PSD şi PNL se bat în programe pentru sănătate

Data publicării:
spital crop

PSD şi-a prezentat măsurile din programul de guvernare care vizează domeniul Sănătăţii. Social-democraţii vorbesc despre majorări salariale pentru personalul medical, construcţia de noi spitale şi medicamente mai ieftine. Şi liberalii promit construcţia a opt spitale regionale şi salarii mai mari pentru medici, dar spun că proiectele PSD sunt nerealiste şi depăşesc posibilităţile financiare ale României.

Planurile PSD prevăd ca, de la 1 ianuarie 2018, cel mai mic salariu al unui medic să fie de 1.200 de euro brut, iar cel mai mare de 3.600 de euro. Ar urma să fie construite şi opt spitale regionale, plus un spital republican cu peste 2.500 de paturi. De asemenea, Liviu Dragnea susţine că PSD va ieftini medicamentele.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Discutăm de 3,5 miliarde de euro prin Fondul suveran de Dezvoltare şi Investiţii, de 300 de milioane de euro fonduri europene prevăzute deja în Programul Operaţional Regional şi de 800 de milioane de euro de la bugetul de stat în următorii patru ani, până în 2020.”

Şi liberalii vor salarii mai mari pentru medici, programe de prevenţie, spitale noi şi dispensare în zonele sărace. Spun însă că programul adversarilor politici este mult mai scump şi, deci, nerealist.

Cristian Buşoi, preşedintele PNL Bucureşti: „E o bătaie de joc cinică pentru că domnul Dragnea şi PSD promit cu bună ştiinta ce ştiu că nu au cum să facă. PNL a venit cu lucruri foarte clare, concrete, foarte rezonabile.”

Alina Gorghiu preşedinta PNL: „Cele opt spitale regionale, de exemplu, sunt proiectul nostru. Cele 900 de case ale medicului, în zonele defavorizate să putem construi imobile care să aibă două modalităţi de utilizare. Odată, să fie casă pentru medicul din rural şi urbanul mic şi, în al doilea rând, să fie locaţie pentru dispensar.”

Proiectul celor opt spitale regionale s-a regăsit şi în programul de guvernare al Uniunii Social Liberale, formula în care PSD şi PNL au candidat împreună la alegerile parlamentare din 2012. El datează însă din perioada 2005-2008, atunci când Eugen Nicolăescu a fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Tăriceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri