Zegrean: Președintele poate refuza revocarea șefei DNA. Nu e un motiv de suspendare

Data actualizării: Data publicării:
augustin zegrean captura youtube
Fo

Președintele Klaus Iohanns poate respinge cererea de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi, solicitare făcută de ministrul Justiției, și nu e obligat să-și motiveze decizia, spune fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

„Nu poate să-i impună nimeni să revoce sau să respingă. La numire poate să respingă, la fel și la revocare. Nu poți să-l forțezi pe președinte să facă cum zici tu”, a spus Augustin Zegrean la Digi24.

El adaugă că „nu scrie nicăieri” că respingerea cererii de revocare trebuie motivată.

„Când numește, numește prin decret, când revocă, la fel. Când nu dă decret, cum să motiveze, unde să motiveze, să trimită o scrisoare cui”, a spus Zegrean.

În opinia sa, dacă șeful statului refuză revocarea Codruței Kovesi, acesta nu este un temei pentru suspendarea președintelui.

„După părerea mea nu e suficient, pentru că el nu e obligat să revoce, cum nu poate fi obligat nici să numească, nici să înainteze un colonel în grad. Trebuie să dea o soluție, dar nu poți să-i impui soluția”, a explicat Augustin Zegrean.

 Tudorel Toader a prezentat joi seară un raport de 36 de pagini, ce cuprinde 20 de „categorii de acte şi fapte” - acuzaţii la adresa şefei DNA - și a anunțat că declanșează procedura de revocare a Codruței Kovesi.

Preşedinţia a transmis un punct de vedere după declaraţia lui Tudorel Toader, în care a arătat că preşedintele Klaus Iohannis îşi menţine punctul de vedere privind activitatea DNA şi a conducerii direcţiei.

„În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare”, potrivit unui comunicat de presă.

„Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”, a fost reacția șefei DNA.

După anunţul ministrului Justiţiei, aproximativ o mie de oameni au protestat în Piaţa Victoriei, strigând: „DNA să vină să vă ia”, ”Nu scăpaţi!”, ”Hoţii”, ”Tudorel, demisia!”. Sute de persoane au ieşit în stradă şi în alte oraşe din ţară - Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi sau Braşov - pentru susţinerea Laurei Codruţa Kovesi şi a Direcţiei Naţionale Anticoruptie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri