care sunt chemați să gestioneze interesul public pot produce prejudicii de 100 de mii, de 150 de mii de euro ceea ce este de neconceput, este inacceptabil”, spune Cătălin Predoiu, deputat PNL.

Achitări şi clasări de dosare, asta susţine opoziţia că se va întâmpla dacă propunerea lui Cătălin Rădulescu va deveni lege.

Observ o inflamație inutilă. La aceste proiecte nu a lucrat Cătălin Rădulescu, ci au lucrat foști judecători de mare marcă, foști procurori, avocați de prestigiu din România și au acordul inclusiv a asociaților primarilor din România și președinților de Consilii Județene”, spune Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Deputatul vrea şi pedepse mai mici pentru fapte de corupţie, arest la domiciliu pentru pedepsele cu închisoare de până la 3 ani și redefinirea acuzației de mită. Dacă cel care dă sau primeşte mită nu o face pentru folosul său personal, atunci fapta să nu se mai considere infracțiune.

„Mi se par de departe cele mai grave modificări care s-ar putea aduce legislației și ne-ar putea da înapoi cu foarte mult timp”, spune Ion Stelian, deputat USR.

PSD a anunțat că o altă variantă de lucru presupune redefinirea abuzului în serviciu.

Fie discutăm de o redefinire a abuzului în serviciu dacă discutăm de un folos însușit de cel care săvârșește un abuz, un folos material. Fie discutăm de stabilirea unui prag material și de încălcarea unei legi sau a unei ordonanțe”, spune Florin Iordache, președintele comisiei speciale pentru legile justiției.

Cătălin Rădulescu reînvie și o modificare propusă de USL în „marțea neagră”: președintele și parlamentarii să nu mai fie consideraţi funcționari publici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri