1 Decembrie 2018, Ziua Națională. Paradă la București și Alba Iulia - principalele momente, în imagini

Data actualizării: Data publicării:
rachete parada alba iulia

De Ziua Națională, la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri a fost marcat la București printr-o paradă ce s-a dorit spectaculoasă, dar care a fost umbrită de momentul în care oamenii prezenți au protestat întorcându-se cu spatele și huiduind când au trecut efectivele Jandarmeriei. A fost o defilare pentru care au fost mobilizați 4.000 de militari și care a adus câteva premiere.  Demonstraţia, care a început sâmbătă la ora 10:00, a fost transmisă în direct de Digi24. După-amiază, o altă paradă are loc la Alba Iulia, orașul Marii Uniri. Începe la ora 15:30 și de asemenea este transmisă de Digi24. Ambiția este de a reuni 100.000 de oameni, ca în urmă cu 100 de ani.

ziua nationala 181201_ALBA_IULIA_006_INQUAM_Photos_RAUL_STEF_
Foto: Inquam Photos / Raul Ștef

Transmisiunile Digi24 le puteţi urmări live pe internet aici: http://www.digi24.ro/live/digi24

ACTUALIZARE 16:15 Au început ceremoniile și la Focșani, acolo unde este prezentă premierul Viorica Dăncilă, dar și numeroși membri ai Guvernului. Chiar dacă se află în fieful liderului PSD Marian Oprișan, Viorica Dăncilă nu a scăpat de huiduieli, potrivit corespondentului Digi24 de la fața locului.

Citiți și: 

VIDEO. Viorica Dăncilă, huiduită la Focșani

Paradă entuziastă la Alba Iulia

ACTUALIZARE 16:13 S-a încheiat parada de la Alba Iulia. Atmosfera a fost mult mai senină și la propriu, și la figurat. Oamenii s-au strâns în balcoane să vadă defilarea.  Au putut fi văzute și avioanele F-16, care la București nu au putut zbura din cauza pistei înghețate. Printre oficialii prezenți la Alba Iulia s-a remarcat comisarul european Corina Crețu și ambasadorul SUA, Hans Klemm.

La sfârșit, președintele a fost din nou aplaudat de audiență, chiar ovaționat, și a plecat pe jos, dând mâna cu oamenii. Iată imaginile finalului de paradă de la Alba Iulia, orașul Marii Uniri:

ACTUALIZARE 15:30 A început parada militară la Alba Iulia.  La defilare asistă și președintele Klaus Iohannis, alături de zeci de mii de oameni.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a inaugurat Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia și a depus o coroană de flori la statuia cu bustul regelui Ferdinand.

Klaus Iohannis a susținut și o alocuțiune, apoi a făcut o baie de mulțime, fiind aplaudat.

ACTUALIZARE 14:00 Angajaţii ISU Bucureşti-Ilfov au acordat îngrijiri medicale pentru 17 persoane care asistau la parada de la Arcul de Triumf, trei fiind transportate la spital. Principalele simptome au fost reprezentate de lipotimie şi hipotermie.


Paradă cu proteste la București

ACTUALIZARE 11:31. Parada militară de la Arcul de Triumf s-a încheiat. Comandantul paradei, Adrian Tonea, a fost felicitat de președinte și a dat mâna cu oficialitățile prezente. Președintele face o baie de mulțime la plecare, dând mâna cu oamenii. După-amiază, de la ora 15:00, Klaus Iohannis va asista la parada de la Alba Iulia organizată cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

protest la defilare inquam ganea
Oamenii s-au întors cu spatele în momentul defilării trupelor Jandarmeriei la parada de 1 Decembrie 2018, când România marchează Centenarul Marii Uniri Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 11:20. Un nou moment stânjenitor la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf. Oamenii încep să huiduie din nou și strigă „Rușine să vă fie” în momentul în care trece un detașament terestru al Jandarmeriei.

ACTUALIZARE 11:14. S-a încheiat defilarea forțelor poliției și începe defilarea forțelor marinei militare.

ACTUALIZARE 11:00 Defilarea detașamentului forțelor străine e și un prilej de a admira uniformele trupelor din alte țări. Iată imaginile:

ACTUALIZARE 11:46. Momentul huiduielilor este depășit, continuă parada:

ACTUALIZARE 10:45 Trec mașinile Jandarmeriei și oamenii care asistă la paradă încep să huiduie și se întorc cu spatele. Momentul, în video de mai jos:

VIDEO. Paradă 1 Decembrie 2018. Momentul în care oamenii se întorc cu spatele și huiduie mașinile Jandarmeriei

(VIDEO. Momentul în care trupele Jandarmeriei sunt huiduite, iar oamenii se întorc cu spatele)

Citiți și: 

Jandarmeria Bucureşti, vigilentă: Patru persoane participante la parada de Ziua Naţională au fost amendate

ACTUALIZARE 10:30 S-a încheiat defilarea forțelor aeriene, începe defilarea forțelor terestre.

ACTUALIZARE ORA 10:00 Sosește președintele Klaus Iohannis, se intonează imnul României, iar parada de la Arcul de Triumf începe oficial. Urmează demonstrația forțelor aeriene și defilarea trupelor.

Înainte de a începe parada, o primă surpriză: și-a făcut apariția în tribuna oficială liderul PSD, Liviu Dragnea, deși anunțase că nu poate veni.

parada 1 dec dragnea dancila tariceanu - inquam ganea
Liviu Dragnea a venit la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea s-a răzgândit: a venit la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf

Parada militară de la Arcul de Triumf a început, la eveniment asistând mii de oameni. În tribuna oficială sunt preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, miniştri, parlamentari, alţi oficiali.

La sosire, preşedintele Klaus Iohannis a fost primit cu onoruri militare, după care a fost interpretat imnul de stat.

Apoi preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori la baza Arcului de Triumf. A urmat un moment de reculegere pentru eroii neamului. Urmăriți mai jos o primă galerie foto cu imagini ©Inquam Photos / Octav Ganea:

oficialitati parada 1 decembrie ganea
oficialitati parada 1 decembrie ganea


 

Parada reprezintă principalul punct de atracţie al manifestărilor organizate de 1 Decembrie, dovadă fiind numărul foarte mare de persoane care asistă în fiecare an. 

Parada de 1 Decembrie 2018 este una cu totul excepțională, pe măsura măreției evenimentului: Centenarul Marii Uniri de la 1918. Zeci de avioane și elicoptere vor zbura deasupra capitalei. Soldaţi români și străini, tancuri și mașini de luptă vor trece pe sub Arcul de Triumf.  Dintre cei peste 4.000 de soldaţi care vor defila, 500 sunt din ţările aliate sau partenere cu România.

Cei aproximativ 500 de militarii străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia și Ucraina.

La parada militară de Ziua Naţională a României va participa şi Royal Marines Band, orchestra reprezentativă a Marinei britanice, care susţine în ţara noastră mai multe concerte în cadrul colaborării militare româno-britanice în Anul Centenarului.

Citiți și:  Elevii unei școli din Ilfov, tratați regește. Orchestra marinei britanice a susținut un concert pentru ei

Repetiţia finală pentru parada militară de 1 Decembrie a mers şnur vineri. Gerul aspru şi privirile severe aruncate de ministrul apărării şi comandantul Armatei nu i-au clinit pe cei peste 4.000 de soldaţi şi poliţişti care au defilat cu tancuri şi maşini de intervenţie. În ciuda emoţiilor, piloţii elicopterelor şi avioanelor de luptă au dus exerciţiul la capăt fără greş.

Începând cu ora 8:00, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Pe timpul ceremoniilor vor fi executate 21 de salve de artilerie.

Avioanele vor trece pe deasupra Arcului de Triumf chiar în deschiderea paradei, o premieră pentru defilarea de 1 decembrie. Aeronavele de luptă F-16, elicoptere IAR PUMA, dar şi avioane de transport C-27 SPARTAN şi C-130 HERCULES vor zbura de Ziua Naţională.

La sol, vor defila 4.000 de militari. Unul dintre cele mai aşteptate momente va fi trecerea noilor transportoare Piranha 5.

O altă premieră va fi prezenţa unui sistem de rachete Patriot. Este adus din Germania şi va fi coordonat de militari americani. Abia de anul viitor vor începe să ajungă la noi în ţară cele patru sisteme de rachete pe care România le-a cumpărat.

„Să nu uităm, este Ziua Naţională a României, dar o singură dată sărbătorim Centenarul. Mâine (sâmbătă) va fi ceva cu adevărat deosebit”, a declarat noul ministru al apărării, Gabriel Leș. „Lucrurile eu zic că sunt perfecte. Atunci când lucrurile sunt frumoase, sunt perfecte”, a spus el.

Citiți și:  Parada de 1 decembrie. Povestea tânărului care va defila în amintirea tatălui său, mort în misiune

Militarii promit o paradă spectaculoasă, mai ales că vineri s-au pregătit la repetițiile pentru paradă încă de la ora 4:00 dimineaţa. Chiar dacă termometrele arătau temperaturi sub 0 grade, s-au atrenat pentru ca totul să fie fără greşeală.

Alături de soldaţi vor defila şi 600 de poliţişti, jandarmi şi pompieri care vor trece pe sub Arcul de Triumf cu 60 de autospeciale. Românii vor fi acompaniaţi şi de 500 de militari din 20 de ţări.

Câți români sunt așteptați la defilarea de 1 Decembrie

550.000 de români vor sărbători în stradă de Ziua Naţională. Este estimarea Ministerului Afacerilor Interne, care spune că sunt anunţate de 1 Decembrie 450 de manifestări publice în toată ţara. Cei mai mulţi oameni sunt aşteptaţi la parada de la Alba Iulia: peste 100.000, în schimb, la Bucureşti, 30.000 de români vor veni să vadă parada de sub Arcul de Triumf - estimează autorităţile. Ca totul să se desfăşoare în bune condiţii, aproape 30.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri se vor afla la datorie. Poliţiştii de la Rutieră vor fluidiza traficul spre rute ocolitoare, iar ceilalţi sunt pregătiţi să intervenă în caz de nevoie.

Ce trebuie să știe spectatorii

Este foarte frig anul acesta de 1 Decembrie, de aceea prima măsură de precauție pe care trebuie să și-o ia spectatorii este să se îmbrace adecvat.

Citiți și:  Cum va fi vremea la parada de 1 Decembrie

MApN transmite că, pentru buna desfăşurare a Paradei Militare Naţionale, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic şi informarea conducătorilor auto asupra restricţiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf.

Totodată, oficialii MApN atrag atenţia că folosirea dronelor în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă.

Organizatorii evenimentelor de Ziua Naţională a României recomandă publicului spectator să vină la ceremonii, pe cât posibil, fără bagaje voluminoase.

De asemenea, decolările şi aterizările pe Aeroportul Henri Coandă sunt amânate, sâmbătă, pe durata desfãsurării exerciţiilor aviatice de Ziua Naţională, în intervalul 09:45-10:45. Pasagerii sunt sfătuiţi să vină normal la aeroport, celelalte operaţiuni derulându-se normal.

Citiți și:

Centenarul Marii Uniri. De ce a fost aleasă Alba Iulia ca loc al adunării din 1 Decembrie 1918

Programul ceremoniilor de sâmbătă de la Alba Iulia

Aproape 100.000 de români sunt aşteptaţi la parada militară de la Alba Iulia.

În jur de 2.000 de militari - de la MApN, MAI şi SRI, cărora li se adaugă şi un detaşament polonez, şi aproximativ 200 de mijloace tehnice, inclusiv elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16, vor lua parte la ceremonia militară care va avea loc în 1 Decembrie la Alba Iulia.

Sâmbătă, de Ziua Naţională, ceremoniile militare de la Alba Iulia încep la ora 15:00, cu depunere de coroane şi jerbe de flori la monumentul "Regelui Ferdinand Întregitorul”.

La 15:10 are loc ceremonia de inaugurare a Monumentului "Marii Uniri”, iar la 15.30 se va desfăşura ceremonia militară cu trupe, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918. Vor defila 23 de detaşamente, cu aproximativ 1.600 de persoane din MApN, MAI, Ministerul Justiţiei (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) şi Serviciul Român de Informaţii.

Tehnica şi echipamentele de luptă vor fi prezentate de 18 detaşamente de defilare pe roţi cu aproximativ 150 de mijloace tehnice, respectiv transportoare amfibii blindate, instalaţii aruncătoare de proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri şi aruncătoare de diferite calibre, sisteme de comunicaţii şi informatică, tehnică de luptă ale forţelor pentru operaţii speciale, radare mobile etc.

Vor fi prezentate publicului şi 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Şoim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi şi formaţiuni pe jos şi îmbarcate ale armatei poloneze.

Organizatorii anunţă că, pe timpul defilării trupelor, vor fi executate 21 de salve de artilerie.

Alte evenimente la Alba Iulia

În 1 Decembrie, programul oficial al autorităţilor locale de la Alba Iulia începe la ora 07.00, cu serviciul religios la Catedrala Ortodoxă a Încoronării.

La ora 08.00 va avea loc Marşul Unirii, pornind din zona Gării, iar la ora 10.30 se va da citire "Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia", în Sala Unirii.

La ora 11.30 începe dezvelirea plăcilor omagiale - Sala Unirii, evenimentul fiind urmat, de la ora 12.00, de reconstituirea Marii Adunării Naţionale, care include parada portului popular.

Sfinţirea Monumentului Unirii, finalizat recent, va avea loc de la ora 12.30.

De la 13.30, pe scena din Piaţa Cetăţii vor urca artişti de muzică populară, între care Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Ioan Bocşa, Sava Negrean Brudaşcu, Floarea Calotă, Alexandru Pugna şi Traian Jurchela.

De la ora 15.00 va avea loc inaugurarea Podul Unirii şi Monumentului Marii Uniri, în Parcul Unirii, iar de la 16.30 vor avea loc, pe mai multe scene amplasate în Cetatea Alba Iulia, concerte de muzică populară cu zeci de artişti locali şi din ţară.

După-amiaza va avea loc un eveniment gastronomic, urmând să fie distribuite gratuit participanţilor în jur de 36.000 de porţii de mămăligă cu brânză şi friptură.

Spectacolul de artificii va începe la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii, iar programul se încheie la miezul nopţii cu un recital de nai şi orgă la Podul Unirii.

PROGRAMUL POLITICIENILOR

Klaus Iohannis e la ora 10.00 la Arcul de Triumf. La ora 15.00 merge la Alba Iulia.

Liviu Dragnea nu merge nicăieri. Medicii i-au interzis să stea în frig.

Călin Popescu Tăriceanu e la ora 10.00 la Arcul de Triumf.

Viorica Dăncilă va fi la ora 10.00 la Arcul de Triumf. La ora 15.30 va fi la Focşani împreună cu Tudorel Toader, Eugen Teodorovici şi alţi miniştri.

Ludovic Orban – la Alba Iulia

Dan Barna – dimineaţă o să fie cu Dacian Cioloş la Cercul Militar de la Sibiu, la ora 12.00 merge la Alba Iulia, asistă la parada militară de la ora 15.30.

Citiți și: 

Centenarul Marii Uniri. Oamenii care construiesc România - un documentar de Claudiu Pândaru și Mihai Dragolea

Toate materialele dedicate Centenarului Marii Uniri le puteți găsi în secțiunea specială a site-ului Digi24.ro „Centenar - 100 de ani de viitor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri