Sondaj IRES. Ce vor românii de la administrația publică

Data actualizării: Data publicării:
sondaj adriana

Corupţia şi politizarea instituţiilor sunt două mari probleme ale statului român, arată un nou sondaj IRES comandat de Digi 24.

Sute de cutii pline cu dosare puse de-a valma. Oameni epuizaţi şi nervoşi după atâta stat la coadă. De după ghişeu, de cele mai multe ori, o voce la fel de nervoasă spune: „Mergeţi la alt ghişeu!”

La întrebarea „Cât de mulţumit sunteţi de administraţia publică?”, doar 30% spun că sunt mulțumiți. Cei mai mulţi spun, de aşteptat, că sunt nemulţumiţi: 69 la sută dintre români. „Nu ştiu” este răspunsul dat de 1% dintre cei întrebaţi.

Care e principala problemă cu care se confruntă românii cu administraţia publică? Pe locul întâi este corupţia, spun 30 procente dintre români. A doua problemă majoră - birocraţia. 27 la sută dintre respondenţi spun că Birocraţia din administraţie e sufocantă. Indiferenţa este cea mai mare problemă a angajaţilor din administraţia publică: 23%. 8 procente se plâng de incompetenţa funcţionarilor. 6% dintre respondenţi cred că problema cea mare în sistem e politizarea.

Mai toate partidele au promis în campaniile electorale că vor moderniza administraţia publică. De aici şi întrebarea sociologilor: Care ar trebui să fie prioritatea viitorului guvern la capitolul administraţie? 92% dintre respondenţi spun că ar trebuie redus numărul de taxe plătite de cetăţeni. 86 la sută dintre români cred că este nevoie de reducerea drastică a birocrației. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă noul guvern ar trebui să fie crearea de servicii online: 85%.

Hârtii peste hârtii, foi plimbate între birouri. Ore întregi pierdute la cozi, în faţa ghişeelor sau cu drumurile între instituţii. De aici şi procentul de 83% la sută dintre respondenţi care spun că prioritatea trebuie să fie Informatizarea serviciilor oferite.

E nevoie mai întâi de creşterea transparenţei în instituţiile publice, spun 82% dintre români. O prioritate ar trebui să fie depolitizarea administraţei: 74% dintre români. Sunt prea mulţi funcţionari publici, spun unii. 64 de procente vor ca viitorul Guvern să reducă numărul de funcţionari publici. Noul Executiv, oricare ar fi el, ar trebui să crească salariile funcţionarilor publici spun 55%. Şi doar 16 procente vorbesc de pensii speciale pentru funcţionarii publici.

Concluzia sondajului: românii vor un altfel de sistem, vor modernizarea administraţiei publice, practic reforma ghişeului.

Sondajul IRES comandat de Digi24 a fost realizat în zilele de 11 şi 17 noiembrie, pe un eşantion de 1.103 persoane. Sociologii au folosit metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este +-3%.

Mai multe date din sondaj și explicațiile sociologului Dan Jurcan, în materialul video de mai jos:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri