Aleşii incompatibili au liber la funcţii publice. Reacţiile demnitarilor

Data publicării:
PARLAMENT agerpres 7827797

Senatorii jurişti au decis că o persoană găsită în incompatibilitate nu va mai putea candida, timp de trei ani, pentru aceeaşi funcţie.

Ceea ce înseamnă că legea ar urma să le permită incompatibililor - să candideze pentru orice altă funcţie publică. Chiar dacă propunerea a primit raport favorabil la comisia juridică, au existat şi senatori care s-au abţinut de la vot.

Ioan Iovescu, senator UNPR: „Am retras, mă cutremură chestia asta. Aşa mi se pare corect că odată ce vrei să fii ales şi vii în faţa alegătorilor, să vii curat, nu cu o pată şi spui eu am făcut acest rău ca şi consilier dar dacă ajung senator o să fiu impecabil”.

În schimb, demnitari găsiţi incompatibili de ANI salută modificarea legii.

Cătălin Marian Rădulescu, deputat PSD: „Eu solicit de doi ani de zile acest lucru, modificarea acestei legi care e aberante. Nu există niciunde în lume”.

Mircea Moloţ, fost preşedinte CJ Hunedoara: „Fost preşedinte de Consiliu Judeţean am fost declarat incompatibil pentru patru luni de zile cât am fost în AGA de la Drumuri şi Poduri. Este incorect să spui că este incompatibil să nu-i dai voie să candideze pentru altceva, dacă pentru asta admitem că nu mai ai ce căuta pe acolo”.

De cealaltă parte, ANI critică schimbările: „Vor institui posibilitatea rotirii în funcțiile publice a sute de persoane care intră sub incidența interdicției de a ocupa o funcție eligibilă pe o perioadă de trei ani. (...) Pune, practic, la îndemână un procedeu extrem de simplu de eludare a legii”.

Anul trecut, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Senatorii vor da votul final, cel mai probabil săptămâna viitoare.  

Citiţi şi:

Efectul proiectului neconstituţional al PSD: Sute de demnitari incompatibili se vor roti în funcţii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri