ACTUALIZARE. Cum a dispărut Sebastian Ghiță? Ministrul de Interne a ordonat o anchetă internă

Data actualizării: Data publicării:
161010_sebastian_DIICOT_02_INQUAM_Octav_Ganea1
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Noi detalii privind dispariția fostului deputat Sebastian Ghiță. El a fost văzut în public ultima oară luni seară, când a participat la o întâlnire „protocolară” cu foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ.

ACTUALIZARE. "Ministrul afacerilor interne a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii și cum s-a derulat cooperarea interinstituțională, urmând a fi dispuse măsuri în consecință", se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

ACTUALIZARE. Şoferul fostului deputat Sebastian Ghiţă, dat în consemn la frontieră şi căutat de anchetatori, a fost audiat joi după-amiază de către poliţiştii prahoveni, potrivit News.ro.

Sebastian Ghiță a scăpat de filaj, pe DN1, între București și Ploiești, după ce a plecat de la întâlnirea de la SRI.

El era filat de polițiștii de la Direcția de Operațiuni Speciale încă de săptămâna trecută la soolicitarea procurorilor DNA.

Ghiță a condus cu viteză foarte mare pe DN1, cu aproximativ 200 de km/h, așa că polițiștilor le-a fost greu să îl urmărească.

La un moment dat o altă mașină le-a tăiat calea și au pierdut urma lui Sebastian Ghiță. Aceștia au condus până la locuința acestuia, unde au observat mașina parcată în curtea locuinței, însă din acea seară de la ora 23:00 nu s-a mai putut lua legătura telefonic cu acesta.


„Cercetările continuă şi azi şi s-au extins căutările. Vorbim de un mandat de aducere emis de un procuror, e un act procedural care nu face obiectul activității de dare în urmărire a persoanei”, a declarat Marian Popescu, purtător de cuvânt al IPJ Prahova, pentru Digi24, precizând că polițiștii l-au căutat pe Sebastian Ghiță la domiciliul său și alte adrese cunoscute.

El a punctat că nu poate da alte detalii unde mai este căutat fostul deputat deoarece fac obiectul cercetării.

Totodată, Marian Popescu a precizat că nu deține informația ca Sebastian Ghiță să fi fugit din țară.

„Nu ştiu dacă sunt verificate informațiile că ar fi părăsit România”, a subliniat acesta.

Poliţiştii au decis să-l dea în urmărire naţională şi în consemn la frontieră. Oamenii legii l-au căutat la toate adresele cunoscute, dar fără succes. Anchetatorii iau în calcul şi varianta plecării în străinătate.

Sebastian Ghiţă era sub control judiciar şi avea obligaţia să se prezinte la Parchet sau Poliţie, ori de câte ori, este chemat.

El a fost citat să se prezinte luni la sediul Parchetului la ora 12:00, însă nu a venit.

La DNA Ploiești au venit avocații acestuia, care ulterior au părăsit sediul DNA fără a face declarații presei.

Surse apropiate anchetei au declarat că nu se cunoaște motivul pentru care Ghiță nu a răspuns citației și nici unde se află acesta.

Pe 6 septembrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de deputatul Sebastian Ghiță, și față de fostul premier Victor Ponta, acuzați de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, respectiv, folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani.

Procurorii susțin că Ponta, în calitatea sa de președinte al PSD și-a folosit autoritatea pentru ca Sebastian Ghiță să fie desemnat drept candidat într-un colegiu electoral în care formațiunea sa să aibă certitudinea că va obține mandatul.

„Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine. Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian”, se preciza într-un comunicat al DNA.

Conform sursei citate, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.

„În acest scop, Ponta Victor, împreună cu Ghiță Sebastian, i-a solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte”, spun anchetatorii.

Potrivit acestora, Sebastian Ghiță a fost confirmat de către Victor Ponta, în calitate de președinte al partidului, drept candidat într-un colegiu din județul Prahova, după primirea celor 220.00 de euro.

DNA notează că, în urma alegerilor, Ghiță a dobândit calitatea de deputat.

Surse: Digi24 și News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri