Mafia imobiliară | Robu și Ciuhandu, sub acuzare pentru abuz în serviciu

Data actualizării: Data publicării:
170217_DNA_NICOLAE_ROBU_04_INQUAM_Liviu_Florin_Albei
Nicolae Robu FOTO: Inquam Photos/ Florin Albei

Actualul primar al Timișoarei, dar și fostul edil Gheorghe Ciuhandu, au fost chemați vineri la DNA, unde li s-a comunicat că au fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar legat de vânzarea ilegală a aproape 1.000 de imobile naționalizate din municipiu. Prejudiciul ajunge la 40 de milioane de euro, au estimat procurorii anticorupție. Tranzacțiile s-au efectuat timp de aproape 20 de ani. Cele mai multe imobile au fost vândute în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu.

170217_DNA_NICOLAE_ROBU_04_INQUAM_Liviu_Florin_Albei
Nicolae Robu FOTO: Inquam Photos/ Florin Albei

ACTUALIZARE 13:00 Cinci persoane sunt puse sub acuzare în total în acest dosar, potrivit DNA.

COMUNICATUL DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

CIUHANDU GHEORGHE-CORIOLAN, fost primar al municipiului Timișoara 
ROBU NICOLAE, primar al municipiului Timișoara, 
STAIA MARTIN, fost director în primăria Timișoara 
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată; 

DIACONU DAN, viceprimar al municipiului Timișoara, 
STOIA TRAIAN CONSTANTIN, fost viceprimar al municipiului Timișoara 
pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia: 

În perioada 1996 - 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.
Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist.
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată.
Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la prețuri modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane.

Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro. 

Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara. 

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

ACTUALIZARE 11:55 Nicolae Robu a ieșit de la DNA și a făcut declarații. Primarul a confirmat că este pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în acest dosar în care sunt în cauză aproape 1.000 de imobile dintr-un total de 1.300 de apartamente vândute în Timișoara în baza legii 112/1995. Unii chiriași ar fi semnat contractele de închiriere după data intrării în vigoare a legii, dar administrația municipiului de atunci ar fi dat o hotărâre care să permită vânzarea imobilelor către aceștia.

„Dosarul este voluminos, vă dați seama”, a spus Nicolae Robu.

În ceea privește administrația sa, Nicolae Robu a menționat că există două cazuri suspecte de vânzare a unor astfel de apartamente. „Aparatul de specialitate al Primăriei a vândut, se pare, nu știu în ce circumstanțe, o să văd, două astfel de apartamente și în timpul mandatului meu. Eu pentru asta am fost chemat. E vorba de un apartament cu o cameră, de 24 de metri pătrați, și un apartament cu două camere, de 51 de metri pătrați, către niște familii modeste, într-o clădire modestă și ea. Nu se poate vorbi despre corupție sau despre persoane sus-puse”, a precizat Robu, care a adăugat că va cere lămurir suplimentare de la angajații săi. „Eu nici într-un caz nu am greșit”, a completat Nicolae Robu.

Se consideră în continuare nevinovat, spune că a întrebat specialiștii și a avut un aviz de legalitate. În plus, Nicolae Robu a menționat că în 2013 chiar el a sesizat Parchetul și Poliția din Timișoara pentru a investiga „transferurile de proprietate”, pentru că deja circula un „folclor” despre mafia imobiliară din oraș și despre clanurile din acest domeniu. „Eu am recuperat deja în instanță trei clădiri de la ei”, a subliniat primarul.

ACTUALIZARE 11:44. Nicolae Robu a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu într-un dosar în care este investigat modul în care au fost încheiate sute de contracte pentru vânzarea unor case naţionalizate din centrul oraşului Timișoara. Prejudiciul este semnificativ: 40 de milioane de euro.

ACTUALIZARE 11:33 Fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat reporterilor că în ultimii ani municipalitatea a vândut peste 1.300 de astfel de imobile naționalizate către chiriași, în baza Legii 112 sau a Legii 10. Lui Ciuhandu i se reproșează vânzarea, cu încălcarea legii, a aproximativ 60 de imobile. În apărarea sa, fostul primar spune că nu a făcut decât să semneze niște documente deja avizate de personal specializat. „Eu le-am explicat că toate acele acte au avut viză juridică și viză de oportunitate din partea serviciilor de specialitate. Reproșul e clasic: abuz în serviciu”, a spus Ciuhandu la ieșirea de la DNA.


 


Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a ajuns vineri dimineață la sediul DNA din București, dar a spus că nu știe în ce calitate a fost citat și a negat că ar avea vreo legătură cu fapte de corupție.

„Nu am nicio treabă cu corupţia. Asta vă pot garanta. Vă spun după ce ies. Nu ştiu despre ce este vorba. Ce scrie pe citaţie? Nu scrie nimic. Am primit telefonic. N-am emoţii pentru că nu am nicio legătură cu corupţia, cu traficul de influenţă”, a spus Nicolae Robu.

Potrivit Digi24, ar fi vorba despre un dosar nou, în care edilul ar avea calitatea de suspect și va fi pus sub acuzare. Ar fi vorba despre niște contracte finanțate din bugetul Primăriei, care ar fi fost acordate prin încălcarea legii.

În același dosar au fost chemați și alți edili sau foști edili ai Timișoarei. Între ei, fostul primar Gheorghe Ciuhandu și fostul viceprimar Traian Stoia, care deja au părăsit sediul DNA și care, potrivit surselor Digi24, au fost puși sub acuzare.

Membru al PNL, Nicolae Robu este primar al municipiului Timișoara din 2012, iar anterior a fost senator. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri