Ce scrie presa internaţională despre rezultatul alegerilor prezidenţiale din România: "Înfrângere istorică a stângii"

Data publicării:
presa straina

Jurnaliștii străini văd într-o lumină pozitivă victoria categorică a lui Klaus Iohannis în fața Viorica DăncilăRomânia a arătat că vrea să rămână în Europa este o idee desprinsă din articolele mai multor publicaţii importante de pe continent.

"Înfrângere istorică a stângii la prezidențialele din România", este titlul din Le Monde. Cotidianul francez interpretează rezultatul ca fiind eșecul strategiei stângii, care a încercat să seducă electoratul cu creșteri de salarii, pensii și ajutoare sociale dar care a întors spatele orientării istorice pro-europene a țării și milioanelor de români plecați la muncă în Europa de Vest.

Și presa italiană a urmărit rezultatul alegerilor din România. La Repubblica scrie că la aproape 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România a confirmat că vrea să rămână în Europa. Este o lovitură dată suveraniștilor, autocraților și național-populiștilor de pe întreg continentul, cred jurnaliștii italieni. Totodată, rezultatul dă șansa continuării luptei anticorupție și accelerării integrării în UE a României. Cotidianul italian spune că, în campania electorală, PSD a adoptat poziții asemănătoare celor ale liderilor suveraniști și național-conservatori populiști la putere în alte țări din fostul imperiu sovietic.

Citiţi şi:

Rezultatele alegerilor prezidenţiale, sărbătorite cu focuri de artificii în diaspora

Agenția de presă Reuters scrie că "Președintele de centru al României, Klaus Iohannis, a câștigat ușor al doilea tur, după cum era de așteptat, zdrobind-o pe adversara socialistă prin promisiunea relansării reformei justiției, încetinite de guvernele succesive social-democrate".

"Președintele de centru al României, victorie răsunătoare", este titlul unui articol în The Guardian. "Klaus Iohannis a câștigat cu ușurință turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu promisiunea de a relansa reforma justiției.", scrie cotidianul britanic.

Un articol de opinie în Deutsche Welle, cu titlul "După alegeri, Klaus Iohannis trebuie să livreze"Înfrângerea zdrobitoare a Vioricăi Dăncilă pare să-i fi făcut pe membrii PSD să înțeleagă că zilele partidului sunt numărate. În ceea ce-i privește pe Iohannis șI noul guvern, ei trebuie să desfacă eforturile PSD de a demonta democrația României. Cele 4 milioane de români din străinătate asta așteaptă. Iar dacă președintele vrea să oprească exodul creierelor și să-i atragă pe români înapoi acasă, trebuie să-și îndeplinească repede și bine promisiunile. Are șansa să inițieze un nou început în politica românească, împreună cu forţele proeuropene ale țării. Momentul nu a fost niciodată atât de bun, citim în editorialul din Deutsche Welle.

Pe de altă parte, Reprezentanța Comisiei Europene la București a postat pe Facebook un mesaj ironic la adresa Vioricăi Dăncilă. Postarea este însoțită de o fotografie cu mesajul „Deci ăștia au fost la vot", referire la apelativul folosit recent de fostul premier la adresa românilor din diaspora.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri