Rețeaua retrocedărilor ilegale. Petreceri organizate pentru politicieni români de un miliardar israelian

Data publicării:
beny

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz ar fi fost liderul reţelei de retrocedări ilegale şi cel care dădea banii pentru a cumpăra bunăvoinţa funcţionarilor, se arată în rechizitoriul procurorilor, care mai spun că miliardarul avea mare trecere la politicieni cu greutate.

Pentru a-şi asigura susţinerea intereselor membrilor grupului, inculpatul Benyamin Steinmetz a organizat petreceri private, în Israel sau la Monaco, la care a invitat persoane cu funcţii importante în statul român, parlamentari sau membri ai Guvernului, iar apoi numele acestora a fost folosit de membrii grupului pentru a-şi dovedi influenţa, atât faţă de inculpatul Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta şi urmărite de grup”, se arată în rechizitoriul DNA.

De altfel, acuză procurorii, influenţa politică a lui Remus Truică şi Tal Silberstein, foşti consilieri ai unor şefi de Guvern, a fost motivul pentru care cei doi au fost cooptaţi în afacere. Numai că omul de afaceri român le-a înşelat încrederea partenerilor.

„Remus Truică a obţinut, prin persoane interpuse, o parte din terenurile retrocedate şi, de asemenea, şi-a însuşit o parte din banii acordaţi cu titlu de împrumut către Reciplia SRL. În aceste condiţii, Remus Truică a fost determinat să-şi cedeze părţile din Reciplia LTD, fiind exclus din grupul infracţional”, se arată în rechizitoriu.

Firma Reciplia concentra interesele tuturor celor implicaţi. Paul al României a vândut societăţii 80% din drepturile asupra a zeci de proprietăţi, inclusiv cele pe care le-a redobândit - adică Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa.

Reporter: Aţi pretins între 50 si 80 la sută din valoarea proprietăţilor?

Remus Truică: Eu nu am primit nici 80, nici 1, nici 12 la sută, eu nu am primit absolut nimic din proprietăţi.

Reporter: O companie a semnat un contract de cesiune drepturi litigioase cu Prinţul Paul. Ce implicare aveţi în acea companie?

Remus Truică: Am o implicare, de asta mă aflu aici. Am fost partener minoritar.

Datele din dosar arată că înţelegerea semnată între Paul al României şi firma în spatele căreia era miliardarul israelian l-a nemulţumit pe cel dintâi. De altfel, a dat declaraţii complete la DNA despre promisiunile care l-au determinat să îşi cedeze presupusele drepturi de moştenitor.

Retrocedările făcute cu încălcarea legii, acuză DNA, au adus un prejudiciu de peste 145 de milioane de euro statului. Pentru a acoperi paguba, procurorii au pus sechestru pe 80 de terenuri, case, maşini, motociclete şi conturi. Inclusiv pe domeniul din Pădurea Snagov al lui Remus Truică, dar şi pe acţiunile deţinute de Dan Andronic la cotidianul Evenimentul Zilei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri