Scandalul datelor din dosare. Povestea scrisorii MCV din 2012

Data publicării:
bruxelles comisia europeana steag ue shutterstock_592879253

Guvernul cere socoteală Comisiei Europene pentru o scrisoare trimisă în România în urmă cu mai bine de cinci ani, prin care erau cerute, pentru întocmirea raportului privind starea justiţiei, date privind mai multe dosare penale. Pe lista europenilor se regăsesc nume precum Adrian Năstase şi Dan Voiculescu. Aceeaşi listă care a apărut, public, şi în octombrie 2012, atunci când scrisoarea semnată de secretarul general al Comisiei a ajuns în România şi a fost publicată de presă. Subiectul a fost prilej de controverse şi la vremea respectivă, iar conducerea Comisiei a dat explicaţii fostului europarlamentar român Adrian Severin, care a acuzat forul european că pune presiune pe sistemul judiciar din România.

Decizia de a cere lămuriri de la Comisia Europeană a fost luată în şedinţa conducerii PSD.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Din ce în ce mai mulţi consideră că aia a fost o imixtiune brutală în actul de justiţie din România. Se poate spune chiar că era o inducere a unei direcţii pentru ca acele persoane să fie condamnate. Ni se pare foarte grav!

O parte a documentului emis de Comisia Europeană în octombrie 2012 a fost publicată recent în presă. Liviu Dragnea spune că la vremea respectivă nu ştia de existenţa listei care conţine numele a 9 vizate atunci de anchete sau procese.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: Doamna prim-ministru ne-a informat şi că va cere o analiză din 2012 până astăzi, să vedem dacă au mai fost nume şi prenume într-un document emis de Comisia Europeană sau din partea MCV.

Pe listă se regăseau numele lui Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu şi Tudor Chiuariu.

Aceeaşi listă era cuprinsă şi într-o scrisoare trimisă în septembrie 2012 de secretarul general al Comisiei Europene ministrului Justiţiei de atunci. Prin scrisoarea respectivă erau solicitate o serie de lămuriri, pentru a pregăti vizita de evaluare de la finalul anului respectiv.

În document era şi o solicitare de furnizare a unor date cu privire la stadiul procedurilor în cele 11 cazuri.

Scrisoarea a generat interes şi la momentul respectiv. Fostul europarlementar Adrian Severin cerea lămuriri de la Comisia Europeană, acuzând presiuni făcute de forul european prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Între timp, el a fost anchetat şi condamnat pentru corupţie şi şi-a executat pedeapsa cu închisoarea.

Răspunsul la cererea lui din 2012 a venit după două luni şi a fost semnat chiar de şeful Comisiei Europene de atunci, Jose Manuel Barroso. Oficialul explica, în răspuns, că specialiştii aleg în funcţie de infracţiuni şi nu de nume dosarele de mare corupţie pe care le monitorizează.

În răspuns este respinsă ferm ipoteza de la care pleca întrebarea lui Adrian Severin, aceea că executivul european ar exercita presiuni asupra sistemului judiciar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri