Român condamnat în SUA pentru trafic de droguri

Data publicării:
droguri2

Un român de 22 ani a fost condamnat la închisoare în Statele Unite ale Americii pentru trafic de droguri de mare risc prin intermediul Darknet. Va sta trei ani în spatele gratiilor, după ce a contribuit la traficarea a peste 500 de kilograme de ecstasy în SUA, Finlanda şi Suedia. Este doar unul dintre membrii unei grupări de crimă organizată care livra droguri din România cu ajutorul internetului.

Din 2013 până în 2016, rețeaua a acționat paralel în 2 planuri: erau membri care se ocupau exclusiv de traficarea drogurilor pe internet, dar și membri care se ocupau fizic de livrarea drogurilor.

Cel în cauză și liderul aceleiași grupări, ambii cetățeni români, au fost depistați în România, la data de 3 mai 2016, de polițiștii antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Inspectoratul General al Poliției Române, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T..

Acțiunea a fost desfășurată în cadrul unei ample operațiuni desfășurată de polițiștii români împreună cu polițiștii belgieni și a beneficiat de sprijinul D.E.A. (Drug Enforcement Administration) și H.S.I. (Homeland Security Investigations) din S.U.A., EUROPOL și EUROJUST.

Pe lângă cei 2 români, membrii ai grupării infracționale, care au fost depistați în România, în acest caz au mai fost făcute 17 arestări în Belgia.

Din cercetări a reieșit că gruparea infracțională ar fi livrat peste 500 kilograme de MDMA și pastile ecstasy în S.U.A., Finlanda și Suedia, folosind Silk Road, un tip de rețea suprapusă ce facea parte din rețeaua globală de internet (darknet), iar pentru plata drogurilor ar fi acceptat inclusiv bitcoin (monedă virtuală).

Liderii grupării ar fi recrutat mai multe persoane în grupul infracțional, care să se ocupe de livrarea drogurilor.

Cei 2 români au fost ulterior extrădați S.U.A. – District of Colorado, în iulie și octombrie 2016, unde au fost cercetați și judecați, unul dintre aceștia primindu-și sentința, celălalt, liderul grupării, riscând o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri