Povestea cu peripeții a bilelor cu care s-au extras completurile de 5 judecători de la ÎCCJ

Data actualizării: Data publicării:
bile

Tragere la sorți cu peripeții, la Înalta Curte, pentru completurile de 5 judecători. Noile reguli implică folosirea unor bile, dar bile de acest fel nu se găsesc în România. Au fost comandate din Franţa, iar apoi rătăcite de curier, în aeroportul din Leipzig, Germania. A fost o cursă contra cronometru ca să fie aduse la timp la Bucureşti. Judecătorii desemnaţi azi se vor ocupa și de marile dosare de corupţie, dar doar până la finalul anului, pentru că la începutul lui 2019 va fi organizată o nouă extragere.

Am apelat prima dată la Loteria Română. Singurele bile pe care le au sunt vreo 6 sau 8 din tragerile anterioare, dar toate erau numerotate. Am apelat la Federația Română de Fotbal, nici acolo nu am găsit un număr suficient de bile și erau și ele inscripționate și erau și de culori diferite”, a explicat Cristina Tarcea, șefa ICCJ.

Potrivit deciziei CSM, pentru extragerea completurilor de judecători, bilele trebuiau să fie de acceaşi mărime şi culoare, opace şi, cel mai important, să poată fi introduse în ele bileţele cu numele magistraţilor.

Cele 160 de bile folosite la tragerea la sorţi au costat 320 de euro. Au ajuns cu greu în România, după ce au străbătut 5 țări. Au fost comandate luni din Franța. Apoi, au fost rătăcite câteva ore bune pe aeroportul din Leipzig, Germania. Într-un final au ajuns miercuri în București, la sediul Curţii Supreme.

Vor fi folosite din nou în ianuarie, la tragerea la sorți care va desemna magistrații ce vor activa în 2019 în completurile care dau deciziile definitive în marile dosare de corupţie.

„Nu mai avem niciun fel de agrafe agăţate de mâini, nici clei şi nici aracet”, a spus Paula Pantea, judecător.

Sunt convinsă că cei care sunt obişnuiţi să gândească în termeni de fraudă vor gândi în continuare în termeni de fraudă şi nu aş putea să pun pariu că această procedură va fi o garanţie. Noi ne-am făcut întotdeauna datoria de a respecta legea”, a spus șefa ICCJ.

Instanţa supremă a organizat a treia tragere la sorţi de anul acesta, după ce completurile alese până acum au fost declarate nelegale de Curtea Constituţională şi de Curtea de Apel Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri