News Alert Pensionarea anticipată a magistraților se amână pentru încă doi ani

Data actualizării: Data publicării:
cupola-parlament-motiune-cenzura-dancila-inquamphotos-octav-ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Pensionarea anticipată a magistraților se amână pentru încă doi ani. Decizia a fost luată în unanimitate de comisia juridică din Senat.

Comisia juridică a Senatului a decis marţi prorogarea termenului referitor la intrarea în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor până la 1 ianuarie 2022, menţinându-se astfel pentru următorii doi ani vechimea minimă de 25 de ani.

De asemenea, senatorii jurişti au decis să proroge pentru 1 ianuarie 2021 termenul de la care numărul judecătorilor în completele inferioare va creşte de la doi la trei.

Cele două modificări au fost făcute prin amendamente aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Raportul de admitere cu cele două amendamente a fost adoptat în Comisia juridică cu majoritate de voturi pentru, fiind exprimată o singură abţinere.

Dezbaterea celorlalte două ordonanţe privind legile Justiţiei care vizează, printre altele, modificări legate de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii (OUG 7/2019 şi OUG 12/2019), au fost amânate pentru luna februarie, la începutul viitoarei sesiuni parlamentare.

Proiect de lege pentru aprobarea OUG 92/2018 va intra în dezbaterea plenului Senatului, for decizional în acest caz.

În 31 octombrie, liberalii au depus o propunere legislativă prin care să fie amânat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până la începutul anului 2021.  „O normă care nu este oportună acum, așa cum a constatat și Comisia de la Veneția. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap”, anunţase deputatul PNL Alina Gorghiu, pe pagina de Facebook.

"Cerem Parlamentului să dezbată cu celeritate acest proiect legislativ. Dacă nu se va putea adopta prin procedură parlamentară normală, este posibil să angajăm răspunderea”, declara Ludovic Orban, după votul de învestire a guvernului său.

Senatorii jurişti au discutat marţi şi despre perioada de şcolarizare din INM, în sensul modificării de la doi la patru ani. O decizie a fost amânată pentru următoarea sesiune parlamentară din februarie.

 Redactare G.M. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri