Peste 600 de arme au confiscate în mai puţin de o săptămână

Data publicării:
pistol

Peste 600 de arme, letale şi neletale, au fost confiscate de poliţişti în mai puţin de o săptămână în întreaga ţară. Fie proprietarii nu aveau permis de port armă, fie autorizaţiile erau expirate. Au fost inspectate poligoane de tragere, armurieri şi persoane fizice. Nici la graniţă situaţia nu stă mai bine. În primele 10 luni ale acestui an, agenţii au descoperit peste 1.200 de pistoale, arme de vânătoare şi arme cu aer comprimat.

34 de percheziţii au făcut ofiţerii serviciului de arme în toată ţara. Au fost inspectate 13 poligoane, iar peste 450 de posesori de armă de foc au fost verificaţi.

Răzvan Ioniță, Direcția Arme și Explozivi, IGPR: „Acţiunea desfășurată a vizat descoperirea armelor ilegale deținute.”

Toate letale. Un sfert din armele confiscate de agenţi sunt de vânătoare. Proprietarii fie nu aveau acte pentru ele, fie autorizaţiile deţinute expiraseră. În tot acest timp, poliţiştii de frontieră au monitorizat graniţele de sud şi est ale României, acolo unde sunt cel mai des găsite transporturi ilegale de arme şi muniţie.

Alexandra Popescu, purtător de cuvânt al Poliției de Frontieră: „În primele 10 luni au fost confiscate 1.237 de arme. 1 % s-au dovedit a fi letale.”

Legea în privinţa vânzăriii şi cumpărarii armelor este extrem de clară.

Răzvan Ioniță, Direcția Arme și Explozivi, IGPR: „Vânzarea acestor bunuri se poate face prin intermediul armurierilor autorizați.Cumpărarea de orice persoană solicitantă care deține o autorizație de procurare a armei și muniției.”

Oferte sunt inclusiv pe internet.

Bună ziua.

Bună ziua.

Pentru anunţul cu arma v-am sunat, încă e valabil?

Da. Încă da.

E perfectă. Nu e zgâriată. Nu e julită. Curată pe ţevi.Lemnul nu e crăpat, nu e zgâriat. Arma este cam din 1995. Luată de nouă.

Şi calibrul?

12 mm.

La un magazin de arme din Timişoara:

- Prin armurier. Altcumva nu ai cum. Trebuie făcute actele.

Chiar şi aşa, sunt cazuri în care arme care provin din afara Uniunii Europene sunt introduse ilegal în România. De cele mai multe ori ele ajung pe mâinile clanurilor interlope.

Numărul armelor deţinute legal în ţara noastră este de 215.000, cel mai mic din Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri