Acuzații ale numărului 2 din PSD: Se naște o extremă violentă în stradă, controlată de USR

Data actualizării: Data publicării:
badalau digi

Numărul doi din PSD, Niculae Bădălău, a criticat atitudinea opoziției la discuțiile de ieri din Parlament, cu critici mai ales la adresa parlamentarilor USR. Urmăriți un interviu acordat de președintele executiv al PSD reporterului Digi24 Alina Manolache.

Niculae Bădălău: Există un proiect de lege vizavi de legile justiției în Camera Deputaților, la care, în decursul ședinței de ieri au fost dezbătute amendamente.

Alina Manolache: Faptul că opoziția a cerut să nu se discute ieri, pentru că era o zi tristă pentru România, n-ar fi fost corect să fie amânate aceste lucrări?

Niculae Bădălău: Nu, noi am marcat și, așa cum știți, Camera Deputaților și Senatul au avut un moment de reculegere, după aia e normal ca viață să meargă înainte și lucrările să se desfășoare. Nu putem opri toată activitatea în România în această perioadă.

Au fost și replici foarte dure între colegi ai dvs și cei de la USR. Considerați că Șerban Nicolae a sărit calul?

Nu cunosc altercația, am înțeles că nu a declarat nimic, ci pur și simplu a fost înregistrat cu un telefon mobil vis a vis de o anume conversație privată cu o doamnă deputat. Nu cunosc în detaliu această declarație a dânsului. Aici am avut în Parlament un comportament aparte, că să nu fiu dur, al unor deputați USR, care au blocat lucrările - au încercat să blocheze lucrările, au venit cu portavoce. E foarte bine că ne exprimăm liberul cuvânt, că ne exprimăm părțile democratice. Dar, totuși, electoratul, și al nostru, și al dânșilor, ne-au trimis aici că să facem legi corecte pentru România și pentru poporul ăsta.

Despre protestele care au fost aseară la Parlament. Considerați că sunt justificate?

E democratic să manifestăm, dar trebuie să... comportamentul nostru în primul rând trebuie să fie cel corect și legal și cred că în România ar trebui să avem totuși supremația legii. În ultima perioada sunt extrem de multe manifestări așa-zis spontane, care de fapt sunt convocate de anumite persoane. Și lucrul ăsta îl pot înțelege, atâta timp cât se desfășoară civilizat și nu deranjează ceilalți locuitori ai Bucureștiului.

Aseară au fost și câteva incidente. Cum le-ați văzut? Protestatarii spuneau că un deputat i-a atins ușor cu mașina, deputatul spune că stătea pe loc și i-au sărit în față oamenii...

Ținând cont de ultimele evenimente, trebuie să avem o mare grijă ca atât limbajul verbal, cât și cel fizic să nu escaladeze. Asta e, dacă vreți, ca o lipsă, pentru că la orice demonstrație care e autorizată sunt persoane care răspund pentru acea manifestație și, în cazul unor astfel de incidente, ele sunt trase la răspundere. Așa cum se organizează cele de aseară, pe Facebook, nu răspunde absolut nimeni și astea sunt lucruri periculoase. Sunt răniți oameni pe stradă, am văzut acum o săptămână un domn mai în vârstă care a fost lovit, am văzut aseară incidente, nu știu cine are dreptate, dar totuși, sunt incidente, asta pentru că nu-și asumă nimeni aceste demonstrații, să le organizeze și în același timp să le vegheze ca să nu degenereze în alte acte.

Cum vedeți rezolvarea acestei situații?

Ar trebui ca cei de la USR - ei erau aclamați aseară, probabil ei i-au chemat pe oameni în stradă - să-și asume și să respecte procedurile legale – să meargă să ia aprobare de la primărie, să ia spațiu, și atunci și organele competene știu cu cine să discute. Eu cred în democrație și în dreptul de a protesta, nu trebuie să renunțăm la acest drept, dar fără violență.

Deputatul UDMR Marton Arpad îi asemăna pe cei din USR oarecum cu Ion Iliescu și cu ce s-a întâmplat cu minerii.

Nu aș face această comparație, dar aș vrea să vă spun altceva, ținând cont de evenimentele din ultima perioadă. E clar că avem sau se naște o extremă. Că e o extremă dreapta sau... Dar se naște o extremă în stradă, o extremă care e violentă, care îndeplinește toate ingredientele pentru a duce politica românească într-o zonă pe care am evitat-o tot timpul, absolut toate partidele.

O extremă reprezentată de toti protestatarii sau în cadrul lor spuneți că este...

O extremă controlată de anumiți lideri politici.

Cine?

Cei de la USR, pentru că ei convoacă... și violența în stradă...

Considerați că cei de la USR au o politică extremistă?

Nu consider lucrul ăsta. Așa cum am văzut realitatea care era aseară în stradă, cei de la USR au adunat oamenii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri