S-au îmbogățit din exploatarea minorilor și au scăpat. Explicațiile DIICOT în cazul „Țăndărei”

Data publicării:
cazul tandarei romi cersit

Apar primele explicaţii după achitarea grupării din Ţăndărei, Ialomiţa, acuzată că a făcut avere din exploarea minorilor care erau trimişi la cerşit şi la furat în Marea Britanie! Primul dosar în care poliţiştii şi procurorii români au colaborat, în 2010, cu autorităţile britanice pentru a salva sute de copii exploataţi s-a încheiat, acum o lună, cu achitare pe motiv că faptele s-au prescris. Instanţa a motivat acum decizia, iar procurorii anti-mafia, cei care au instrumentat dosarul, spun că au contestat sentinţa pronunţată la Tribunalul Harghita. Magistraţii subliniază însă că schimbarea Codurilor penale, în 2014, şi mai multe decizii ale Curţii Constituţionale au dus la prescrierea unora dintre fapte.

De la descinderile în forţă care au pus capăt celor opt ani în care sute de copii din Ţăndărei au fost exploataţi, până la decizia primei instanţe, au trecut nouă ani.

În februarie anul acesta, prima sentinţă din dosar a anulat toate capetele de acuzare. O parte sunt deja prescrise, a explicat acum instanţa, iar traficul de minori nu a fost dovedit de procurori.

Urmărirea penală nu a reuşit să stabilească o legătură directă între fenomenul de delicvenţă juvenilă de pe teritoriul Marii Britanii şi activitate infracţională a celor inculpaţi în această cauză. Urmărirea penală s-a rezumat la confruntarea datelor de ieşire din ţară a unor minori cu datele de ieşire din ţară a inculpaţilor, dar acest procedeu nu s-a aplicat în cazul tuturor celor depistaţi, în special în Marea Britanie”, se arată în motivarea Tribunalului Harghita.

Zeci de martori au fost audiaţi în timpul procesului, iar instanţa consemnează, în motivare, că cei mai mulţi au declarat că au mers în Marea Britanie cu părinţii şi că au cerşit fără să fie obligaţi.

Drept consecinţă a achitării, instanţa a ridicat sechestrul de pe casele din Ţăndărei ale membrilor grupării, cărora le-au returnat banii, bijuteriile şi armele ridicate la percheziţiile din 2010.

Odată cu motivarea deciziei de achitare, a venit şi reacţia din procurorilor care au instrumentat cazul.

Facem menţiunea că, în privinţa infracţiunilor de "trafic de minori" şi "spălarea banilor", reprezentantul Ministerului Public a apreciat că, în raport de probatoriul administrat, se impune condamnarea inculpaţilor. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a declarat apel în cauză, motivele de apel urmând a fi redactate în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Procurorul de şedinţă a fost chiar de acord cu prescrierea acuzaţiei de grup infracţional. S-a ajuns aici, susţine parchetul, din cauza schimbărilor legislaţiei penale şi a unor decizii ale Curţii Constituţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri