Renunţarea la imunitatea parlamentară. Multe discuţii, nicio concluzie

Data publicării:
parlament parlamentari vot-1

Imunitatea parlamenară ar trebui să devină istorie în viitoarea legislatură parlamentară, dacă partidele şi-ar respecta promisiunile facute în această campanie electorală. Liderii formaţiunilor politice susţin că vor să modifice Constituţia astfel încât un parlamentar să fie egal în faţa legii cu un simplu cetăţean.

Un subiect a adus consensul pe scena politică de la noi - eliminarea imunităţii parlamentare. Pentru a se trece însă de la vorbe la fapte, e nevoie de modificarea Legii Fundamentale.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Dacă vreodată în ţara asta vom reuşi să ajungem la modificarea Constituţiei, eu, am mai spus lucrul acesta, o să propun eliminarea imunităţilor pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedintele României.”

Alina Gorghiu, preşedintele PNL: „În momentul în care vom avea o majoritate parlamentară astfel încât să poţi să promovezi o revizuire a Constituţiei sau să faci un proiect de Constituţie de la zero, atunci putem discuta.”

Nicuşor Dan, preşedintele USR: „Dorim abrogarea din Constituţie a imunităţii extinse.”

Ceva mai nuanţat este punctul de vedere al reprezentanţilor ALDE.

Daniel Constantin, copreşedinte ALDE: „Sigur că aici trebuie... Din punctul meu de vedere nu e o problemă renunţarea la imunitate, dar dacă ne uităm la experienţa altor state o să vedem că în mai toate statele există acest principiu şi el, aşa cum a fost definit în Constituţia nu numai din România, ci şi din alte state. Are rolul său.”

Şeful statului susţine că este de acord inclusiv cu renunţarea la imunitatea acordată preşedintelui dar că, înainte, trebuie ascultată opinia specialiştilor.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Nu este nevoie să se renunţe la toate imunităţile. Aici se creează intenţionat, bănuiesc, o falsă problemă. Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să îşi dea acordul, poate să fie condamnat, problema se pune doar la foşti şi actuali miniştri.”

Pentru modificarea Constituţiei este nevoie de acordul a două treimi dintre membrii Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri