Cosette Chichirău, despre scorul lui Dan Barna: „E foarte greu să spui că vrei să fii președinte, când nu-ți asumi guvernarea”

Data actualizării: Data publicării:
cosette chichirau fb
Foto: Facebook / Cosette Chichirău

Deputatua USR Cosette Chichirău a vorbit despre „erorile strategice” făcute de președintele formațiunii și candidatul la președinție Dan Barna, plasat pe locul al treilea în opțiunile alegătorilor, în primul tur al alegerilor prezidențiale. Chichirău spune că Barna ar fi trebuit să fie „mai curajos”. Mai mult, decizia de a nu intra la guvernare a costat USR, mai spune deputata.

„Suntem puțin dezamăgiți, dar trebuie să ne repliem repede. Vin localele, nu mai e timp și atenția trebuie să se îndrepte către ele. Va trebui să facem o analiză, să vedem ce nu a făcut, de ce am luat scor mic. În diaspora și municipii e scor mic. O analiză trebuie făcută, dar trebuie să ne îndreptăm atenția spre locale.

Și o discuție cu PNL la nivel național trebuie avută cat mai repede, deși Dan Barna a afirmat acum o săptămână că această soluție e exclusă. Va trebui să avem o discuție serioasă cu PNL, pentru că orașele mari trebuie administrate corect de anul viitor, nu mai putem le lăsăm pe mâna PSD.

Întrebată ce a greșit Dan Barna, Cosette Chichirău a spus că a fost făcute câteva „erori strategice” - una dintre ele fiind aceea că Dan Barna nu a spus nimic despre Klaus Iohannis în campania electorală.

„Iohannis e omul al cărui job și-l dorea. Trebuia să arăți ce a greșit acea persoană de ce ești tu mai bun. Nu poți să te bați pentru locul 2, dacă vrei să câștigi. Trebuie sa te bati pentru locul 1 și poate ieși pe 2”, a spus Cosette Chichirău.

Ea a adăugat că o altă greșeală a fost organizarea alegerilor interne în USR cu puțin timp înainte de începerea campaniei electorale.

„Publicul vrea vadă un om curajos, care nu are nevoie de artificii ca ajungă la putere. Și asta a costat, nu doar la coeziunea internă, pentru că USR a tras pentru Dan Barna, dar nu a dat așa de bine la public, pentru că publicul vrea să vadă un om curajos, care își asumă niște lucruri și care nu are nevoie de artificii ca să ajungă la putere”, a spus Chichirău.

Dan Barna „putea fi mai curajos. Faptul că a intrat în cursă e în sine un curaj, dar trebuia să aibă o atitudine mai bătăioasă. Eu asta aș fi făcut, aș fi intrat în luptă cu mai multă forță, arăt sunt într-adevăr mai bună și că am forța de a intra la putere. Dar noi nici la guvernare nu am intrat. E foarte greu să spui că vrei să fii președintele României, când nu-ți asumi guvernarea. Cred că și asta ne-a costat”, a mai spus Cosette Chichirău.

Potrivit rezultatelor oficiale parțiale publicate de Biroul Electoral Central, Dan Barna a obținut 14,19% din voturi, la alegerile prezidențiale de duminică, plasându-se astfel pe locul al treilea.

În turul al doilea al prezidențialelor, care va avea loc duminică, 24 noiembrie, au intrat Klaus Iohannis, cu 36,91% din voturi, și Viorica Dăncilă, cu 23,45% din sufragii, potrivit datelor BEC.

Într-o conferință de presă, astăzi, Dan Barna a anunțat că nu va demisiona de la conducerea USR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri