Procurorul general, explicații despre discuția cu președintele

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar agerpres crop
Foto: Agerpres

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că nu a vorbit cu președintele despre dosare concrete, ci că mesajul per total al șefului statului a fost ca anumite dosare din atenția opiniei publică să fie instrumentate cu celeritate pentru a fi „clarificate anumite acuze”. De asemenea, procurorul a atras atenția că termenele pentru trimiterea anumitor dosare în judecată sunt stabilite de procurorii care instrumentează ancheta, „nu de alte autorități ale statului”. 

Procurorul general a precizat că discuția cu președintele a fost loc după ce asociația „21 decembrie” a avut o audiență la șeful statului. 

„A fost contextul în care asociaţia „21 decembrie” a fost în audienţă la Parchetul General şi la preşedinte pentru a se interesa de statutul urmăririi penale în dosarele istorice. Eu am dat asigurări că dosarele se instrumentează, că sunt resursele pentru a fi instrumentate în termenele stabilite şi că e voinţă pentru a se face anchetă efectivă. S-a vorbit despre faptul că există nişte dosare care sunt în atenţia opiniei publice, ce trebuie instrumentate cu celeritate pentru a clarifica diverse acuze. Nu am vorbit de cazuri concrete, a fost un mesaj al preşedintelui să se instrumenteze dosarele pe care opinia publică le aşteaptă spre clarificare. Ceea ce noi vom face. Termenele sunt stabilite de procurori. Noi am înţeles dorinţa de a se clarifica dosare care trenează, care sunt acum în atenţie. Trebuie văzute dacă se confirmă acuzele”, a spus procurorul Augustin Lazăr.

De asemenea, Augustin Lazăr a precizat că ancheta în dosarul Mineriadei se va finaliza la sfârșitul acestui an, iar în dosarul Revoluție anul viitor. 

Dosarul Revoluției este unul întârziat, dar reprezintă o prioritate a actualului mandat la Ministerul Public. Noi avem un plan de anchetă foarte clar. Ne-am fixat ca dosarul Mineriadei să ajungem cu el la finalizare spre sfârșitul acestui an, iar dosarul Revoluției este instrumentat în continuare și în cursul anului viitor îl vom finaliza. Termenele sunt fixate de procurorii care lucrează în cauză, nu alte autorități ale statului român. Noi am înțeles mesajul public al președintelui și al societății civile care așteaptă clarificarea acestui dosar. Nu este ușor să instrumentezi un astfel de dosar, dar este posibil”, a adăugat procurorul general. 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că avut o întâlnire cu procurorul general al României, Augustin Lazăr, în care i-a cerut să rezolve cu celeritate marile dosare. Șeful statului a precizat că dosarele Mineriadei și Revoluției trebuie să ajungă în instanță, iar cei responsabili pentru evenimentele de atunci trebuie să „plătească”. 

Am avut o întâlnire cu procurorul general, aici la Cotroceni, și l-am rugat să ia toate măsurile necesare pentru a introduce celeritate în exercițiul cercetărilor. Avem dosare vechi, unele extrem de vechi. Mă gândesc la dosarul Mineriadei, Revoluției. Este inacceptabil să nu știm ce s-a întâmplat la Revoluție, cine a fost vinovat. Ce s-a întâmplat la Mineriadă, cine au fost vinovați. Când spun vinovați mă gândesc la cei care au încălcat legea, nu mă gândesc la o vină istorică. Nu este treaba istoricilor, este treaba procurorilor, iar cine a greșit va plăti. Am rugat să se ia măsurile pentru a face cercetările mai rapid, pentru a trimite dosarele în instanță atunci când procurorul constată că s-a încălcat legea, iar acolo unde se constată că nu s-a încălcat legea, că sunt delațiuni comice, să se restabilească numele celui afectat”, a spus Klaus Iohannis. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri