Mii de români concurează pentru un post de judecător sau procuror

Data actualizării: Data publicării:
magistratura

Meseriile de judecător şi procuror sunt la mare căutare. Sunt 14 candidaţi pe un loc la admiterea în magistratură. Mulţi dintre concurenţi sunt studenţi abia ieşiţi de pe băncile facultăţii de Drept. Dacă nu sunt admişi acum este posibil să aştepte ani buni pentru o nouă şansă. În cazul în care proiectul legilor justiţiei va fi aprobat, vârsta minimă pentru admitere va fi 30 de ani.

Mulţi dintre tinerii dornici să devină procurori sau judecători abia au scăpat de examene.

Peste 2.500 de candidaţi se luptă pentru cele 200 de locuri ale Institutului Naţional al Magistraturii. Pentru funcţia de judecător sunt libere 130 de posturi, în timp ce candidaţii care vor să devină procurori au la dispoziţie 70 de locuri.

Cei mai mulţi dintre candidaţi au sub 30 de ani. Ministrul Justiţiei are însă alte planuri.

Tudorel Toader, ministrul Justitiei: „La INM, candidații să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență în profesiile juridice de cel puțin 5 ani. În multe țări, repet, nu se încredințează puterea judecatorească unui tânăr de 23-24 de ani.

Tânără candidată: Să sperăm că nu se va aproba. Sunt foarte optimistă că nu se va aproba. Este destul de discriminator.

Tânăr: Nu ştiu dacă este o propunere în raport cu cerinţele actuale pentru că ar fi o bază de selecţie redusă, lucru care ar fi negativ pentru organizatori şi performanţa candidaţilor ar scădea.

Procurorul general Augustin Lazăr este de aceeaşi părere: Tânărul profesionist acum se face, între 25 de ani și 35 de ani. Ne vom lua din nou, ne vom recurta oameni pe bâjbâite de unde și cum vor veni fără o procedură transparentă și fără standarde profesionale.

La examenul de admitere a venit şi doamna Felicia, care vrea să demonstreze că Justiţia nu are vârstă. La cei 66 de ani, încearcă a patra oară să intre la INM. Este de acord cu propunerea de lege: „Mi se pare într-un fel corect, pentru că la INMse înscriu cei care au absolvit recent facultatea, care nu vin din profesia de avocat. Pentru cei care venim din profesia de avocat sunt alte reguli. Trebuie să ai minim 5 ani de avocatură.

Pe lângă proba scrisă, care este eliminatorie, cei care vor să devină magistraţi vor mai trece printr-o verificare a raţionamentului logic şi printr-un interviu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri