VIDEO. Cum a reacționat Florin Iordache la vestea că Ana Birchall va fi revocată ca ministru al justiției

Data actualizării: Data publicării:
florin iordache razand

În doar patru luni de mandat în fruntea ministerului Justiției, întâi ca interimar și apoi ca ministru plin, Ana Birchall a adunat numeroase conflicte cu sistemul judiciar și cu propriul partid. Vestea că CCR a decis că trebuie revocată i-a provocat un acces incontrolabil de râs lui Florin Iordache.

Cele mai recente critici la adresa Anei Birchall au venit chiar din interiorul PSD. De la nimeni altul decât Florin Iordache, autorul Ordonanței de Urgență 13.

Întrebat dacă va pleca Ana Birchall din Guvern, deputatul Florin Iordache a avut un zâmbet larg, apoi a râs în fața jurnaliștilor până când și-a dat seama că este în direct. Apoi a comentat:

„E o normalitate, pentru că printre marile victorii ale acestei guvernări este și aceea ca am repus justiția unde îi e locul. Un ministru politic nu își poate bate joc de munca Parlamentului pentru că așa îi spun niște consultanți”, a spus Florin Iordache.

Contestatarii actualului ministru al justiției au pus chiar în discuție excluderea ei din partid.

Cătălin Rădulescu, deputat PSD: „Dânsa a fost demisă și stă acolo forțat, fiind ținută forțat de către prietenul dânsei, Klaus Iohannis. PSD și toate asociațiile legitime de judecători și procurori care au conlucrat împreună la această secție sigur că o susține în continuare”.

Acuzațiile din partid au năvălit în public după ce, cu o zi înainte, ministrul Justiției vorbea, într-o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, despre probleme ale modului în care funcționează Secția pentru Magistrați, proiectul de suflet al lui Florin Iordache.

Ana Birchall, ministrul Justiției: „Sunt două concluzii destul de interesante care au majoritatea și niciuna nu susține funcționarea în această formă a acestei instituții. Cred că este obligația CSM să găsească un consens printr-un dialog onest, real”.

Ministrul Justiției a adus raportul și în discuția plenului, atunci când s-a pus problema validării noii conduceri a Secției, ceea ce i-a înfuriat pe susținătorii Secției.

Gabriela Baltag, judecător, membru CSM: „Eu nu vreau să am în dvs un partener, v-am mai spus și cu alte ocazii, când ați spus că trebuie să fim în aceeași barcă, că nu vreau să fiu în barcă cu dvs niciodată”.

În aceeași ședință, Birchall a intrat în conflict și cu președintele CSM. Tema - o declarație a ambasadorului Statelor Unite la Uniunea Europeană, referitoare la o foaie de parcurs privind statul de drept în România, despre care Lia Savonea a cerut explicații. Nu le-a primit pe loc.

Ana Birchall, ministrul Justiției: „Pentru a înlătura orice speculație, vă garantez că la nivelul ministerului nu exista nici un fel de TO DO LIST.

Eu în calitate de viceprim-ministru al României pentru implentarea parteneriatelor strategice am promovat interesul României. Dacă vă referiți la parteneriatul cu SUA e unul dintre cele mai importante”.

Propunerea de revocare a Anei Birchall de la Justiție a venit, în august, la scurt timp după ce Ministerul Justiției a propus, la cererea premierului, o ordonanță de urgență pentru înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni violente. Același document cuprindea, însă, și prevederi care îngreunau eliberarea condiționată. La momentul respectiv, premierul a explicat însă că își dorește un tehnocrat la Justiție. Judecătoarea Dana Gîrbovan a fost propusă înlocuitor. După ce președintele a respins propunerea, acestea și-a retras demisia din profesie.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri