Torționarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare

Data publicării:
ion ficior digi24

Foto: Digi24  

Actualizare 13:10. Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare. Avocata sa a anunțat că va face recurs.

Sperăm ca înfăptuirea justiției să se facă în cele mai optime condiții, la momentul la care vom dezbate apelul la ICCJ. Sperăm la o achitare pe temeiurile invocate și la instanța de fond. Pare hilar, după cum văd că zâmbiți, dar achitarea ar fi fost soluția temeinică și legală. Nu e vorba de probe, ci de aplicarea unor instituții juridice, cum ar fi prescripţia, indiferent de existența probatoriului administrat în cauză, pe care nu-l putem ignora, sunt instituții juridice care își găseau aplicabilitatea în speță, cum ar fi neincriminarea faptei la momentul săvârșirii, 1960-1963, și intervenția prescripției”, a spus Simona Chitea, avocata lui Ion Ficior, adăugând că s-a intervenit prescripția.

„După 1990, nimic n-a împiedicat organele statului să-și facă datoria, să încerce tragerea la răspundere a inculpatului, ca să nu intervină termenul de prescripție”, a adăugat ea.

Aceeași sentință a fost dată și în cazul lui Alexandru Vișinescu, în cazul său însă pedeapsa este definitivă.

Andrei Muraru, fost preşedinte al IICCMER, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că „la doi ani de la denunțare, sentința de azi dovește că acea campanie a fost una profesionistă.”

„Crimele comunismului, prin aceste condamnări sunt probate, validate în sala de judecată, iar criminalii sunt condamnaţi, deposedați de gradele militare și de drepturile civile. Succesul cel mai important al campaniei e că primul nivel a fost atins. Torţionari dovediţi în instanță, crimele comunismului dovedite și nașterea unei jurisprudenţe”, a mai spus el.


Judecătorii au cerut pedeapsa maximă pentru Ion Ficior, torţionarul comunist acuzat de moartea a 103 deţinuţi politic: 25 de ani de închisoare.

Acesta a fost timp de cinci ani comandantul coloniei de muncă forţă din Delta Dunării unde erau trimişi cei care se împotriveau regimului.

Un fost deţinut politic, care avea 18 ani când a ajuns la Colonia de muncă de la Periprava, condusă de Ioan Ficior, a povestit, la ultimul termen în dosarul torţionarului, cum acesta a scos la munca un detinut bolnav pe care l-a bătut si lăsat să moară în câmp şi cum deţinuţii mergeau la muncă şapte - opt kilometri fără oprire, ajungând să se scape pe ei.

Totodată, instanţa a decis vizionarea unui episod din „Memorialul Durerii” referitor la colonia de muncă de la Periprava.

În sală, Ion Ficior s-a uitat cu atenţie la film şi a analizat pe două foi pe care are scris ceva.

În august 2014, Ion Ficior a fost trimis în judecată, fiind acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, fiind înregistrate 103 decese.

„Din probele administrate în cauză până la acest moment a reieşit faptul că regimul de detenţie aplicat de către Ficior Ioan, în perioada în care a deţinut funcţii de conducere în cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit să ducă la lichidarea fizică a deţinuţilor politici prin metode directe şi indirecte precum: condiţii de detenţie mizerabile şi inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din barăci şi aglomerare excesivă; lipsa apei potabile care era înlocuită cu apă murdară scoasă direct din Dunăre; lipsa medicamentelor şi a asistenţei medicale sau refuzul de a acorda asistenţă medicală adecvată; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament”, se arată în rechizitoriul procurorilor. 

24 de minute | Andrei Muraru: La IICCMER e vorba de amatorism și lipsă de voință. Procesul torționarilor are toate șansele să se încheie odată cu condamnarea lui Vișinescu și eventual Ficior

În octomrie anul trecut, judecătorii de la Curtea de Apel București au decis ca Ion Ficior să piardă o treima din pensia de peste 5.000 de lei.  Judecătorii au luat această decizie pentru ca în situaţia unei condamnări definitive, victimele să poată primi despăgubiri morale. Procurorii nu au găsit alte bunuri pe numele său, toate fiind înstrăinate în urmă cu șapte ani. 

Mărturii din infernul de la Periprava. Declarațiile unui fost deținut în dosarul lui Ion Ficior

Mărturii cutremurătoare din iadul de la Periprava: "Tovarăşul Ficior ţipa: aici sunteţi aduşi pentru exterminare"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri