ALDE, aliat cu USR și PNL pentru un proiect de lege. PSD se ferește să vorbească despre subiect

Data actualizării: Data publicării:
varujan vosganian si calin popescu tariceanu_fb vosganian 2

Statul ar putea fi obligat să-şi plătească datoriile către cetăţeni cu aceeaşi conştiinciozitate cu care îşi recuperează, la rândul lui, banii de la oameni. Proiectul unei astfel de legi există, însă aleşii îl ţin îngropat bine în sertare, de mai bine de un an. Egalitatea cetăţean - stat nu este susţinută de Ministerul de Finanţe şi PSD de teama impactul bugetar.

Varujan Vosganian, deputat ALDE, lider grup: Bun, nu sunteţi de acord cu şase luni, nu sunteţi de

acord cu un an, dar în cât timp vreţi dumneavoastră să daţi datoriile oamenilor? Adică mergeţi pe ideea să nu le plătiţi niciodată aşa cum se întâmplă adesea acum?

Proiectul a fost adoptat de peste un an în Senat. Dar, de atunci, stă blocat în Camera Deputaţilor.

Attila Korodi, deputat UDMR, lider grup: Dacă eu sunt dator statului, trebuie să plătesc. Dacă statul e dator mie, ca persoană, trebuie să îmi plătească.

Marton Arpad - deputat UDMR, iniţiatorul legii: De fapt, asta e prevăzut în Constituţie că statul e egal.

Iniţiatorii sunt de la UDMR, dar proiectul este susţinut de ALDE, PNL şi USR. Legea ar obliga statul să îşi plătească datoriile în cel mult un an, iar Ministerul de Finanţe ar trebui să asigure plata sumelor la prima rectificare. De asemenea, se propune o compensare între sumele datorate de stat de un român statului şi impozitele şi taxele pe care acesta le are de plătit.

Varujan Vosganian, deputat ALDE, lider grup: Dacă ar fi împotriva unei respectări rezonabile a obligaţiilor statului către cetăţeni nu văd ce temei ar mai avea să ceară cetăţenilor să respecte obligaţiile către stat. Nu vrem ca statul să ne rămână veşnic dator!

Claudiu Năsui, deputat USR: Din păcate, vedem cum clasa politică ignoră un proiect care spune un lucru de atât de mare bun simţ.

Dan Vîlceanu, deputat PNL: În România, mentalitatea nu este asta, că cetăţeanul trebuie să fie egalul statului. În cazul cetăţeanului, legile sunt foarte clare. statul execută conturile cetăţeanului şi s-a terminat. În cazul statului, există după ce vrei să faci o executare un set de alte reguli care te opresc în a îţi recupera banii de la stat.

Cei de la PSD se feresc să vorbească despre subiect, dar poziţia Ministerului de Finanţe e clară: nu susţine proiectul. De-a lungul timpului statul a amânat la plată sumele câştigate în instantă pentru retrocedări, taxa auto, drepturile salariale, dar şi banii pe care statul îi datorează prin ANAF oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri