Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauțiune la Londra. A plătit 200.000 de lire

Data actualizării: Data publicării:
puiu popoviciu

Gabriel Puiu Popoviciu, condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 7 ani închisoare, în dosarul „Băneasa”, a fost reținut la Londra și eliberat pe cauțiune. Omul de afaceri trebuia încarcerat în urmă cu 10 zile.

ACTUALIZARE 17.25. Gabriel Puiu Popoviciu a fost eliberat pe cauțiune. Omul de afaceri a plătit 200.000 de lire, trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la secția de poliție și să poarte o brățară de idențificare electronică. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune spune, într-o declarație la Digi24, că „e un lucru bun” că acesta s-a predat.


Inculpatul Popoviciu Gabriel a fost reţinut în cursul acestei zile, de către London Metropolitan Police. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene”, precizează IGPR.

În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situaţii.

Poliţia Română a informat Curtea de Apel Bucureşti şi Ministerul Justiţiei, instituţii abilitate să se ocupe de extrădarea celui în cauză.

Puiu Popoviciu, condamnat definitiv, în 2 august, la şapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa” pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, a fost dat în urmărire internaţională, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea poliţiştilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele său.

Poliţia Capitalei a primit, în seara condamnării omului de afaceri, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, iar la adresa acestuia din Bucureşti s-a prezentat o echipă de la Biroul Urmăriri al Poliţiei, pentru a-l ridica şi a-l duce la penitenciar. Întrucât nu a fost găsit la locuinţa din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat iniţial în urmărire naţională.

Avocatul său, Louis Freeh, fost şef al FBI, s-a declarat „profund dezamăgit” de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentinţa nu este susţinută nici de fapte şi nici de legislaţie. „Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România în ceea ce priveşte condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la şapte ani de detenţie. Sentinţa şi condamnarea nu sunt susţinute nici de fapte, nici de lege”, afirmă Freeh într-un comunicat.

El aminteşte că în iulie 2016 a făcut o analiză a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti în cazul lui Popoviciu, analiză făcută cu sprijinul unei echipe de foşti judecători federali şi foşti agenţi speciali FBI cu experienţă, unul dintre ei vorbind fluent limba română.

Echipa noastră a analizat dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv interceptările conversaţiilor sale. Această analiză a constatat numeroase deficienţe de ordin legal şi factual în cazul domnului Popoviciu”, susţine avocatul.

El argumentează că inclusiv principalul martor al acuzării a recunoscut în instanţă că nu a primit mită din partea lui Popoviciu, presupusa mită incluzând două sticle de băutură şi materiale promoţionale, cum ar fi un stilou, agendă şi calendare.

„Fostul ministru al Educaţiei, ca şi alţi martori, au declarat că terenul de la Băneasa nu a fost niciodată proprietate publică, motiv pentru care nu se susţine acuzaţia de abuz în serviciu", mai susţine avocatul, precizând că "multe alte deficienţe de ordin factual şi legal, incompatibile principiile fundamentale ale statului de drept”, au fost menţionate în raportul său.

Louis Freeh îşi exprimă speranţa că instanţa şi autorităţile vor reanaliza acest caz şi vor decide că „justiţia şi statul de drept impun un alt rezultat”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri