Tun imobiliar la Timișoara | Locuințe la prețuri modice

Data actualizării: Data publicării:
timisoara

Noi detalii ies la lumină în dosarul celui mai mare tun imobiliar din Timişoara. Procurorii anticorupţie spun că sute de locuinţe au fost vândute ilegal în baza legii 112, deoarece cumpărătorii n-ar fi avut acest drept. Un raport al Corpului de Control al Guvernului care a făcut verificări la Primăria Timişoara arată că şi preţurile merită să fie puse sub semnul întrebării. Trei camere s-au vândut şi cu 2.900 de lei!

Peste 10 mii de apartamente din Timişoara au fost vândute de autorităţi, în baza legii 112, în ultimii peste 20 de ani. Corpul de control al Guvernului a constatat că 7.200 de locuinţe au fost vândute în doar doi ani, când primar era Gheorghe Ciuhandu.

„Cererile de cumpărare a apartamentelor, formulate şi depuse de chiriaşi, întemeiate pe dispoziţiile acestei legi, nu au fost analizate şi nici soluţionate de către Comisia Locală a municipiului Timişoara pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 112/1995.” (sursa: Raportul Corpului de Control al premierului)

Oamenii legii vorbesc despre înstrăinarea frauduloasă a 967 de imobile, cu un prejudiciu estimat la 40 de milioane de euro. Unele locuinţe au fost vândute cu mai puţin de o mie de euro.

Un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 94 de metri pătraţi a fost vândut de Primăria Timişoara în anul 1997 cu echivalentul de astăzi a 2.910 RON. Suma putea fi plătită în rate pe o perioadă de zece ani.

Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timişoarei: Domnule nu îmi aduc aminte pentru că ceea ce îmi spuneţi dumneavostră sunt chestii cred că vechi de aproape 20 de ani, deci eu toate actele pe care le-am iscălit au avut viza de oportunitate. Existau nişte anexe la lege şi pe baza lor s-au făcut aceste calcule.

Comisia care se ocupa de aplicarea Legii 112 ar fi adoptat o notă prin care s-a dat liber la vânzările de apartamente şi în cazul celor care nu erau chiriaşi în respectivele imobile la data intrării în vigoare a legii. Corpul de Control a mai descoperit că în ziua în care a fost adoptată nota, comisia respectivă nici nu s-ar fi întrunit.

„Decizia potrivit căreia «se pot vinde apartamente către chiriaşii cu contracte de închiriere încheiate după data intrării în vigoare a legii nr.112\1995», luată de semnatarii Notei, este vădit ilegală.” (sursa: Raportul Corpului de Control al premierului)

Nicolae Robu, primarul Timişoarei: În 2013 eu am cerut Parchetului şi Poliţiei prin două adrese cu conţinut identic să investigheze toate transferurile din proprietatea statului sau a municipiului în proprietăţi private.

Doi ani mai târziu, în 2015, Nicolae Robu era direct implicat în dosar, fiind urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, alături de fostul primar, Gheorghe Ciuhandu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri