Violenţe fără margini în Piaţa Victoriei. Explicaţiile Jandarmeriei. Protestele vor continua

Data actualizării: Data publicării:
interventie forta piata victoriei inquam
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma ciocnirilor violente din timpul protestelor de ieri. Primele incidente au început în jurul orei 16.00. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă și acum vor fi anchetați de Parchetul Militar. Astăzi sunt anunțate noi proteste.  

agerpres_11433775
FOTO Agerpres
protest miting diaspora 10 august jandarmi_agerpres_11433824
Foto: Agerpres

 

Citiţi şi: Seara care ar putea schimba totul

                Adevăratul motiv pentru care Dragnea se teme de mitingul diasporei 

www.digi24.ro vă ține azi la curent cu toate evenimentele legate de protest, atât pe site, cât și pe pagina de Facebook a Digi24, unde puteți vedea transmisiuni LIVE din Piața Victoriei pe tot parcursul zilei.

Citiți și: 
Parchetul militar anchetează Jandarmeria. A deschis dosar penal cu privire la intervenția în forță a jandarmilor


ACTUALIZARE 11.11. În jurul orei 23.00, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a dat ordin ca jandarmii să intervină în forță, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru. Speranța Cliseru a fost prefect al judeţului Ilfov şi a lucrat în Primăria Voluntari, unde primar este soţul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

ACTUALIZARE 10.29. Jandarmeria Română a precizat că ordinul de intervenție a fost dat de prefectul Capitalei. S-a intervenit în forță după ce jandarmii au fost loviți cu pietre, susțin autoritățile. Potrivit Jandarmeriei, 33 de persoane au fost duse la secție și s-au deschis opt dosare penale. S-a sutras o singură armă, de la femeia agresată de protestatari. 

ACTUALIZARE 9.15. Reprezentanții Jandarmeriei Române vor face astăzi, la 10.15, primele declarații după violențele de la mitingul diasporei, soldate cu 452 de răniți.

ACTUALIZARE 9.10.  Mărturia unui jurnalist: "Era o discordanţă frapantă între indivizii care se pregăteau de bătaie şi restul mulţimii. Te şoca"

ACTUALIZARE 8.12. Printre protestatarii spre care s-a tras cu grenade lacrimogene s-au numărat și actorii Teatrului Național Marius Manole și Istvan Teglas. Manole a reușit să filmeze momentul în care fugea din calea jandarmilor.

ACTUALIZARE 8.05. Amploarea protestului, dar şi violenţele din capitala României au captat atenţia presei din străinătate. Gaze lacrimongene, tunuri cu apă, jandarmi foarte nervoşi şi români şi mai nervoşi - un tablou care aminteşte de căderea regimului comunist din decembrie 1989, comentează Le Monde.

ACTUALIZARE 7.27. Bilanțul răniților a ajuns la 452, dintre care 70 au fost spitalizați.  Un nou protest este anunţat, pe Facebook, pentru sâmbătă, de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, evenimentul fiind intitulat ”Nu plecăm până nu plecaţi!”. 

ACTUALIZARE 1.15. Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de vineri.

ACTUALIZARE 1.05. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne face cercetări în acest caz.

Citiţi şi:

VIDEO EXCLUSIV. Momentul în care un bărbat îi fură pistolul unui jandarm

ACTUALIZARE 00.50. Un număr de 20 de răniţi au fost duşi la Spitalul Floreasca.

Citiţi şi:

Noi imagini cu femeia-jandarm lovită cu brutalitate. Mai mulţi protestatari au făcut scut uman în jurul ei

ACTUALIZARE 00.00. Câteva sute de persoane care au fugit din Piaţa Victoriei când jandarmii au intrat în forţă protestează încă pe bulevardul Iancu de Hunedoara.

Manifestanţii strigă ”Nu plecăm!”. Ei sunt înconjuraţi de jandarmi, care au format un cordon.

Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, la ora 23.00, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur. Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, aruncând cu sticle şi pietre.

Incidente au fost pe tot parcursul mitingului, până la ora 23.00 fiind asistate medical aproape 250 de persoane.

ACTUALIZARE 23.37. Președintele Klaus Iohannis a reacționat, într-un mesaj pe Facebook, la violențele din Piața Victoriei, de la mitingul diasporei.

ACTUALIZARE 23.00. Doi jandarmi, unul dintre ei o femeie, au fost bătuţi cu bestialitate de un grup de protestatari.

proteste piata victoriei agerpres_11433973
FOTO: Agerpres

Scutierii au intrat în forţă în manifestanţi, atacând cu grenade cu gaze lacrimogene şi folosind tunul cu apă. Oamenii au fost luaţi prin surprindere şi au încercat să fugă pe bulevardele din jur.

interventie jandarmi violente protest bucuresti 10 august_inquam ganea (4)
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Cei câţiva protestari care au fost violenţi pe parcursul mitingului au ripostat la asaltul jandarmilor, atuncând cu sticle şi pietre.

ACTUALIZARE 22:50. Numărul persoanelor rănite crește alarmant: sunt 247 de oameni răniți în confruntări.

ACTUALIZARE 22:35. Numărul răniților în urma confruntărilor din Piața Victoriei a ajuns la 185 de persoane.

ACTUALIZARE 22:00. Jandarmeria Română a anunțat că se va interveni în Piaţa Victoria pentru restabilirea ordinii publice în zona de desfăşurare a protestului. „S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”, precizează Jandarmeria Română.

ACTUALIZARE 21:50. Noi incidente la mitingul diasporei. „O bătaie generalizată, este o situație mult mai gravă. Peste tot sunt gaze lacrimogene, toată piața e plină de gaz lacrimogen, jandarmii au intrat în oameni”, transmite Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24.

Mitingul diasporei. Fetiță transportată în stare de inconștiență la spital, din cauza gazelor

ACTUALIZARE 21:30. Circa 140 de oameni au fost răniți în confruntările din Piața Victoriei. Între timp, numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la 100.000 de. Și în celelalte orașe a crescut numărul oamenilor care protestează, față de cifrele publicate la ora 21:00.


Citiţi şi: VIDEO. Un jandarm golește o butelie cu gaze lacrimogene în Piața Victoriei

ACTUALIZARE 21:10. Circulația la metrou la stația Piața Victoriei a fost reluată.

ACTUALIZARE 21:00. Aproximativ 60.000 de oameni protestează la această oră în fața Guvernului, cerându-i demisia.

Cluj-Napoca – 10.000

Iași – 7.000

Sibiu – 5.000

Brașov – 4.000

Timișoara – 2.500

Baia Mare – 1.500

Constanța – 1.200

Oradea – 800

Craiova – 200

VIDEO. Imagini memorabile din Piața Victoriei, de la mitingul diasporei

Vicepreşedinte PSD: Diaspora este doar invocată, nu există o participare consistentă din partea diasporei

Jandarmerie: Nu ne dorim o intervenţie în forţă, dar dacă va fi nevoie vom folosi toate mijloacele din dotare

Olguţa Vasilescu, despre miting: Eu nu cred că acolo este diaspora


ACTUALIZARE 20:30. În unele locuri, câțiva oameni continuă să arunce cu diverse obiecte în jandarmi, iar aceștia au folosit din nou gaze lacrimogene. Jandarmeria a folosit și tunul cu apă.

noi incidente protest bucuresti_inquam ganea (2)
noi incidente protest bucuresti_inquam ganea (2)

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 20:14. Metrourile nu mai opresc în Piaţa Victoriei.

Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00., staţia Piaţa Victoriei să fie închisă.

Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, a comunicat Metrorex.

ACTUALIZARE 19:30. Zeci de oameni protestează la Guvern, în Piața Victoriei. Aici sunt mobilizați și peste 1.000 de jandarmi.

Sunt proteste și în țară: aproximativ 5.000 de oameni protestează la Cluj-Napoca și la Sibiu. La Brașov și Iași sunt aproximativ o mie de oameni, iar protestele de ordinul sutelor sunt și în Galați, Timișoara, Craiova, Constanța ori Oradea.


C. T. Popescu: Protestatarii paşnici să se delimiteze de provocatori, nişte inşi solizi, cu cefe groase. Pe întuneric, ei pot fi şi mai agresivi

ACTUALIZARE 18:40. Cel puțin 15.000 de oameni protestează la această oră în fața Guvernului, potrivit unor estimări. Oamenii au ieșit să protesteze și în marile orașe ale țării.

ACTUALIZARE 18:35. Noi incidente în Piața Victoriei. Mai multe persoane au încercat să rupă gardul jandarmilor, iar aceștia au rispotat cu gaze lacrimogene.

O tânără a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD. Medicii cară pe brațe și o persoană vârstnică.

Jandarmeria a adus în Piața Victoriei și un tun cu apă.


ACTUALIZARE 18:35. Jandarmeria Română face apel către protestatarii din Piaţa Victoriei să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţe, iar cei care vor să vină la manifestaţie sunt îndemnaţi să nu fie însoţiţi de copii. De asemenea, Jandarmeria spune că respectă în egală măsură dreptul celor care nu vor să protesteze şi anunţă că nu va ezita să restabilească liniştea ori de câte ori aceasta este tulburată.


ACTUALIZARE 18:00. Situația s-a mai liniștit în fața Guvernului, iar protestul continuă. Numărul oamenilor din Piața Victoriei a crescut considerabil. 34 de protestatari și doi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale până la această oră.

În mulțime sunt foarte multe persoane cu steagurile Uniunii Europene, ale Canadei, Marii Britanii, Danemarcei, Italiei sau Spaniei. Foarte mulți oameni au tricouri sau insigne cu #FărăPenali.

ACTUALIZARE 17:25. 24 de protestatari și un jandarm au avut nevoie de îngrijiri medicale până la această oră.

Jandarmerie: Din mulțime au fost aruncate bucăți din carosabil, pungi cu urină și excremente


ACTUALIZARE 17:00. Traficul în Piața Victoriei este blocat. Jandarmii folosesc din nou gazele lacrimogene. Oamenii le cer forțelor de ordine să renunțe la acest lucru și scandează „Jandarmeria apără hoția!”

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat la Digi24 că oamenii au forțat gardurile de protecție și că jandarmii au format un nou dispozitiv „la limita trotuarului din fața Guvernului”.

„Țelul nostru e să asigurăm acest echilibru și această tensiune să se descarce dar nu într-un mod negativ, în sensul că nu ne dorim incidente, niciun fel de confruntări”, a adăugat el.

„Rolul nostru e să-i protejăm pe ei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea


ACTUALIZARE 16:35. Situația s-a mai calmat în Piaţa Victoriei, iar protestatarii au fost împinși la o distanță de câțiva metri de gardul Guvernului. Unii dintre manifestanți au nevoie de îngrijiri medicale, o persoană fiind transportată cu targa de echipajele SMURD.

ACTUALIZARE 16:30. Circa 1.500 de persoane sunt la această oră în faţa Guvernului, transmite Digi24. 

ACTUALIZARE 16:20. Bulevardul Kiseleff a fost blocat. Oamenii încearcă să blocheze și Bulevardul Aviatorilor. La această oră sunt și câteva îmbrânceli cu jandarmii. Și s-a dat cu gaze lacrimogene, relatează Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24

De asemenea, oamenii s-au apropiat de gardul Guvernului. Mai mulți jandarmi cu scuturi au fost chemați să intervină.


ACTUALIZARE 16:00 Un bărbat care tulbura ordinea publică în zona protestului şi un altul care avea asupra sa spray-uri graffiti au fost duşi la poliţie.

ACTUALIZARE 13:00 Peste 200 de persoane se află deja în Piaţa Victoriei, la această oră, pentru mitingul diasporei, programat să înceapă la ora 17.00, primele maşini cu protestatari sosind încă din timpul nopţii. Oamenii, veniți din stăinătate, dar şi din alte judeţe, scandează "Demisia" şi "Penalii". La această oră, câteva zeci de români veniţi din străinătate s-au strâns şi în faţa Teatrului Naţional, urmând să plece în marş către Piaţa Victoriei.

În Piaţa Victoriei se află, la această oră, peste 200 de persoane, între ei fiind inclusiv români veniţi de la Chicago, care cer demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

Oamenii au pancarte cu mesaje precum "PSD, ciuma roşie", "Din Timiş, alături de diaspora", "Jos corupţia", "Vă vedem", "Dorohoiu nu vă vrea", "Fără penali în funcţii publice", suflă în vuvuzele şi scandează "Demisia" şi "Penalii".

protest 10 august piata victoriei inquam octav ganea 20180810123909_IMG_7119-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
protest 10 august piata victoriei inquam octav ganea 20180810123808_IMG_7111-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 11:40 Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, pentru AGERPRES, că pentru mitingul care va avea loc vineri în Piaţa Victoriei vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, adăugând că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii.

ACTUALIZARE 11:35 Jandarmeria a făcut un apel către cei care participă la mitingul de astăzi să protesteze paşnic şi a anunţat că nu vor fi tolerate actele de violenţă. Legea privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice prevede amenzi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru mai multe abateri.

Miting diaspora
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 11:10 Una dintre protestatarele aflate azi în Piața Victoriei din București și-a dat demisia de la jobul din Austria pentru a ajunge la protest.

ACTUALIZARE 11:00 Românii din diasporă care au sosit în coloană, prin Vama Borș, au ajuns vineri dimineață în Piața Universității și se îndreaptă spre Victoriei. Doi manifestanți s-au fotografiat alături de un jandarm și au publicat imaginea pe pagina de Facebook Diaspora Europeană: „Jandarmeria e cu noi”, au scris aceștia. 

protest
Foto: Facebook/Diaspora Europeană

ACTUALIZARE 10:45 Statisticile arată că 5 milioane de români trăiesc în afara granițelor. Cei mai mulţi dintre cei care au plecat se află în Italia şi în Spania. În total, peste 2 milioane.

ACTUALIZARE 10:30 Zeci de persoane s-au adunat deja în fața Guvernului, în țarcul amplasat de jandarmi special pentru protest. Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a anunțat la Digi24 că în zonă vor exista și două ambulanțe pregătite să intervină în cazul unor urgențe

20180809092409_IMG_6670-01
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO VIDEO. HARTA întoarcerii acasă. Cum se vede România înainte de mitingul diasporei

„Românii din diaspora protestează pe 10 August la Bucureşti. Chemăm alături de noi pe fraţii noştri din ţară care demonstrează fără oprire împotriva corupţiei de mai bine de un an. Suntem împreună! CONTINUĂM LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI! Nu renunţăm la democraţie! Apărăm statul de drept! Nu vom lăsa să câştige nedreptatea, hoţia şi incompetenţa!”, este unul dintre zecile de mesaje care circulă de câteva săptămâni pe Facebook.

Manifestaţia anti-guvernamentală a fost anunţată pe Facebook de mai bine de o lună, fiind create mai multe pagini de eveniment pe care au fost postate fotografii cu cei care au plecat deja spre Capitală, cu tricouri cu mesaje precum „Nu mai vrem penali” şi „Diaspora vine acasă”, cu afişe, pancarte, steaguri şi chiar stickere lipite pe maşini şi motociclete cu logo-ul mitingului.

Citește și: 

Eugen Iancu (Colectiv): Merg la protest pentru că o femeie a murit de foame, dispărută în curtea unui spital

Mii de români se întorc în țară pentru mitingul diasporei

Vămile din România, tranzitate de peste 220.000 de persoane în ultimele 24 de ore

VIDEO. Clipul de 1,6 milioane de vizualizări prin care s-a răspândit ideea mitingului Diasporei

VIDEO. Motivul pentru care o româncă venită să protesteze în Piața Victoriei izbucnește în lacrimi în fața jurnaliștilor

FOTO. Primii protestatari au ajuns deja în Piața Victoriei, cu o rulotă inscripționată cu mesaje anti-PSD

Coloane de maşini şi motociclete sunt aşteptate să intre în Bucureşti, iar în mai multe oraşe din ţară vor fi organizate manifestaţii de solidaritate cu cei din Capitală

„Civilizaţi, îmbrăcaţi în negru, dar hotărâţi, toţi motocicliştii, iubitorii de libertate şi dreptate care vor şi înţeleg importanţa zilei de vineri, din Ploieşti sau din toată Prahova să mergem la protest vineri la Guvern. Întâlnirea lângă benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17.00. Aşteptăm o jumătate de oră şi plecăm”, este anunţul postat de motocicliştii din Ploieşti, care vor să se mobilizeze pentru a intra în grup mare în Capitală.

În Budapesta s-au reunit românii din Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Ţările Nordice, pornind apoi joi spre Sibiu, unde s-au întâlnit cu coloana de maşini care a plecat tot joi din Timişoara, potrivit postărilor de pe paginile evenimentelor create pe Facebook. Astfel, vineri vor intra în Bucureşti coloanele de maşini venite din Europa, dar şi cele care au plecat de dimineaţă din Timişoara, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Baia Mare, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Târgu Jiu.

Încă din timpul nopţii au sosit în Piaţa Victoriei numeroase maşini cu manifestanţi, cu drapele mari, tricolore.

De asemenea, în mai multe oraşe din ţară vor avea avea loc acţiuni de protest, în semn de solidaritate cu românii care vor protesta la Bucureşti. Astfel, oamenii vor ieşi în stradă şi în Timişoara (Piaţa Operei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii) şi Galaţi (prefectură), în timp ce alţii din Arad, Cluj, Alba Iulia şi Braşov vor pleca şi ei vineri spre Capitală.

Românii din diaspora care nu au reuşit să ajungă la mitingul anti-guvernamental vor protesta în Londra, Amsterdam, Spania, Italia şi Elveţia, în faţa ambasadelor sau în pieţe.

Cazare în Bucureşti pentru cei veniţi la protest

Bucureştenii s-au mobilizat şi le oferă cazare în noaptea de vineri spre sâmbătă, după protest, celor care vin din alte oraşe şi din diaspora.

„Dacă mai sunt oameni care nu şi-au găsit cazare (vineri/sâmbătă noaptea), am patru locuri (două paturi - deci preferabil cupluri) - în zona Obor, pentru iubitori de pisici (sau măcar să nu fie alergici - am două pisici). Mă puteţi contacta pe privat”, este unul dintre anunţurile postate în grupul „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari”.

Altcineva oferă gratuit o garsonieră pentru toată perioada weekendului.

Jandarmeria: Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, suntem în sprijinul cetăţeanului

Jandarmeria Română a spus joi că au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piaţa Victoriei, şi că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări violente, iar jandarmii nu vor sta impasibili. "Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au afirmat reprezentanţii instituţiei.

Reprezentanţii Jandarmeriei nu au indicat un număr al forţelor de ordine care vor fi prezente în Piaţa Victoriei, însă au explicat că dispozitivul va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi. De asemenea, au mai spus ei,  vor veni în Bucureşti, în spriinul jandarmilor din Capitală, pentru asigurarea ordinii la protest, forţe de ordine din mai multe judeţe.

Instituţia a făcut şi o serie de recomandări pentru cei care vor participa la miting: să aibă un comportament civilizat, să respecte legea şi indicaţiile poliţiştilor şi jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să anunţe jandarmii dacă observă persoane care au un comportament antisocial ce ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor, să nu aibă la ei bagaje voluminoase, să îşi supravegheze copiii şi să se delimiteze de grupurile al căror scop este de a provoca o intervenţie a forţelor de ordine.

Primăria Capitalei: Mitingul nu are organizator

Preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a anunţat în cursul acestei săptămâni că nu îşi mai asumă organizarea mitingului, întrucât nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. El a spus că oamenii au dreptul să protesteze în continuare şi că va fi şi el, la rândul său, prezent la miting, însă nu în calitate de organizator.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei a susţinut că Federaţia ignoră faptul că protestul din 10 august al românilor din diaspora a fost autorizat, şi că preşedintele acestea vrea doar să inducă ideea că au primit doar o negaţie la solicitarea de a organiza acest eveniment, în condiţiile în care el a fost autorizat după întâlnirea pe care primarul Gabriela Firea a avut-o cu autorităţile competente.

Ulterior, miercuri, viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat că dacă Federaţia Românilor de Pretutindeni a anunţat că renunţă la organizarea acţiunii de vineri din Piaţa Victoriei, a fost contactată următoarea entitate care a notificat PMB cu privire la organizarea unui eveniment, respectiv Platforma Acţiunea Civică pentru Tineri, care însă nu îşi asumă în scris organizarea protestului, fiind „organizator de fapt, nu de drept”. Bădulescu a precizat că reprezentantul PACT a refuzat semnarea unui protocol.

„Se încearcă doar găsirea unor ţapi ispăşitori. Noi am venit din respect, fiindcă aşa este normal, să discutăm. De aceea nu am fost interesaţi de niciun fel de asumare de rol, de organizare, de protocol, dar este foarte important să clarificăm situaţia. Deci pe 10 invităm cât mai mulţi oameni, eu personal cred că vor fi sute de mii de oameni şi mesajul este clar, căderea Guvernului Dăncilă şi alegeri anticipate. Acesta este cel mai important mesaj, demisia Guvernului. Repet, noi am venit din bună credinţă pentru că am fost invitaţi, dar dacă era o discuţie într-adevăr de bună credinţă, ar fi trebuit să înceapă cu mult înainte. Noi am făcut notificarea din 14 iunie”, a declarat în replică Tudor Cârstoiu, reprezentant al PACT, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Preşedintele asociaţiei Evoluţie în Instituţie, Cristian Dide, care l-a însoţit la discuţii pe Tudor Cârstoiu, a explicat că motivul refuzului semnării acestui protocol este faptul că legea nu obligă la semnarea unui document. El a spus că nici măcar nu este vorba ca un protest să primească o autorizaţie, pentru că organizatorul manifestaţiei trebuie doar să notifice Primăria Capitalei cu privire la acest lucru.

Miercuri seară, Primăria Capitalei a transmis că manifestaţia anunţată pentru vineri, în Piaţa Victoriei, nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.

Sursa: Digi24, News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri