Scandalul DIPI | Petre Tobă, urmărit penal de DNA

Data actualizării: Data publicării:
160909_petre_toba_dna_05_INQUAM_Octav_Ganea

Fostul ministru de Interne Petre Tobă s-a transformat din suspect în acuzat. Procurorii DNA l-au informat că împotriva sa a început urmărirea penală pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Fostul ministru e acuzat că a refuzat să le dea anchetatorilor documente ale serviciului secret din ministerul pe care l-a condus - DIPI. Trei foşti şefi ai departamentului şi mai mulţi ofiţeri sunt şi ei puşi sub acuzare.

Fostul ministru de Interne Petre Tobă este acuzat că a refuzat să declasifice o serie de documente. Actele i-ar fi ajutat pe procurorii DNA să lămurească dosarul în care fostul vicepremier Gabriel Oprea, foşti şefi ai serviciului secret din MAI şi mai mulţi ofiţeri de informaţii ar fi cheltuit haotic şi ilegal banii de misiuni, iar apoi ar fi secretizat rapoartele de achiziţii. Petre Tobă explică însă că legea nu îl lasă să dea actele anchetatorilor. Idee preluată şi de un fost şef al serviciului secret.

Rareş Văduva, fost şef al DIPI: „Am convingerea că vom reuşi să demonstrăm că această construcţie judiciară este, să zicem, o eroare.”

Cei doi sunt însă contrazişi de actualul ministru de Interne, Dragoş Tudorache: „Există un cadrul legal pentru gestiunea unor astfel de cereri. Vom lua şi decizia şi o vom comunica colegilor de la DNA.”

Direcţia Naţională Anticorupţie spun că au probe care arată că banii pentru misiunile operative ale serviciului secret au fost cheltuiţi pe cumpărături care nu au legătură cu munca de spion: căsuţe de păpuşi, cărţi de joc, mingi de volei, ceasuri şi stilouri de lux. Mai grav, foştii şefi ai serviciului şi mai mulţi subalterni ar fi băgat în buzunar sume importante din fondurile celor care lucrează sub acoperire, cred anchetatorii.

Scandalul DIPI

Situaţia de la DIPI este cea care a dus la demisia fostului ministru de interne Petre Tobă, după ce DNA a deschis o anchetă penală împotriva foştilor şefi ai structurii de informaţii. Procurorii DNA au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de Petre Tobă pentru favorizarea infractorului. 

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Procurorii DNA îl acuză pe Tobă că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI. Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Actualul ministru de interne Dragoş Tudorache spune că există cadru legal pentru desecretizarea unor documente cerute de DNA în ancheta de la serviciul secret al MAI. Oficialul a declarat că procurorii au cerut, din nou, desecretizarea unor rapoarte referitoare la cheltuirea fondurilor pentru misiuni ale Departamentului de Informaţii de Protecţie Internă, iar această nouă solicitare este în curs de examinare.

După demisie, Petre Tobă a rămas  consilier în cadrul Ministerului de Interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri