Moscova, cu ochii pe achizițiile militare ale României

Data publicării:
bell ah 1z

De zece ori ar urma să crească puterea militară a României, dacă în dotarea armatei vor intra toate echipamentele de pe lista de achiziţii a Guvernului. E vorba despre rachete Patriot, elicoptere de atac, transportoare blindate pentru trupe şi încă 36 de avioane F-16. În acest moment, ţara noastră ar putea să facă faţă unui atac inamic cel mult 72 de ore, spun experţii. Planurile militare ale României nu au rămas însă, fără ecou, la Moscova.

Producătorul american Bell Helicopter a gândit modelul AH-1Z pe care vrea să-l cumpere România pentru o unitate de elită a armatei americane: puşcaşii marini. Este singurul din lume cu un sistem complet de rachete aer-aer. Transportă doi piloţi, poate zbura cu 8.300 de kilograme la bord şi atinge viteza maximă de 296 de km pe oră. Performanţele acestui elicopter sunt date de sistemul sofisticat de armament. Are montate patru mitraliere şi poate să tragă cu 28 de rachete ghidate. Preţul unui astfel de aparat este de 27 de milioane de dolari.

Tot în zona de aviaţie, România este decisă să cumpere bateriile de apărare antiaeriană Patriot. Armata ar avea pentru prima dată capacitatea de a apăra Bucureștiul și chiar puncte strategice din zona vulnerabilă a Mării Negre. Actualele sisteme, vechi de peste 40 de ani, sunt depăşite.

La toate acestea s-ar putea adăuga şi transportoare blindate pentru trupe Piranha 3C 8x8. România vrea să le cumpere de la firma americană General Dynamics. O singură maşină costă 5 milioane de euro.

Experţii în spaţiul rus spun că Moscova nu rămâne indiferentă în faţa acestor anunţuri. Acum două săptămâni, două bombardiere ruseşti au fost interceptate aproape de spaţiul aerian al României.

„Aceste acţiuni sunt îngrijorătoare şi au scopul de a provoca, de a intimida. Riscul evident aici este ca aceste intimidări şi provocări să se transforme, din cauza unor erori tehnice, în conflict armat”, atrage atenția Andreas Umland, expert în spațiul rus.

„Principala noastră preocupare e aceea de a da un semnal foarte clar că România nu e doar o țară care așteaptă ca securitatea ei să fie asigurată de aliații din NATO, ci că România e o țară capabilă să facă eforturile necesare pentru a deține mijloacele de păstrare a securității și internaționale, și interne”, spunea săptămâna trecută, la Digi24, Teodor Meleșcanu, ministrul de externe.

Înarmarea României cu tehnică de un nivel ridicat este acum doar pe hârtie. Specialiştii estimează că efectele se vor vedea cel mai devreme peste patru ani. Condiţia este ca licitaţiile să nu fie blocate de birocraţie.

Citiți și: 

Rogozin continuă amenințările la adresa României: Sunt un popor destul de laş/ Desigur că vom riposta

Blindatele rusești au simulat invadarea R. Moldova, într-un exercițiu militar pe Nistru

Ambasadorul Rusiei la București: Rachetele Patriot sunt foarte scumpe pentru niște sisteme defensive

De ce vrea România elicoptere de atac din SUA. Precizările ministrului Apărării

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri