Noapte albă pentru șefii secțiilor. Predarea sacilor cu buletine de vot, marcată de nervi și înghesuială

Data actualizării: Data publicării:
sefi sectii votare

Unele obiceiuri nu dispar. Ziua alegerilor a trecut fără incidente majore și scandaluri. Noaptea, a rămas la fel ca în urmă cu 20 sau 30 de ani. Șefii de secții au mers în orașele reședință de județ, obosiți și cu nervii deja întinși, ca să predea sacii cu voturi. În Iași, o mașină care transporta astfel de saci a fost implicată într-un accident rutier. Autoturismul a fost lovit de o mașină condusă de un șofer beat.

Accidentul din Iași a avut loc la câteva minute distanţă de prefectură, unde membrii secţiei de votare trebuiau să ajungă cu sacii. Autoturismul în care se aflau circula regulamentar când a fost izbit de un altul. Două persoane au fost rănite, iar unul dintre autoturisme a ieşit de pe drum și s-a oprit pe trotuar. În urma testării cu aparatul etilotest a reieşit că șoferul vinovat avea o alcoolemie de 0,73.

„O echipă de intervenţie rapidă s-a deplasat la locul accidentului şi a preluat buletinele de vot, astfel încât ele se află în siguranţă”, spune Marta Dunca, purtătorul de cuvânt al BEJ Iaşi.

Din primele cercetări efectuate s-a constatat faptul că un bărbat de 30 de ani, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui alt autoturism care era condus pe un drum prioritar. În cauză a fost întocmit dosar penal”, spune Ioana Bîlea, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Prezența la vot în Iași a fost de 43,21%, printre cele mai scăzute.

Biroul Electoral Județean Arad a fost amenajat în două săli de sport din municipiu. În stil pur românesc, unii șefi de secții au încercat să intre în fața celorlalți, pe motiv că ar fi mai obosiți sau că ar avea drum lung de străbătut către casă.

Jandarmii s-au străduit să-i calmeze pe oamenii obosiți și înfuriați.

Înghesuială și nervi au fost și în fața sediului BEJ Alba unde președinții, locțiitorii și operatorii secțiilor de votare nu au mai respectat ordinea stabilită.

Peste o mie de membri ai secţiilor de vot din Gorj s-au înghesuit în Sala Sporturilor din Târgu Jiu. Toţi au încercat să prindă un loc cât mai în faţă şi să nu piardă toată noaptea prinși în hățișul birocrației.

Secțiile de votare din Oradea au avut întâietate la predarea sacilor cu buletinele de vot. Deși a existat o programare pe ore pentru toate cele 651 de secții din județ, mulți au venit mai repede la sediul Prefecturii, în speranța că vor și pleca mai repede.

După Ilfov, Clujul a fost județul cu cea mai mare prezentă la vot. Chiar și așa, președinții de secții nu au stat la coadă aproape deloc iar predarea sacilor cu buletine s-a încheiat surprinzător de repede.

„Fiecare președinte de secție de votare a primit câte un ecuson cu cod de bare. Vine și predă documentele, se scanează documentele și primește sau un tichet verde dacă nu au fost probleme în secție sau tichet roșu dacă au avut probleme și atunci vor fi luate separat și rezolvate problemele”, spune Sorin Has, reprezentant Prefectură Cluj.

La Prefectura Timiș, procedura a mers mai repede față de scrutinul trecut, cel de la europarlamentare, atunci când s-au format cozi la depunerea sacilor cu voturi. Puțin după miezul nopții, aproape toate buletinele de la cele 599 de secții din județ erau predate.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri