Alegeri prezidențiale 2019. Care este rolul președintelui

Data publicării:
Scarile de la Palatul Cotroceni
Interior din Palatul Cotroceni. Foto: InquamPhoto/Octav Ganea

21 de articole din Constituție descriu rolul președintelui României în arhitectura statului. Aflați din materialul video atașat care este rolul și care sunt atribuțiile celui care va deveni șef al statului în urma alegerilor prezidențiale din 10 și 24 noiembrie.

Poate președintele să hotărască ce salarii și pensii au românii, câte spitale, școli sau autostrăzi se constuiesc? Nu! Pentru că șeful statului nu face legi. Potrivit Constituției, președintele are rolul să vegheze la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. El este un mediator între puterile statului și între stat și societate.

Constituţia îi conferă preşedintelui un rol important în politica externă a României.

Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. (Constituţia României, art. 91, (1))

Constituţia stabileşte şi situaţiile în care preşedintele interacţionează cu Parlamentul.

Orice lege aprobată de Parlament trebuie să treacă și de avizul președintelui. Dacă șeful statului este de acord cu o lege, atunci o poate promulga. Dacă nu, are posibilitate să o retrimită în Parlament, sau, dacă o consideră neconstituțională, va trimite legea la judecătorii de la CCR.

În plus, şeful statului poate consulta Guvernul în privinţa problemelor importante şi urgente.

Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Preşedintele prezidează şedinţele Guvernului la care participă. (Constituţia României, art. 86, (1), (2))

Şeful statului este şi comandantul armatei şi preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a ţării. În cazul în care România ar fi atacată, preşedintele ar fi obligat prin Constituţie să ia măsuri pentru respingerea agresiunii armate.

Mandatul unui președinte este de cinci ani, iar Constituția spune că nimeni nu poate sta la Palatul Cotroceni mai mult de două mandate. Acestea pot fi însă succesive.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri