Şeful DIICOT critică modificările Codurilor penale

Data actualizării: Data publicării:
daniel horodniceanu diicot agerpres_8138148

Procurorul-şef al DIICOT critică şi el amendamentele aduse de parlamentari codurilor penale. Şi spune că anchetele şi întregul proces de urmărire penală ar putea fi afectate de modificările propuse de aleşi. În plus, drepturile victimelor au fost complet uitate, a mai spus şeful DIICOT, într-un interviu pentru libertatea.ro.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT: Am aflat cu surprindere despre faptul că este un proiect de modificare a celor două Coduri, care împreună cu legile speciale guvernează activitatea DIICOT. Cert este că nu s-a făcut niciun studiu de impact, nu s-a discutat cu niciunul dintre reprezentanții parchetelor sau instanțelor, dar ințeleg că este un proiect.

Cele peste 1.200 de dosare de trafic de droguri pe care le întocmesc procurorii în fiecare lună ar putea fi afectate, dacă rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică nu vor mai fi considerate probe.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT: În fiecare dosar de trafic de droguri, pentru a vedea dacă substanța găsită asupra unei persoane sau alteia conține una dintre substanțele de pe tabelele anexe la legea 143, se face o constatare tehnico-științifică în laboratoare. Exista șase laboratoare de acest fel în România.

Faptul că noua lege i-ar permite inculpatului să fie prezent la audierea unui martor sau a victimei ar putea afecta şi el urmărirea penală.

Daniel Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT: „Absolut toate textele sunt exprimate în favoarea inculpatului. Nu ne mai putem permite luxul începuturilor anilor '90. Eu m-as fi referit foarte mult și la drepturile victimei, pentru că nu mai sunt luate în considerare de foarte multă vreme și cred că ar trebui aplicate toate aceste instrumente corelativ și pentru părțile vătămate, și pentru părțile civile.

Eliminarea imaginilor suprinse de camerele de supraveghere din ancheta penală ar face ca mulţi infractori să nu mai poată fi traşi la răspundere.

Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT: Noi lucrăm deseori cu imagini culese de la instituții publice, de la persoane private, din benzinării, de pe camerele stradale ale primăriei. Sunt foarte importante, mai ales pentru a stabili trasee, aici m-as referi strict la o infracțiune de trafic de droguri.

Procurorul şef al DIICOT mai spune şi că relaxarea legislativă i-ar putea face pe mulţi dintre infractorii care au fugit în ultimii ani în vestul Europei să revină acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri