Șerban Nicolae, iritat de ministrul justiției: Să-și facă loc în agendă, să vină și la Parlament

Data actualizării: Data publicării:
Serban Nicolae

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, e convocat în termeni destul de ostili la comisia juridică din Senat, marțea viitoare. Președintele comisiei, senatorul Șerban Nicolae, e iritat de absența ministrului la discuțiile privind mai multe proiecte de lege, pe care altminteri le-a criticat sau față de care ministrul și-a exprimat rezervele.

În comisia juridică a Senatului a intrat, miercuri, în discuție, proiectul privind grațierea. Marțea viitoare este 25 aprilie, termenul la care expiră timpul alocat dezbaterii la Senat a acestui proiect de lege. Dacă nu este dezbătut până atunci, potrivit legii și regulamentelor, proiectul este adoptat tacit și merge mai departe la Camera Deputaților.

Supărarea lui Șerban Nicolae a fost generată însă de o altă dezbatere, cea legată de statutul judecătorilor și procurorilor, proiect aflat și el pe ordinea de zi a dezbaterilor din Comisia juridică a Senatului. Pentru acest proiect privind statutul magistraților nu exista un punct de vedere al Ministerului Justiției și nici al CSM, ceea ce l-a supărat pe președintele Comisiei, senatorul Șerban Nicolae. Fără aceste puncte de vedere, este greu pentru parlamentari să ia o decizie în numele magistraților, iar Șerban Nicolae a spus că ministrul justiției a promis că vine cu un pachet larg de legi, care să vizeze și legea grațierii, dar și acest statut al magistraților, or nu a mai ajuns nimic în sensul acesta în Parlament. Șerban Nicolae a fost destul de acid la adresa ministrului, ironizându-l, potrivit corespondentului Digi24. A spus că ar trebui ca ministrul să-și facă loc în agendă pentru a veni și la Comisia juridică a Senatului.

În concluzie, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a fost convocat, pe 25 aprilie, la Comisia juridică a Senatului pentru a prezenta stadiul pachetului de modificări ale legilor justiţiei. Senatorul social-democrat Şerban Nicolae a afirmat că este inadmisibil ca Ministerul Justiţiei să lucreze de atâta vreme la respectivul proiect şi încă să nu se ştie ce se va modifica.

„În ceea ce priveşte pachetul de legi pe justiţie, din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, vă putem spune faptul că ministerul a lucrat la acest proiect de lege de modificare a legilor justiţiei. S-au solicitat puncte de vedere de la instituţiile implicate. La acest moment, aceste puncte de vedere nu au fost toate transmise toate Ministerului Justiţiei, fiind posibil ca instituţiile implicate, prin punctele de vedere, să determine o eventuală modificare a textelor emise de Ministerul Justiţiei. Aşteptăm încă punctele de vedere, spre exempu de la CSM (...) În măsura în care vor fi strânse toate acestea, proiectul va fi pus în dezbatere publică”, a declarat, în cadrul comisiei juridice, Mariana Moţ, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, responsabilă pentru relaţia cu Parlamentul, citată de News.ro.

Întrebată dacă există un orizont de timp pentru punerea în dezbatere publică a pachetului legislativ, Moţ a negat. „Este foarte importantă consultarea judecătorilor şi procurorilor pentru că acest pachet legislativ îi priveşte în mod direct”, a spus ea.

Senatorul PSD Şerban Nicolae s-a arătat iritat de întârzierea prezentării de către Ministerul Justiţiei a pachetului de legi privind modificarea legilor Justiţiei şi i-a cerut Marianei Moţ să-i transmită ministrului Tudorel Toader să vină la comisia juridică a Senatului pe 25 aprilie. 

„În timpul în care noi aşteptăm puncte de vedere, facem dezbateri, în sistemul judiciar din România se întâmplă lucruri, procesele merg înainte, anchetele merg înainte (...) şi societatea nu poate aştepta la nesfârşit ca noi să ne hotărâm care este viziunea noastră şi cum ar trebui făcute corecţiile necesare, astfel încât să avem un sistem judiciar transparent (...) Acum o lună, ministrul a promis şi un pachet de legi privind situaţia din penitenciare. Situaţia nu mai poate fi prelungită. Este inadmisibil să se lucreze de atâta vreme şi să nu se ştie ce se va modifica”, a spus senatorul PSD Şerban Nicolae.

„Vă rog să-i transmiteţi domnului ministru la şedinţa din 25 aprilie am solicitat prezenţa domniei sale, ora 14:00”, i-a cerut Şerban Nicolae secretarului de stat de la Ministerul Justiţiei.

Mariana Moţ i-a replicat că Tudorel Toader a dorit să participe şi la şedinţa de azi (miercuri - n. red.), dar nu i-a permis agenda.

„Bun, ştiu. Agenda este foarte importantă, dar aş vrea să ia în considerare faptul că în programul foarte important al agendei domniei sale ar trebui să găsească un loc şi pentru Parlament. O spun la modul cel mai serios pentru că domnia sa şi-a luat un angajament acum patru săptămâni. Acum o săptămână am discutat pe aceeaşi temă cu domnia sa, dar aş vrea să fie prezent în faţa comisiei în aşa fel încât să ne lămurim cu privire la toate aceste aspecte”, a mai spus Şerban Nicolae.

(surse: Digi24, News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri