Sebastian Ghiță și-a luat avocat sârb și ar putea cere azil

Data actualizării: Data publicării:
ghita before and after

Ministerul Justiţiei mai aşteaptă câteva acte şi va trimite apoi la Belgrad cererea de extrădare a fostului deputat Sebastian Ghiță, spune ministrul Tudorel Toader. Între timp, fostul deputat şi-ar fi angajat deja un avocat sârb şi nu e exclus să ceară azil politic în Serbia, solicitare care ar da peste cap planurile autorităţilor de la Bucureşti. Şi nu este singurul lucru care ar putea îngreuna aducerea înapoi în ţară a fostului deputat.

„Ministerul Justiţiei are deja pregătită acea procedură, cerere, aşteptăm încheierile de la instanţa de judecată şi imediat, în minutul următor, dăm drumul la procedură”, a spus ministrul Tudorel Toader.

Ministerul Justiţiei aşteaptă documentaţia de la cele două instanţe care l-au arestat în lipsă pe Sebastian Ghiţă, dar şi de la DNA. De la Instanţa Supremă şi Tribunalul Prahova sunt aşteptate minutele care certifică întrunirea tuturor condiţiilor pentru a fi cerută extrădarea, iar de la DNA, actele justificative în privinţa mandatului emis pentru supravegherea fostului parlamentar. Toate aceste documente trebuie ataşate cererii de extrădare, care va fi înaintată autorităţilor sârbe.

Orice pas greşit ar putea duce la anularea cererii de extrădare, de aceea ministrul a spus că procedurile vor fi respectate întocmai. Tudorel Toader este optimist, deşi recunoaşte că sunt o mulţime de alţi factori care ar putea complica situaţia.

Reporter: Poate îngreuna această procedură faptul că în Serbia este în prezent cercetat pentru folosire de acte false, ar putea fi judecat mai întâi acolo şi mai apoi adus în România?

Tudorel Toader: Eu cred că nu.

Reporter: Există posibilitatea ca Sebastian Ghiţă să solicite azil politic în Serbia?

Tudorel Toader: Din moment ce este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii.

Fostul deputat şi-ar fi angajat un avocat sârb, unul care ar putea să boicoteze demersurile României speculând posibilele lacune din legislaţia sârbă.

Sebastian Ghiţă a fost prins la sfârşitul săptămânii trecute în Belgrad, la aproape patru luni după ce a reuşit să scape de filajul poliţiştilor. Din decembrie anul trecut, când a dispărut la finalul unei recepţii a Serviciului Român de Informaţii, prezenţa lui Sebastian Ghiţă ar fi fost semnalată în Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru, Croația, Ungaria, Austria, Franța şi Italia. Un adevărat tur de forţă pentru Sebastian Ghiţă, dacă ne gândim că pe numele său existau două mandate internaţionale de arestare, iar semnalmentele sale figurau în toate bazele de date ale poliţiilor europene.

A reuşit să treacă neobservat pentru că s-a folosit de documente false şi şi-a schimbat înfăţişarea. Pe site-ul Europol este încă în top 10 cei mai căutaţi infractori. Este singurul căutat pentru corupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri