Presa internaţională, reacţie dură după anunţul lui Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
kovesi conferinta dna_Inquam Photos Octav Ganea (3)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Lupta anticorupţie este în pericol în România, scrie presa internaţională după ce ministrul Justiţiei a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Jurnaliştii străini cred că decizia lui Tudorel Toader a fost luată la cererea politicienilor vizaţi de anchete ale DNA.

Agenţia de presă France Presse titrează: Guvernul român vrea capul şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anunţul ministrului Justiţiei a dus la apogeu tensiunea dintre majoritatea de stânga şi sistemul judiciar. De la revenirea la putere, social-democraţii, dintre care mai mulţi sunt vizaţi de justiţie, au încercat să schimbe legislaţia anticorupţie, notează France Presse care aminteşte şi de protestele din ultimul an.

AFP: Guvernul român vrea capul şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie: „De la revenirea la putere, social-democraţii, dintre care mai mulţi sunt vizaţi de justiţie, au încercat să schimbe legislaţia anticorupţie, declanşând un val de contestare fără precedent de la căderea regimului comunist, la finalul lui 1989.”

Reuters scrie că, odată cu solicitarea de revocare a Laurei Codruţei Kovesi, lupta anticorupţie este în pericol în România. În articol sunt amintite realizările DNA sub conducerea actualului procuror-şef: rata condamnărilor a crescut mult în această perioadă, fapt ce i-a atras laude din partea oficialilor europeni.

Reuters: Ministrul român solicită destituirea procurorului, lupta anticorupţie este în pericol: „Laura Codruţa Kovesi conduce DNA din 2013 şi, sub conducerea ei, rata condamnărilor a crescut brusc într-unul din cele mai corupte state din UE, primind aplauze de la oficialii europeni din Bruxelles care ţin justiţia sub o monitorizare specială.”

Şi Associated Presse transmite ştirea, care şi-a făcut loc în ziare importante de peste Ocean, precum Washington Post şi New York Times. Ministrul Toader cere înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi citând motive pe care le consideră grave, în vreme ce criticii cred că acesta urmăreşte doar să satisfacă cererile coaliţiei de la putere, se arată în articole.

AP: Ministrul român solicită concedierea procurorului anticorupţie: „Criticii spun că propunerea lui Toader este menită să satisfacă cererile coaliţiei de stânga, aflată la putere, care a fost foarte critică la adresa lui Kovesi şi a luptei împotriva corupţiei.”

Subiectul se regăseşte şi în ediţia pentru Europa a publicaţiei Politico. Tudorel Toader a prezentat presei un raport de 36 de pagini în care o acuză pe cunoscuta procuroare a DNA că şi-a depăşit atribuţiile şi că nu a respectat autoritatea Parlamentului. Politico menţionează că persoana vizată este cea care a supravegheat cazurile de corupţie împotriva liderului PSD Liviu Dragnea.

Politico: Ministrul român al Justiţiei cere demiterea procurorului care supraveghează lupta anticorupţie: „Kovesi a condus cazurile de corupţie împotriva unor politicieni importanţi din mai multe partide, inclusiv procedurile în derulare împotriva liderului PSD Liviu Dragnea, precum şi împotriva fratelui fostului preşedinte democrat-liberal Traian Băsescu.”

Şi agenţia de ştiri Bloomberg scrie despre încercarea de înlocuire a şefei DNA, care a dus o campanie anticorupţie fără precedent. Cei din coaliţia la putere au cerut un raport asupra activităţii instituţiei care i-a trimis în judecată pe mulţi dintre colegii lor.

Bloomberg: Procuroarea care conduce cruciada anti-corupţie îşi vede postul ameninţat: „Cei din coaliţia la putere în România au cerut un raport privind activitatea autorităţilor anticorupţie care i-au trimis în judecată pe mulţi dintre colegii lor, inclusiv un fost premier.”

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri