Ministrul Muncii a explicat de ce nu e gata Legea salarizării

Data actualizării: Data publicării:
dragos pislaru

Dragoș Pîslaru, ministrul muncii, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre motivele care au stat la baza întârzierii Legii salarizării. Astfel, există o decizie a Curţii de Conturi ca arhitectura sistemului REVISAL (Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor), folosită pentru evidenţa angajaţilor să fie predată de firma „Teamnet”.

Ministrul Dragoș Pîslaru a declarat la Digi24 că, în lipsa acestei platforme, nu s-a putut dezvolta separat registrul salariaţilor din sistemul public, care va sta la baza legii salarizării unitare.

Primul motiv e că, pentru a crea registrul public, am ales să optăm pentru modificarea Hotărârii de Guvern 500 care se referă la registrul privat salarial. Se numeşte REVISAL. E registrul unde sunt înscrişi toţi salariaţii din sistemul privat plus contractualii din sistemul public. Cea mai frumoasă modalitate este să creăm registrul privat şi, în oglindă, registrul public. Ei bine, când ne-am apucat să facem acest lucru am descoperit că firma IT care gestiona acest sistem, care se numeşte Teamnet, are o situaţie în modul următor: ei consideră că au codul sursă şi proprietatea intelectuală a acestui sistem. Lor le-a expirat contractul cu Inspecţia Muncii şi, în acest moment avem o decizie a Curţii de Conturi care spune în mod explicit că Teamnet trebuie să cedeze toată proprietatea intelectuală, tot sistemul, pentru că îl are în mod fraudulos”, a declarat Dragoş Pîslaru la emisiunea „În faţa ta”.

Dragoș Pîslaru a precizat că informaţiile din baza de date sunt la Inspecţia Muncii, însă platforma software este în continuare deţinută de firma Teamnet.

Dragoș Pîslaru susţine că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii firmei Teamnet însă aceştia au cerut mandatul acţionariatului străin pentru a putea preda codul sursă al aplicaţiilor software şi a fost stabilit un termen pentru un răspuns, care a fost depăşit însă. Cu toate acestea, spune ministrul, reprezentanţii firmei au promis că vor ceda o parte din codul sursă către Inspecţia Muncii. 

Ministrul precizează că nu este singura situaţie de acest gen şi că, în scurt timp, va prezenta firmele care deţin controlul asupra softurilor folosite în Ministerul Muncii.

„Voi avea un raport public pe care îl scot în perioada următoare. A durat foarte mult pentru că sunt extrem de bine ascunse aceste lucruri. O să am toţi actorii care sunt suspecţii-cheie de serviciu care au capturat bazele de date esenţiale din Ministerul Muncii”, mai spune Pîslaru.

În luna iulie, ministrul a explicat de ce este nevoie ca Ministerul Muncii să deţină codul sursă al aplicaţiei REVISAL.

„Nu avem o evidenţă clară salariu cu salariu a salarizării din administraţia publică locală şi am şi afirmat că lucrăm acum pentru a îmbunătăţi registrul de evidenţă a salariaţilor cu salariaţii din zona publică”, a declarat Pîslaru pe 17 iulie, potrivit News.ro.

Atunci, ministrul a spus că registrul salariilor din sistemul public va avea ca bază platforma REVISAL. Numai că această platformă trebuie modificată deoarece, în sistemul public există mult mai multe sporuri şi coeficienţi de calcul decât în mediul privat care pot fi introduşi doar duoă ce se obţine codul sursă al aplicaţiilor software.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri