Șefi din Jandarmerie, puși sub acuzare pentru violențele de la protestul diasporei

Data actualizării: Data publicării:
20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_21
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Şefi din Jandamerie şi cei care au coordonat intervenţia din 10 august de la protestul diasporei sunt puşi sub urmărire penală. Aceştia au fost chemaţi la Parchetul General pentru prezentarea acuzaţiilor ce li se aduc în acest caz.

protest sindile cucos jandarmi parchet inquam octav ganea 20180921105432_OGN_0051-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citiţi şi: Pe ce mizează Dragnea în războiul cu răzvrătiții din PSD

ACTUALIZARE 15:20 Abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual – sunt doar câteva dintre acuzațiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc unor șefi din Jandarmerie și Ministerul de Interne, în dosarul violențelor de la protestul diasporei din 10 august.

Citiți și:  Acuzații grave în dosarul 10 august. Cum ar fi fost falsificate date pentru a permite intervenția în forță a jandarmilor

ACTUALIZARE 12:25 - Şi directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a fost la Parchetul General, vineri, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă

laurentiu cazan jandarm parchet inquam octav ganea 20180921121405_IMG_2704-01
Foto: Inquam Photos / Laurențiu Cazan

Maiorul Cazan a fost al treilea reprezentant al Jandarmeriei care s-a prezentat la Parchetul General, vineri, unde i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.

El şi-a făcut loc cu greu să ajungă la mulţime, printre protestatarii aflaţi în faţa Parchetului pe toată durata audierii şefilor Jandarmeriei. Aceştia au huiduit şi au strigat „La puşcărie”, „Demisia”, „Criminalule”.

ACTUALIZARE 11:55 - Procurorii de la Parchetul General i-au prezentat, vineri, colonelului Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, acuzaţiile în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

sebastian cucos protest parchet inquam octav ganea 20180921105326_OGN_0027-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ca şi atunci când a ajuns, Cucoş s-a strecurat cu greu printre cele peste 20 de persoane care au aşteptat la sediul Parchetului sosirea pentru audieri a mai multor şefi din Jandarmerie. Protestarii au strigat injurii iar la plecare Cucoş a intrat în maşină cu ajutorul jandarmilor chemaţi să restabilească ordinea.

ACTUALIZARE 11:10Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a declarat, vineri dimineaţă, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că i s-a adus la cunoştinţă că are calitatea de suspect, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. La această oră, la Parchetul General este audiati Sebastian Cucoș, prim-adjunctul Jandarmeriei Române, care se afla la comanda instituţiei în 10 august.

Sindile a ieşit de la Parchet după aproximativ o oră.

„Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, mi s-au adus la cunoștință faptele - complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă”, a declarat Cătălin Sindile la ieşirea de la Parchet.

Şeful Jandarmeriei Române a mai spus că atât în plan personal, cât şi instituţional, are tot interesul să colaboreze cu anchetatorii.

catalin sindile protest parchet inquam octav ganea 20180921103928_OGN_9946-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La acestă oră, este audiat la Parchetul General prim-adjunctul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoş, care se afla la comanda instituţiei în 10 august. Şi el ar urma să fie pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

ACTUALIZARE 10:00 Şeful Jandarmeriei, Cătălin Sindile, a ajuns vineri dimineaţă la Parchetul instanţei supreme, unde a fost chemat alături de mai mulţi reprezentanţi ai instituţiei. El le-a promis jurnaliștilor că va face declarații la ieșire.

VIDEO. Cum a fost întâmpinat la Parchetul General șeful Jandarmeriei

Mai mulţi reprezentanţi ai Jandarmeriei Române, între care Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, şi un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne au fost citaţi, vineri, la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi anunţaţi că au calitatea de suspecți în dosarul privind violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei. Este vorba de acuzații de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit informațiilor Digi24, ar urma să se prezinte vineri la Parchetul General şeful Jandarmeriei Române, colonel Ionuţ Cătălin Sindile, prim-adjunctul Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoş, precum şi directorul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, maiorul Laurenţiu Cazan, cercetaţi pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

De asemenea, a fost citat vineri la Parchetul General şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică (foto jos), secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din Ministerul Afacerilor Interne.



Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.

Parchetul General anunţa la începutul acestei luni că la Secţia Parchetelor Militare au fost depuse 770 de plângeri penale de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

Ministrul de Interne Carmen Dan şi comandantul Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române Cătălin Paraschiv au fost audiaţi marţi în Comisia pentru drepturile omului în legătură cu violenţele din 10 august. Carmen Dan a spus, la audierea din comisie, că ancheta internă declanşată la nivelul Jandarmeriei după protestul din Piaţa Victoriei a fost suspendată imediat după începerea cercetărilor de către Parchetul General. Ea a susţinut că şi-ar fi dorit ca discuţiile din comisie să fie echidistante şi să fie abordate şi din perspectiva jandarmilor loviţi de protestatari cu pietre, sticle şi garduri. La finalul audierilor, care au durat aproximativ o oră, Dan a spus că toată lumea trebuie să înţeleagă şi să admită că sunt rigori impuse de ancheta Parchetului şi că le-a transmis parlamentarilor din comisie că nu ea este cea care trebuie să stabilească vinovaţii. 

La rândul său, Cătălin Paraschiv a spus că jandarmii pe care i-a coordonat au încercat să fie "cât mai puţin violenţi” şi să adopte o tehnică militară care să le permită să ţină la distanţă oamenii de clădirea Guvernului fără să folosească echipamentele din dotare, pe care însă legea le permite să le folosească în astfel de situaţii cum a fost cea de la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei.

La patru zile de la protestele din 10 august, şeful Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş a susţinut o conferinţă de presă în care a dat asigurări că jandarmii şi-au făcut datoria şi că îşi merită respectul, susţinând că cei vinovaţi vor plăti, fără însă a face vreo precizare lagată de modul de coordonare a intervenţiei Jandarmeriei de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, el a făcut un apel la români: "În anul centenar, haideţi să ne aşezăm la calm, la moderaţie, la înţelegere".

(text: News.ro, Digi24)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri