Calculele pentru majorităţi au început înaintea campaniei

Data publicării:
calcule

Alegerile sunt la mai mult de o lună distanţă, dar partidele deja şi-au făcut planurile pentru crearea unor majorităţi guvernamentale. PSD şi-ar dori să guverneze alături de ALDE şi atât. Social-democraţii exclud orice alianţă cu UDMR. În schimb, formaţiunea maghiarilor ar fi primită cu braţele deschise de liberali, într-o coaliţie din care ar urma să mai facă parte şi Uniunea Salvaţi România.

Chiar dacă, în trecut, UDMR a făcut parte din mai toate guvernările, social democraţii exclud acum orice alianţă cu maghiarii.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Vreau să facem majoritate cu ALDE. Mai avem încă dreptul în România să spunem cu cine vrem să facem alianţă şi cu cine nu.”

Liderii UDMR îi atrag atenţia preşedintelui PSD că toate partidele au venit la ei atunci când au avut nevoie de sprijin politic pentru formarea majorităţii în Parlament.

Kovacs Peter, preşedinte executiv UDMR: „Acum câţiva ani, un alt preşedinte de partid, la o emisiune, în direct, a pus mâna pe Biblie şi a jurat că nu va guverna cu UDMR. Şi după câteva luni am format împreună cu dânsul un Guvern şi am avut o colaborare foarte bună. Eu nu sunt sigur că ajută aceste declaraţii tranşante, noi întotdeauna lăsăm o uşă deschisă.”

Liberalii, în schimb, sunt pregătiţi să colaboreze cu Uniunea Democrată a Maghiarilor.

Cristian Buşoi, preşedintele PNL Bucureşti: „UDMR a fost partener şi al PNL, şi al PSD şi echilibru în Guvern. Eu cred că poate fi un partener care să susţină un Guvern Cioloş, fără doar şi poate.”

În plus, PNL e gata să colaboreze şi cu USR. Mai ales că Dacian Cioloş e propunerea ambelor partide pentru şefia viitorului Guvern. Iar premierul nu se fereşte să-şi arate simpatia pentru liberali şi partidul lui Nicuşor Dan. În acest weekend, va participa la un miting PNL, unde îşi va promova platforma România 100.

Dacian Cioloş, premierul României: „E aceeaşi idee, de a putea transmite aceste mesaje, de a putea explica ce am pus pe hârtie. Cred că este o modalitate bună.”

Săptămâna viitoare, Dacian Cioloş va fi prezent la un eveniment organizat de USR, unde va fi dezbătută, de asemenea, Platforma #România100.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri